Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους ένστολους
Συνάντηση με συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας είχε στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή ο Θ. Παφίλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ
Στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν οι εξής: Γ. Δριβάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιμενικών, Θ. Τατούλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιμενικών, Γ. Παπατσίμπας, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Ι. Κατσιαμάκας, γενικός γραμματέας της ΠΟΑΞΙΑ, Δ. Καραγκούνης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ, Ε. Τσούμας, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΛΣ, Γ. Πήλιουρας, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ, Δ. Σταθόπουλος, πρόεδρος Πυροσβεστών Αττικής, Ι. Σταμούλης, ταμίας του ΔΣ της ΕΑΠΣΤ και Τ. Μανιάτης, μέλος του ΔΣ της ΕΑΠΣ.
«Με σαφήνεια και σοβαρότητα - τόνισε ο Θ. Παφίλης -, έχουμε τοποθετηθεί στα θέματα που σας απασχολούν. Εχουμε μια συνολική θέση και πρόταση για τους εργαζόμενους και μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για τα δικά σας προβλήματα». Συνδέοντας τη γενικότερη κατάσταση με το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, σημείωσε: «Υπάρχει ένα δόγμα "να εφαρμόζεται ο νόμος". Ρωτάμε όμως, ποιος νόμος; Με νόμο δεν σας έκοψαν τους μισθούς; Δηλαδή, καλούνται οι ένστολοι να χτυπήσουν τον εαυτό τους. Να προστατεύσουν ένα νόμο που τσακίζει και τους ίδιους. Οταν ένας νόμος είναι άδικος, ο λαός πρέπει με την πάλη του να τον αμφισβητήσει και να τον ανατρέψει. Πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και με την ψήφο του την Κυριακή. Εξάλλου, ποτέ οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν ήταν νόμιμες. Η κοινωνική εξέλιξη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την πάλη του λαού κόντρα στο κατεστημένο».
«Προσβλέπουμε - αναφέρθηκε από τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία -, στη στήριξή σας για ό,τι μας ετοιμάζουν». Εμείς λέμε, σημείωσε ο Θ. Παφίλης πως ακόμα και στο χώρο σας πρέπει να υπάρχει απειθαρχία και όχι να χτυπάτε τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Δραματική κατάσταση στο Ασφαλιστικό
Η συζήτηση κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα. Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας στο πρόβλημα με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αστυνομικών.«Είμαστε υγειονομικά ανασφάλιστοι», ανέφερε ένας από τους συνδικαλιστές, επισημαίνοντας πως «το ΚΚΕ πραγματικά επέμενε ότι θα φθάσουμε ως εδώ». Για να συνεχίσει λέγοντας πως«μας κλέψανε, μας λεηλατήσανε και μπήκανε στο σπίτι μας. Το ασφαλιστικό, αυτά που θα ακολουθήσουν, θα είναι η καρμανιόλα, η αρχή του τέλους της δημόσιας ασφάλισης».
Σε αναφορά εκπροσώπου των λιμενικών, επισημάνθηκε πως «συμφωνούμε με τον προσανατολισμό της δράσης της Αστυνομίας που λέει το ΚΚΕ, καμία δουλεία δεν έχει να έρχεται σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες και τους εργαζόμενους». Χαριτολογώντας, ένας εκπρόσωπος των πυροσβεστών αναφέρθηκε στην προπαγάνδα που γίνεται ότι τάχα το ΠΑΜΕ κλείνει τα λιμάνια και δένει τα πλοία και γι' αυτό δεν πάει καλά ο τουρισμός, λέγοντας σκωπτικά «μήπως και στα Ζαγοροχώρια που δεν πάει ο κόσμος, δεν πάει καράβι;».
Ενδεικτικά των συνεπειών που δέχονται μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, ήταν τα στοιχεία που παρέθεσαν σχετικά με το «κούρεμα» των ταμείων τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ταμείο αλληλεγγύης, το κεφάλαιό του μειώθηκε από τα 22 εκατ. ευρώ στα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν γλίτωσε ούτε το ταμείο για τις παιδικές κατασκηνώσεις, αφού από τις 800 χιλιάδες ευρώ που είχε, έμεινε με 200 χιλιάδες, ευρώ. Ενδεικτικό επίσης του νέου εργασιακού καθεστώτος που διαμορφώνεται είναι πως στην Πυροσβεστική κατάργησαν 4.000 θέσεις εργασίας και τις μετέτρεψαν σε εποχικές.
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε στους συνδικαλιστές και η ειδική μπροσούρα του Κόμματος, με τίτλο «Οι μισθολογικές εξελίξεις στους ενστόλους, η διαπάλη για τον προσανατολισμό του αγώνα τους και οι θέσεις του ΚΚΕ».
«Η πρόταση του ΚΚΕ, τονίζεται, περιλαμβάνει στόχους πάλης και ριζικές αλλαγές που είναι εναρμονισμένες στο επίπεδο της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, της δημοκρατίας και της εξουσίας. Οι θέσεις μας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ενστόλων, σε συνάρτηση με τα συμφέροντα, τις ανάγκες, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού».
Στο έντυπο, μεταξύ άλλων:
- Περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζεται, ότι τα αποθεματικά των μετοχικών ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπέστησαν ληστεία κατά 70% και σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στους ενστόλους ανέρχονται μεσοσταθμικά στο 35%. Αν υπολογίσουμε και την επερχόμενη μείωση από 10 έως 20% στους μισθούς, με βάση το επικείμενο μέχρι τον Ιούνιο νέο μισθολόγιο των ενστόλων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, όπως και με τη νέα αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας τους, τότε η κατάσταση και γι' αυτούς γίνεται πλέον δραματική. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, οι έχοντες 25 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο διάστημα 2009 - 2012 είχαν μείωση στα εισοδήματά τους: Οι Ανθυπασπιστές (ΕΜΘ) της τάξης του 60,9%, οι Υπολοχαγοί (από ΑΣΣΥ) της τάξης του 64,3%, οι Αντισυνταγματάρχες (από ΑΣΕΙ) της τάξης του 64,6%».
- Στο κεφάλαιο «Αξονες, μέτωπο πάλης, αιτήματα ειδικότερα για τους ενστόλους», ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: «Για τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ενστόλων: Εχοντας ως αφετηρία και ως πάγια αρχή την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών των εργαζομένων, ενστόλων και μη, καταδικάζουμε τη μισθολογική και εργασιακή βαρβαρότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Παλεύουμε για την ανατροπή της και διαμορφώνουμε και για τους ενστόλους όπως και για όλους τους εργαζόμενους μια πρόταση που ως κατώτατο βασικό μισθό έχει τα 1.400 ευρώ, με αντίστοιχη κλιμάκωση ανάλογα με τις σπουδές και τα χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτό το μισθό ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα, εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα, γάμου και τέκνων, οι αμοιβές για πραγματικές υπερωρίες, το επίδομα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινότητας - επικινδυνότητας της εργασίας (σε συνδυασμό με τη μείωση των ωρών εργασίας).
Περιέχει ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, με βάση τα χρόνια εργασίας, αποσύνδεση του μισθού από το βαθμό και του βαθμού από τα καθήκοντα. Με βάση την πρότασή μας ο βαθμός αποτελεί απλά προϋπόθεση για τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θητείας. Οι επιλογές για την απόδοση αυτών των θέσεων θα γίνονται μέσα από συλλογικά όργανα με συγκεκριμένα - αντικειμενικά κριτήρια και με διαφανείς διαδικασίες».
- Στο κεφάλαιο, «Για την αμυντική ικανότητα της χώρας, για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού», ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Παλεύουμε η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας. Η αμυντική θωράκιση της χώρας όχι μόνο δεν διασφαλίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά υπονομεύεται.
Ο ελληνικός λαός, και το κίνημά του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο μηχανισμό που στρέφεται κατά των συμφερόντων του. Πρέπει να έχει υποχρέωση να απαντήσει θετικά και αποτελεσματικά στη μεγάλη αυτή πρόκληση, με την έξοδο της χώρας από το στρατιωτικοπολιτικό αυτό οργανισμό. Δεν αναγνωρίζουμε τη μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων άμυνας - ασφάλειας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Παλεύουμε κατά της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, κατά του ευρωστρατού, των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
Αντιπαλεύουμε την αλλαγή συνόρων, τους στρατούς κατοχής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Καμία συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους στρατούς κατοχής. Αντιπαλεύουμε την υπαγωγή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις διαταγές και τους επιθετικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Λέμε όχι στο μισθοφορικό στρατό, στις στρατιωτικές δαπάνες και τους εξοπλισμούς που υπηρετούν ΝΑΤΟικές ανάγκες κι όχι την άμυνα της πατρίδας μας.
Καταδικάζουμε την ανάθεση καθηκόντων αστυνόμευσης σε τμήματα των ΕΔ, την εκπαίδευσή τους σε τέτοια καθήκοντα με οποιαδήποτε προσχήματα. Είμαστε υπέρ της στήριξης της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Επιστροφή όλων των ελληνικών δυνάμεων στρατού και αστυνομίας που δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας μας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κατάργηση των ξένων βάσεων όλων γενικά των διευκολύνσεων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Να ανακληθούν οι εκχωρήσεις που υπογράφηκαν στη Μαδρίτη το 1997, που αναγνωρίζουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, που με τις γκρίζες ζώνες υποθάλπει την ένταση και αστάθεια στην περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου