30 Σεπ 2014

Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Με γνώμονα «διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων» η απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μ. Ανατολή



Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ
Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο κουβάρι των άκρως επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοαστικών αντιθέσεων, σηματοδότησαν οι επαφές και συνεννοήσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη λεγόμενη Υπουργική Εβδομάδα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, οι συναντήσεις του τις τελευταίες μέρες με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο προς ενδυνάμωση της «συνεργασίας» των αστικών τάξεων των τεσσάρων χωρών, που σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ και Συρία, οξύνει τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική.
Η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου, την Κυριακή, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Avigdor Lieberman, έγινε στο φόντο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο πλευρών, των συνεννοήσεων για μπίζνες πάνω στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και για αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «Βενιζέλος και Lieberman είχαν μια εποικοδομητική και εφ' όλης της ύλης συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας και των Ελληνο-Ισραηλινών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί μίλησαν για το ζήτημα των επικείμενων «πολιτικών διαβουλεύσεων» Ελλάδας - Ισραήλ σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, τον προσεχή Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση στην Αθήνα (άνοιξη του 2015) του επομένου Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Στο επίκεντρο των συνεννοήσεών τους μπήκαν, επίσης, οι γενικότεροι σχεδιασμοί για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», και ο ρόλος που επιδιώκουν να παίξουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών. «O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών συζήτησε, τέλος, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται τόσο σε διμερή βάση μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, όσο και τριμερή βάση από κοινού με την Κύπρο», τονίζεται χαρακτηριστικά από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Οι συνεννοήσεις με τον Ισραηλινό ήρθαν δυο μέρες μετά την λεγόμενη τριμερή συνάντηση αργά το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδη και της Αιγύπτου, S.H. Shoukry. Ο Αιγύπτιος υπουργός έκανε λόγο για «ενίσχυση της συνεργασίας» σε διμερές και τριμερές επίπεδο, ώστε «να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό». Ο δε Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «μια πολύ πλούσια ατζέντα» που «τρέχει» με την Αίγυπτο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και, κυρίως, θέματα που αφορούν στις τρέχουσες κρίσεις».
Σημειωτέον σε ξεχωριστή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό, εξέτασαν όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος «την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (βλ. ΑΟΖ)». Συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει, το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Ο Βενιζέλος εκτίμησε επ' αυτού ότι «έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
Αλλωστε, σε «Κοινό Ανακοινωθέν» που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση, τονίζεται ότι «οι τρεις υπουργοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή και να υπογραμμίσουν πως είναι σημαντικό να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της προώθησης της συνεργασίας των γειτονικών χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με τις διεξαγόμενες τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που αφορούν σε μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και δήλωσαν τη δέσμευση των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους».
Αξονας ο «περιφερειακός συσχετισμός δυνάμεων»
Ολες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, κομμάτι του οποίου είναι και η αποστολή πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους «τζιχαντιστές», όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.
Σημειωτέον, εξηγώντας ο Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή, τη σκοπιμότητα αποστολής πυρομαχικών υποστήριξε ότι «για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σε συνεργασία, βεβαίως, με την Κυβέρνηση της Βαγδάτης (...) και κρίναμε με τον Πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων».
Με το ίδιο πνεύμα, και αποσιωπώντας το ποια ιμπεριαλιστικά κέντρα πρωταγωνίστησαν προηγούμενα στη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των περιβόητων «τζιχαντιστών», μιλώντας ο Βενιζέλος, το Σάββατο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «μέλος της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS και των εξτρεμιστών τζιχαντιστών» και «στηρίζει πλήρως τη νέα Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τους τρόπους, με τους οποίους η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει κατά του ISIS και των πιθανών ξένων μαχητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ