Γιατί η «Gazprom» ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ;
-- Τι δείχνει το ενδιαφέρον της ρώσικης «Gazprom» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ»;
Οπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντ. Σαμαράς με τον Αλ. Μίλερ, διευθύνοντα σύμβουλο της «Gazprom», το ρώσικο μονοπώλιο φαίνεται να εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αφήνοντας (προς το παρόν) στην άκρη τη ΔΕΣΦΑ (διαχείριση του φυσικού αερίου). Ανάλογο ενδιαφέρον δείχνει η «Gazprom» και για τη «μικρή ΔΕΗ», που θα προκύψει από το σπάσιμο της εταιρείας στα τρία, με στόχο να πωληθεί σε ιδιώτες. Οπως γράφτηκε στον Τύπο, στη «μικρή ΔΕΗ» θα συμπεριληφθούν οι λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα, αλλά και η υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ», καθώς και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Η συνολική ισχύς των μονάδων σε λειτουργία είναι της τάξης των 1.300 Μεγαβάτ και αν συνυπολογιστεί και η «Μελίτη ΙΙ», γύρω στα 1.600 Μεγαβάτ. Στο ίδιο σχήμα θα μπουν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες στο Νέστο ποταμό (Θησαυρός και Πλατανόβρυση), με άλλα περίπου 600 Μεγαβάτ (συνολική ισχύ της «μικρής ΔΕΗ», πάνω από 2.000 Μεγαβάτ). Στον ιδιώτη θα δοθεί και ένα κομμάτι της εμπορίας της ΔΕΗ, δηλαδή πελατολόγιο της επιχείρησης. Από τη συζήτηση με τον Αντ. Σαμαρά προέκυψε και η πρόθεση της «Gazprom» να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ελλάδα, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης, το 2016.
Η «Gazprom» είναι ο βασικός προμηθευτής της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και είχε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τη ΔΕΣΦΑ, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της η νομοθεσία της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα ενέργειας, που δεν επιτρέπει σε μια εταιρεία να μονοπωλεί την προμήθεια και τη διαχείριση του αερίου στην ίδια χώρα. Ωστόσο, όπως έγραφε και χτες ο «Ριζοσπάστης», η «Gazprom» δεν είναι καθόλου απίθανο να χωθεί και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, μέσω της κοινοπραξίας που θα διοχετεύσει αζέρικο αέριο στον ΤΑΡ (όταν και αν αυτός κατασκευαστεί), αφού υπάρχει ανενεργή συμφωνία για απορρόφηση από το ρώσικο μονοπώλιο ποσότητας από το αέριο που θα παράγει το αζέρικο κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2». Το ενδιαφέρον της «Gazprom» για τη ΔΕΠΑ είχε αναδείξει ο «Ριζοσπάστης» στις αρχές Απρίλη, γράφοντας ότι η ρώσικη εταιρεία προσανατολίζεται στην κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο και θα εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά υψηλότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα. Επειδή όμως η κατασκευή των νέων μονάδων απαιτεί πολύ χρόνο, η «Gazprom» φέρεται να μελετά τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της εξαγοράς μονάδων που ήδη λειτουργούν από ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν, καθώς η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρεί τα τελευταία χρόνια και οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά επίσης έχουν μειωθεί.
Στα ίδια σχέδια, η «Gazprom» φαίνεται πως προσαρμόζει και το ελληνικό παρακλάδι του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», το οποίο σχεδιαζόταν αρχικά να επεκταθεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το ελληνικό τμήμα του αγωγού δε θα είναι transit με προορισμό την Ιταλία, αλλά θα έχει τελικό προορισμό την ελληνική αγορά, προκειμένου να καλυφθούν αποκλειστικά οι εγχώριες ανάγκες σε αέριο, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουν τα σχέδια της «Gazprom» στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Από εδώ προκύπτει το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ και τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και η πρόθεσή της να μειώσει τις τιμές του αερίου που η ίδια παράγει και πλέον θα χρησιμοποιεί για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ, σημείωνε προχτές σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ: «Οποιοι και αν είναι οι νικητές του διαγωνισμού, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα σημάνει νέα βάρη για τη λαϊκή οικογένεια, κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζόμενων σ' αυτές τις επιχειρήσεις, για να διασφαλισθεί η κερδοφορία τους. Με γνώμονα την κερδοφορία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των νέων ιδιοκτητών και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις εμπλέκουν τη χώρα ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών κέντρων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου