9 Μαΐ 2015

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» Οπλο για την αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών σε όλες τις συνθήκες

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Οπλο για την αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών σε όλες τις συνθήκες

Συχνά συζητάμε για την ανάγκη βελτίωσης της μελέτης και της αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη» και για τα απαιτούμενα μέτρα που υπηρετούν αυτό το καθήκον, για το ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι καταρχήν από τη διακίνηση της εφημερίδας.
Παρόλο που αναγνωρίζεται από όλο το κομματικό δυναμικό ότι οι συνθήκες, οι εξελίξεις είναι και θα γίνουν πιο σύνθετες το επόμενο διάστημα, η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη θα είναι ακόμα δυσκολότερη και ότι η προώθηση της στρατηγικής μας θα προχωρά μέσα από συμπληγάδες, όλη αυτή η ανησυχία δεν μεταφράζεται σε σοβαρό βήμα - στροφή στην πολύπλευρη αξιοποίηση της εφημερίδας.
Αναγκαία η αποφασιστική βελτίωση στη σχέση του κομματικού μέλους με την εφημερίδα
Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το πρόβλημα στη σχέση του κομματικού μέλους με την εφημερίδα. Υπάρχουν και αντικειμενικές αιτίες, όπως οι συνθήκες δουλειάς, τα ωράρια, το οικονομικό στοιχείο, όμως μην παραγνωρίζουμε ότι η εφημερίδα δεν προσεγγίζεται σαν αυτό που πραγματικά είναι: Ο συλλογικός πολιτικός - καθημερινός καθοδηγητής που με τον οργανωτικό του ρόλο ενιαιοποιεί την προπαγάνδα των κομμουνιστών, τους ανοίγει δρόμους στην αντιπαράθεση, κάνει πιο αποτελεσματική την παρέμβασή τους, δίνει εφόδια για να πείσουν, για να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στα επιχειρήματα του αντιπάλου.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει τη λειτουργία των οργάνων. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η καθημερινή ανάγνωση του «Ριζοσπάστη» διαπαιδαγωγεί, βοηθά στη συνολική αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, που η ουσιαστική της προσέγγιση απαιτεί διάβασμα με βάση και την επικαιρότητα. Αξίζει να αναρωτηθούμε: Πόσες αδυναμίες ή ακόμα και διευκρινιστικές απορίες ζητηματα πολιτικής ενημέρωσης χάνονται στην καθημερινότητα ή παραφορτώνουν την καθοδηγητική δουλειά, τις συνεδριάσεις των Κομματικών οργανώσεων και των οργάνων αντί να στηρίζονται στην καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη»;
Η διακίνηση της εφημερίδας απαιτεί σχέδιο, προετοιμασία και επιμονή
Πολλές φορές, η εφημερίδα αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμα υλικό που πρέπει να έχουμε στην περιοδεία, στην εξόρμηση, που πρέπει να χρεωθούμε το πρωί και να επιστρέψουμε το απόγευμα, να είμαστε εντάξει με το ταμείο. Δεν εντάσσεται οργανικά στην προπαγάνδα μας, στη διαφώτιση, παρόλο που πολλές φορές το περιεχόμενό της «δένει» με την παρέμβαση της Οργάνωσης.
Με ένα καλύτερο ψάξιμο για το «τι φταίει», μπορούμε να δούμε κι άλλες αδυναμίες μας. Μια βασική τέτοια αδυναμία είναι ότι ο σχεδιασμός της ΚΟΒ τις περισσότερες φορές δεν εστιάζει στο πώς θα πιάσουμε νέες επαφές, θα πείσουμε εργαζόμενους έξω από τις παρυφές του ΚΚΕ για την ανάγκη να μάθουν, να προσεγγίσουν τη στρατηγική του Κόμματος. Συχνά αυτό το καθήκον απλά περιγράφεται, δεν μπαίνει συγκεκριμένα στο χαρτί. Μπαίνει αντιπαραθετικά στην προσπάθεια «να βρούμε τους δικούς μας», με αποτέλεσμα να μη βασανιζόμαστε για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί - διεισδυτικοί.
Για παράδειγμα, πρέπει να μας απασχολήσει πώς οργανώνουμε την κυριακάτικη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη». Σε ενα βαθμό αντιμετωπίζεται ρουτινιάρικα, αντί με την προετοιμασία της να σηματοδοτεί ότι πάμε για να γνωρίσουμε κόσμο, να αποκτήσουμε επαφές, να ενημερώσουμε, να αποκαλύψουμε, να πείσουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν κάθε Κυριακή χτυπάμε τα ίδια κουδούνια και μόνο προεκλογικά, με καθημερινές εξορμήσεις, κάνουμε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε περισσότερα σπίτια - προσπάθεια μάλιστα που ατονεί μετά τις εκλογές.
Είναι υπαρκτή η δυσκολία να ανοίξει η πόρτα, να μας βάλει ο άλλος σπίτι του, να μιλήσουμε. Απαιτείται πείσμα, επιμονή και προετοιμασία: Για παράδειγμα ολόκληρη τη βδομάδα να αφιερωθούμε σε ένα δρόμο, να κολλήσουμε αφίσα που θα προαναγγέλλει την εξόρμηση, να περάσουμε με ντουντούκα, να ρίξουμε φυλλάδιο κάτω από πόρτες δίνοντας ραντεβού για την Κυριακή το πρωί, για κουβέντα με το «Ριζοσπάστη». Να κάνουμε καταμερισμό ποιοι πάνε σε καινούριες πόρτες, ποιοι κάνουν περιοδεία στους καταγεγραμμένους.
Υπάρχει τέτοια πείρα από το πώς προετοιμάστηκε η περιοδεία σε χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθάει να έχει προετοιμαστεί σχετική δημοσίευση που αφορά την περιοχή, ένα οξυμένο πρόβλημα, π.χ. το ΙΚΑ που κλείνει, ο παιδικός σταθμός που δεν έχει προσωπικό, το νοσοκομείο κ.ά.
«Ανοιχτή επικοινωνία» των Οργανώσεων με τον «Ριζοσπάστη»
Αλλο ζήτημα, που φαίνεται ότι θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα, είναι γενικά η σχέση με το διάβασμα και πιο ειδικά με το διάβασμα εφημερίδας από νεότερες ηλικίες. Ειδικά οι πιο νέοι - και με καλύτερη επαφή με το διαδίκτυο - αντιμετωπίζουν ως παρωχημένη την ενημέρωση από την εφημερίδα και αυτό φαίνεται από τη γενική πορεία που έχουν όλα τα έντυπα, όχι μόνο ο «Ριζοσπάστης». Εδώ θα κριθεί συνολικά το Κόμμα, στη διαπαιδαγώγηση, ειδικά των νεότερων συντρόφων, της ΚΝΕ. Θέλει πείσμα, επιμονή, καλή κουβέντα, συλλογική προσπάθεια και οργανωτικά μέτρα.
Η βελτίωση της εφημερίδας, η καλύτερη αξιοποίησή της περνά από όλες τις Οργανώσεις. Η «ανοιχτή επικοινωνία» που πρέπει να έχουν με το «Ριζοσπάστη» θα διευκολύνει να προετοιμάζουν καλύτερα τη διακίνηση με βάση το περιεχόμενο, να δίνουν πιο αντικειμενική εικόνα για ένα άρθρο ή ένα ρεπορτάζ, να κάνουν παρατηρήσεις, προτάσεις κ.λπ. Να στηρίζεται η δουλειά τους πιο στοχευμένα από το περιεχόμενο του «Ριζοσπάστη», ώστε να μετρηθούν βήματα και στη διακίνηση.
Πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο στο ζωντάνεμα μέσα από την εφημερίδα της κομματικής δραστηριότητας και η αρχή έχει γίνει με το νέο τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση»: Με την καταγραφή της πείρας των Οργανώσεων, με παραδείγματα από μέτρα που απέδωσαν, με ανάδειξη των δυσκολιών και πώς αντιμετωπίζονται, με την προσέγγιση ιδιαίτερων ζητημάτων για χώρους, πέρα από την καθημερινότητα.
Με αρθρογραφία στελεχών πιο συστηματική, που βλέπει και αναδεικνύει κρίσιμες λεπτομέρειες στην πολιτική δουλειά, κάτι που δεν το κάνει η επίκαιρη αρθρογραφία.
Με τη διαμόρφωση δικτύου «ανταποκριτών» των Κομματικών Οργανώσεων που θα τροφοδοτούν με υλικό και πληροφόρηση, θα βασανίζονται στο γράψιμο, θα δημιουργούν κίνητρο στο κομματικό δυναμικό για διάβασμα και διακίνηση. Θα δίνουν στοιχεία της διαπάλης που μπορεί να συζητιούνται στον κόσμο, στη δουλειά, αλλά δεν εντάσσονται στην «επίσημη» πολιτική παρέμβαση των άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, πώς τοποθετήθηκε ένας συνδικαλιστής, πώς απάντησε ένας εκλεγμένος στην Τοπική Διοίκηση, τι ζητήματα προκύπτουν από την διαπάλη με τις αλλες πολιτικές δυνάμεις. Μπορεί οι Οργανώσεις να είναι εξοικειωμένες με αυτές τις πλευρές, όμως η αποκάλυψή τους βοηθάει γενικότερα στη διαπάλη, στηρίζει τις τοποθετήσεις του Κόμματος.
Γενικά στόχος μας να είναι το πιο σφιχτό δέσιμο της εφημερίδας με την κομματική ζωή και δράση. Οι Κομματικές Οργανώσεις να παίρνουν πάνω τους αυτό το δέσιμο και με την αξιοποίησή του να ανοίγονται στους εργαζόμενους, να ανεβάζουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής τους.
Σταθερά και αταλάντευτα κάθε ΚΟΒ να επιδιώκει τη δημιουργία ισχυρού δικτύου διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Μόνο έτσι θα μπορούμε να δούμε και τις αδυναμίες που μπορεί να έχει η εφημερίδα, να γίνουμε καλύτεροι. Χρειάζεται να στρατευθούν όλες οι δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση, οι οπαδοί μας που προσπαθώντας να διακινήσουν την εφημερίδα γίνονται κι αυτοί καλύτεροι.
Με πιο ολοκληρωμένο σχέδιο που να υλοποιεί τα βασικά καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 20ό Συνέδριο, τους στόχους οικοδόμησης, το σχέδιο ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, να βρει το Κόμμα ένα μπόι πιο πάνω και στο μέτωπο της διακίνησης και αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ