18 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καθημερινό αιματοκύλισμα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καθημερινό αιματοκύλισμα
  • Νεκροί δύο Ρώσοι, μέλη τηλεοπτικού συνεργείου
  • Η ενεργειακή αντιπαράθεση με τη Ρωσία προβληματίζει
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καταστολής στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που αντιδρούν στην εξουσία της και, ταυτόχρονα, έχει ανακοινώσει ότι όταν ελέγξει πλήρως τα σύνορα με τη Ρωσία θα προχωρήσει σε πρόταση εκεχειρίας. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δείχνει μακρινό. Χτες, σε μάχες κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, οι δυνάμεις του Κιέβου αναφέρουν ότι σκότωσαν είτε τραυμάτισαν 30 πολιτοφύλακες των ρωσόφωνων. Η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τη Ρωσία ότι από τα σύνορα επιτρέπει τη δίοδο σε εθελοντές μαχητές και μεταφέρει στρατιωτικό υλικό με προορισμό τις ομάδες αυτοάμυνας. Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο σε μήκος περίπου 250 χιλιομέτρων από τα συνολικά 2 χιλιάδες χιλιόμετρα της κοινής συνοριογραμμής με τη Ρωσία.
Σε άλλο περιστατικό, σε στρατιωτικό βομβαρδισμό κοντά στο Λουγκάνσκ νεκροί έπεσαν 2 μέλη του ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου «Rossiya». Πρόκειται για τον ηχολήπτη Αντόν Βολόσιν, που έχασε τη ζωή του επί τόπου, και τον δημοσιογράφο Ιγκόρ Κορνελιούκ, που άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργικό τραπέζι, όπως δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου που μεταφέρθηκε. Το συνεργείο αποτελούταν από 3 άτομα, εκ των οποίων επέζησε μόνο ο καμεραμάν Βίκτορ Ντενίσοφ, ο οποίος μάλιστα κατέγραψε, σε βίντεο τη στιγμή της επίθεσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε την επίθεση και τη δολοφονία των δύο αντρών, απαιτώντας από τις ουκρανικές αρχές να διεξάγουν άμεσα ανεξάρτητη έρευνα και να τιμωρήσουν τους υπαίτιους. Γεγονός, πάντως, είναι ότι στις δολοφονικές επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά, είτε ως μέλη της λεγόμενης Εθνοφρουράς είτε με δικά τους τάγματα, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα».
Εκρηξη σε σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου
Σε μία άλλη είδηση, που σχετίζεται με τον «ενεργειακό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε ένα σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου στην Κεντρική Ουκρανία. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, μια φλόγα που έφτανε σε ύψος τα 200 μέτρα ξεπήδησε από τον αγωγό Ουρενγκόι - Πομάρι - Ούζγκοροντ, στην περιοχή της Πολτάβας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο υπονοήθηκε στην ανακοίνωσή του ότι η έκρηξη ενδέχεται να ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης».
Ο αγωγός αυτός μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Μία πηγή της ρωσικής εταιρείας «Gazprom» ανέφερε, πάντως, στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν παρουσιάζεται πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο. «Οι εξαγωγές δε διακόπηκαν. Υπάρχει και ένας παράλληλος αγωγός», ανέφερε η πηγή αυτή. Την πληροφορία αυτήν επιβεβαίωσε και η ουκρανική εταιρεία «Ukrtransgaz», που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αγωγών.
Ανησυχία για τον μη συμβιβασμό Ουκρανίας - Ρωσίας στο θέμα της Ενέργειας
Πιο χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του χτες με υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής στο Ταλίν. Είπε ότι φοβάται μια πιθανή διάσπαση της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «δεν προχωρούν τα όσα έχει συμφωνήσει η ΕΕ και η Οργάνωση για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και απέχει πολύ η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Μία ένδειξη του γεγονότος αυτού είναι οι αποτυχημένες συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και η κατάρριψη της στρατιωτικού αεροπλάνου».
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, που η χώρα του -λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων των μονοπωλίων της με αυτά της Ρωσίας- είναι επιφυλακτική στη σκλήρυνση της στάση απέναντι στη Ρωσία, σημείωσε ότι εκφράζει την αλληλεγγύη της στις Βαλτικές χώρες ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Την ίδια ώρα ο επίτροπος για την Ενέργεια της ΕΕ, Γκιούντερ Οτινγκέρ, κάλεσε τη Ρωσία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου σήμερα αναμένεται να συζητήσει έκτακτο σχέδιο και για το πιο δύσκολο σενάριο, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ