2 Ιουλ 2019

Και εγένετο 3ο μνημόνιο και διά της επιστολικής ψήφου


Η επιστολή Τσακαλώτου που βρισκόταν στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου και αναφέρει ξεκάθαρα το τι μέτρα θα παρθούν. Αυτήν την επιστολή δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στις 9/7/2015
Η επιστολή Τσακαλώτου που βρισκόταν στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου και αναφέρει ξεκάθαρα το τι μέτρα θα παρθούν. Αυτήν την επιστολή δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στις 9/7/2015
Στις 8 Ιούλη 2015, λίγες μόλις μέρες μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτει αιφνιδιαστικά στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με ένα και μοναδικό άρθρο. Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM)». Τι έχει προηγηθεί; Η κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα έχει ζητήσει να πάρει νέο δάνειο τριετούς διάρκειας (1/7/2015 - 30/6/2018) και για να το πάρει έχει προτείνει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που θα νομοθετήσει ως προαπαιτούμενα για το δάνειο. Στις 9 Ιούλη, λοιπόν, αυτό το αίτημα έρχεται με διαδικασίες εξπρές για έγκριση και ψήφιση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στις Επιτροπές της Βουλής και στο Κοινοβούλιο. 
Λίγοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά είναι ξεκάθαρο ώρα με την ώρα ότι η κυβέρνηση μόλις έχει καταθέσει «πακέτο» τη νέα δανειακή σύμβαση με τα προαπαιτούμενα μέτρα που συγκροτούν το 3ο μνημόνιο!

* * *
 
Ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα ξεκινά τις αποκαλύψεις!

-- Στις 9/7/2015 γράφουμε: «ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Κατατέθηκε το επίσημο αίτημα για το νέο τριετές μνημόνιο. Περιλαμβάνει μπαράζ αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων από την επόμενη βδομάδα». Αυτό γράφει ο «Ριζοσπάστης» στην πρώτη σελίδα και δημοσιεύει την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου προς τους «θεσμούς» η οποία περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου και αναφέρει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμα, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα και των οποίων η ψήφιση είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση...


-- Στις 10/7/2015 γράφουμε: «Ομοβροντία νέων αντιλαϊκών μέτρων! Αμεση εφαρμογή θα έχουν οι αποφάσεις για τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού μέσω αντιλαϊκών φόρων και άλλων χαρατσιών, η μείωση επί της ουσίας όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και μάλιστα με οριζόντιο χαρακτήρα, μέσω της αύξησης των εισφορών Υγείας, όπως επίσης και η άμεση έναρξη της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Η λίστα θα συμπληρωθεί και τις επόμενες ώρες και μέρες, στα πλαίσια της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και του εγχώριου κεφαλαίου να "κλειδώσουν" τη νέα μνημονιακή συμφωνία με τους "θεσμούς" της τρόικας.
Ανάμεσα σε άλλα, σε εφαρμογή μπαίνουν και τα παρακάτω νέα μέτρα: Απογειώνεται η φορομπηξία απέναντι στο λαό, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 10% (από 13% σε 23%) σε σειρά στοιχειωδών προϊόντων για το λαό (π.χ. συσκευασμένα - μεταποιημένα τρόφιμα). Ξεκινά η σταδιακή "προσαρμογή" των κανόνων συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2022 η μικρότερη δυνατή ηλικία συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη για όλους. Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις, από το 4% στο 6%. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 2%. Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα). Αντίστοιχα αυτό οδηγεί σε μείωση 6% σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις. Αμεση έναρξη του μέτρου για την κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, με πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2019. Επιβολή ΕΝΦΙΑ και για το 2015 και για το 2016».

-- Στο φύλλο του Σαββάτου 11/7/2015, αποκαλύπτουμε όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Και τα συγκρίνουμε με την πρόταση Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ, την οποία έθεσε σε δημοψήφισμα η κυβέρνηση. Πραγματικά μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό!

* * *
 
Μπορεί ορισμένοι να κάνουν πως δεν ήξεραν, πως δεν ψήφισαν μνημόνιο. Η αλήθεια όμως είναι ότι και ήξεραν και ψήφισαν μνημόνιο. Να τι έγραφε η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου:

«Η τεχνική συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο) η οποία συνοδεύει την δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης του ESM, πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup ώστε να αποτελέσει προϋπόθεση έγκρισης της δανειακής σύμβασης. Το κείμενο αυτό (σ.σ. με τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα) έχει διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα (...) θα συνοδεύει τη δανειακή συμφωνία (...) εισάγεται σήμερα στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο εξουσιοδοτείται η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συμφωνία δανείου από τον ESM, για τρία χρόνια».

Αυτό ψήφισαν τον Ιούλη του 2015. Αλλοι σηκώνοντας το χέρι τους, άλλοι στέλνοντας επιστολική ψήφο, όπως ο κ. Βαρουφάκης που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα κόμματα που ψήφισαν μνημόνια και διεκδικούν θέση στη Βουλή δεν είναι μόνο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΜΕΡΑ25.


Κ. Πασ.
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης   Τρίτη 2 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ