1 Αυγ 2019

Πυραυλική δοκιμή στην Αλάσκα από ΗΠΑ και Ισραήλ με το βλέμμα στο Ιράν

       

01-08-2019
Ισραήλ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο πως πραγματοποίησαν επιτυχώς τη δοκιμή συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Αλάσκα, που είναι γνωστό ως «Arrow-3».
Η δοκιμή ως στοιχείο στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με την αυξανόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και γενικότερα τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής.
Την πλευρά αυτή άλλωστε διατυμπάνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι πλέον η χώρα του «μπορεί να δράσει εναντίον βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον μας από το Ιράν ή από αλλού». Χαρακτήρισε την εξέλιξη «μεγάλο επίτευγμα για την ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, σχολίασε ότι η δοκιμή του συστήματος «Arrow-3» πραγματοποιήθηκε στην Αλάσκα «προκειμένου να δοκιμαστούν ικανότητες που δεν θα μπορούσαν να έχουν δοκιμαστεί στο Ισραήλ».

Πριν έξι μήνες, το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση δοκιμής του συστήματος «Arrow-3» στις ΗΠΑ. Ωστόσο, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η επιτυχής δοκιμή του «Arrow-3» στην Αλάσκα θα προσφέρει «καλύτερη προστασία σε σχέση με την παλαιότερη εκδοχή. Το σύστημα «Arrow-3» γίνεται σε συγχρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και υλοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροδιαστημική βιομηχανία σε σύμπραξη με την αμερικανική «Μπόινγκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ