10 Οκτ 2014

Η θέληση του εργοδότη έγινε απόφαση του δικαστηρίου

Η θέληση του εργοδότη έγινε απόφαση του δικαστηρίου
Ποινές 12μηνης φυλάκισης, με αναστολή, στον αντιπρόεδρο και σε μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου



Αλλη μια δικαστική απόφαση προστίθεται σε αυτές που θέτουν απροκάλυπτα στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση και τα στελέχη των ταξικών συνδικάτων που πρωτοστατούν στην προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων. Η πρόεδρος του Β' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, Πετροπούλου, επέβαλε χτες ποινές φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή στους Ακη Αντωνίου και Πέτρο Πουντίδη, αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου αντίστοιχα, κρίνοντάς τους ένοχους για την κατηγορία της «παράνομης βίας», παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους. Ασκήθηκε έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η μήνυση, που κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, είναι μία από τις δεκάδες διώξεις που έχουν ασκηθεί ενάντια στους συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου από τους εργολάβους του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ). Η χτεσινή υπόθεση αφορούσε τη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις 30 Μάρτη του 2009, την οποία ο εργολάβος Θεόδωρος Πιτσιρίκος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «KΥMΗ» και πρωτεργάτης της βιομηχανίας μηνύσεων, επιχείρησε να διαλύσει. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της συγκεκριμένης μέρας περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί, πριν ξεκινήσει η βάρδιά τους, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές ενώσεις για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενώ η συνέλευση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο εργοδότης επιχείρησε να τη διαλύσει, στέλνοντας τους ανθρώπους του να προκαλέσουν. Στην προσπάθεια αυτή ένα όχημα, με οδηγό τον Κυριάκο Σιδέρη, επιχείρησε να περάσει μέσα από τους συγκεντρωμένους, βρίζοντας και προκαλώντας. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση έπεσε στο κενό χάρη στην παρέμβαση και των δυο κατηγορούμενων συνδικαλιστών. Η μήνυση κατατέθηκε από τον εργοδότη, ο οποίος βρισκόταν μέσα στην επιχείρηση, δηλαδή μακριά από το χώρο της συγκέντρωσης. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι πήγαν για δουλειά μετά το πέρας της συγκέντρωσης και η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά.
Ο Κ. Σιδέρης ήταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας που δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση, χωρίς όμως να αναγνωρίσει κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους ως δράστη της επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο χώρο λειτουργεί κλειστό κύκλωμα με κάμερες, που βρίσκεται στον έλεγχο της εργοδοσίας, οι μηνυτές δεν προσκόμισαν κανένα βίντεο, προφανώς γιατί δεν υπάρχει τέτοιο που να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες τους. Επιπλέον, στο χώρο υπήρχαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες όχι μόνο δεν αντέδρασαν, προφανώς γιατί όσα καταμαρτυρούν οι μηνυτές δεν συνέβησαν, αλλά ούτε και κατέγραψαν κάτι σχετικό με το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Το στημένο κατηγορητήριο κατέπεσε, πράγμα που αντιλήφθηκαν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη δίκη και ο ίδιος ο εισαγγελέας που πρότεινε την αθώωση των συνδικαλιστών.
Ερωτήματα γεννά η στάση της προέδρου
Σχετικά με την απόφαση ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Η απόφαση της προέδρου προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά. Από την αρχή της δίκης απέρριψε το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η υπεράσπιση, καθώς ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους απουσιάζει στο εξωτερικό. Δεν δέχθηκε να καταθέσουν οι 4 μάρτυρες υπεράσπισης, περιορίζοντας αυθαίρετα τον αριθμό τους στους 2! Την ίδια στιγμή δέχθηκε 8 μάρτυρες κατηγορίας, ανθρώπους της εργοδοσίας, που επαναλάμβαναν το ίδιο "παραμύθι", την ίδια συκοφαντία, πως οι εργαζόμενοι επιτέθηκαν, χωρίς φυσικά να μπορούν να αποδώσουν καμιά αξιόποινη πράξη σε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι η πρόεδρος αποφάσισε πως το αδίκημα διαπράχθηκε "κατά συρροή", παρά το γεγονός ότι μόνο ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε πως δέχθηκε επίθεση.
Είναι γνωστή η "φάμπρικα" των διώξεων ενάντια στο Συνδικάτο, μέσα από την οποία οι εργολάβοι στοχεύουν στην εξόντωσή του, για να μπορούν ανεμπόδιστα να πετσοκόβουν μεροκάματα, να επεκτείνουν τα ωράρια εργασίας, να καταστρατηγούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γενικότερα να έχουν τα χέρια τους λυμένα ώστε να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα. Το Συνδικάτο μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι όργανο του αγώνα ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Καμία δικαστική απόφαση ή άλλου είδους προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα κάμψει τον ταξικό προσανατολισμό των δυνάμεών μας. Και η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει πως οι εργοδότες έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και αξιοποιούν όλα τους τα όπλα: Απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, βιομηχανία μηνύσεων, κατασταλτικές δυνάμεις, μέχρι και τους μπράβους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ας είναι βέβαιοι πως η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό. Δεν μας τρομοκρατούν, μας πεισμώνουν, συνεχίζουμε πιο αποφασισμένοι. Απάντηση θα πάρουν και από τη μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ