31 Δεκ 2014

ΔΑΝΙΑ Η ... διαφάνεια χρηματοδότησης κομμάτων απευθείας από τις επιχειρήσεις

ΔΑΝΙΑ
Η ... διαφάνεια χρηματοδότησης κομμάτων απευθείας από τις επιχειρήσεις


ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--
Το δανέζικο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, αντιγράφοντας το φιλελεύθερο κόμμα, ανακοίνωσε αυτές τις μέρες τη δημιουργία του δανέζικου επιχειρηματικού φόρουμ ανάπτυξης, το οποίο έχει σκοπό την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των ηγετικών στελεχών και των υπουργών του κόμματος με τους διευθυντές των επιχειρήσεων που θα γίνονται μέλη. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ Κάρστεν Κοκ, γνωστός «σφαγέας» των λαϊκών δικαιωμάτων στη δεκαετία του '90 όντας υπουργός, αλλά και αργότερα με συμμετοχή σε διάφορες «δεξαμενές σκέψης», που συμβούλεψαν τις κυβερνήσεις πώς να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και σήμερα επικεφαλής διάφορων επιτροπών που επεξεργάζονται αντιλαϊκά μέτρα: «Η δημιουργία του φόρουμ μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της κοινωνίας και τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για τη λήψη αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, που θα ευνοήσουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη και τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Η συνδρομή για τη συμμετοχή στο φόρουμ ορίστηκε σε μίνιμουμ 15.000 κορόνες (2.000 ευρώ) και η λίστα των μελών θα είναι μυστική, όπως δε θα ανακοινώνονται και τα ποσά που θα καταβάλλονται. Τα χρήματα που θα συλλέγει το φόρουμ θα διατίθενται στο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας.
Με βάση το σημερινό νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, όλες οι ιδιωτικές ενισχύσεις που ξεπερνούν τις 20.000 κορόνες (2.600 ευρώ), πρέπει να δηλώνονται. Μέσω όμως του εν λόγω φόρουμ, οι χρηματοδότες μπορούν να διατηρούν την ανωνυμία τους.
Το φόρουμ, σε πρώτη φάση, έχει προγραμματίσει μια σειρά συναντήσεων για τα μέλη με εισηγητές το σημερινό υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Ανάπτυξης.
Και με αυτή την είδηση αναδεικνύεται πόσο υποκριτικές είναι οι κραυγές των αστών για διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, που σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ