26 Σεπ 2019

Ενα ακόμα εργαλείο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς


Υπεγράφη την Πέμπτη 5/9 η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ETαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), την οποία είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική Υπουργική Απόφαση του περασμένου Ιούνη.
Η συμφωνία προβλέπει την πίστωση 80 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό του ΕΤαΕ, τα οποία θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020 και θα κατευθυνθούν στο τραπεζικό κεφάλαιο ως διασφαλίσεις (π.χ. επιδότηση επιτοκίου, διαφόρων εξόδων του δανείου κ.λπ.) για τη χορήγηση δανείων στον τομέα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και μεταποίησης.
Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Μ. Βορίδη, παρουσίασε τη συμφωνία ως σημείο έναρξης μιας «νέας περιόδου δημιουργίας» για τους Ελληνες αγρότες, με ένα «νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, που έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα». Αντίστοιχες αναφορές περί «σημαντικού εργαλείου» έκανε, επικροτώντας τη συμφωνία, και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης, σε σχετική επιστολή του προς τον νυν υπουργό.
* * *
Η βασική στόχευση της συμφωνίας είναι μέσω δανείων να εξασφαλιστούν τα «ίδια» κεφάλαια που απαιτούνται (μέχρι και 60% της συνολικής επένδυσης) για τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μεταποιητικών επιχειρήσεων στα διάφορα μέτρα του ΠΑΑ 2014 - 2020, όπως είναι τα «Σχέδια Βελτίωσης» και οι επενδύσεις στη μεταποίηση.
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η ενίσχυση της καπιταλιστικής επένδυσης για την προώθηση της καθετοποίησης και της ενσωμάτωσης στη συγκεντρωμένη παραγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με συνέπεια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της «εξωστρέφειας» των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα διάφορα μέτρα του ΠΑΑ, που καταρτίζονται από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΑΠ και εξειδικεύονται από τις κυβερνήσεις, απευθύνονται σε «βιώσιμες» καπιταλιστικά επιχειρήσεις και γι' αυτόν το λόγο αποκλείεται από αυτά η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Για παράδειγμα, στα «Σχέδια Βελτίωσης» του τρέχοντος ΠΑΑ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής το 66% των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας, καθότι βρίσκονταν κάτω από το απαιτούμενο κατώτερο όριο ακαθάριστων εσόδων. Ουσιαστικά το νέο «χρηματοδοτικό εργαλείο», που σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η σημερινή της ΝΔ, θα είναι χρήσιμο για μεγαλοαγρότες, βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Εξασφαλισμένη θα είναι και η κερδοφορία των τραπεζών, που θα χορηγούν δάνεια με μεγαλύτερες εγγυήσεις, καθώς υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο κίνητρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αυξημένες πωλήσεις και κερδοφορία θα έχουν και τα μονοπώλια που παράγουν και εμπορεύονται αγροτικό εξοπλισμό.
* * *
Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και άλλοι μικροεπαγγελματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το νέο «χρηματοδοτικό εργαλείο», αλλά θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη θέση, από ένα μέτρο που ουσιαστικά ενισχύει τους αντιπάλους τους, δηλαδή τους τραπεζίτες, τους μεγαλοαγρότες, τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους.
Αλλωστε υπάρχει η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών, κατά τις οποίες σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων χρεώθηκαν για να εξασφαλίσουν το δικό τους μερίδιο στην «επένδυση», μέσω των «καλύτερων όρων δανεισμού» που παρείχε τότε η Αγροτική Τράπεζα, και ακόμα και σήμερα κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς από το τραπεζικό κεφάλαιο.
* * *
Οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί «νέας περιόδου δημιουργίας» και «στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα και της εξωστρέφειας» προωθούν το δρόμο του καπιταλισμού, του ανταγωνισμού και της καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών.
Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει για το ρόλο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει στο δρόμο της διαχείρισης της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα με βάση και τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οργάνωση και πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για απόκρουση των βάρβαρων μέτρων (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, ανατιμήσεις αγροτικού ρεύματος, εξευτελιστικές τιμές αγροτικών προϊόντων κ.ά.), που σκοπό έχουν την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και μετά την κρίση. Αγωνιστική διεκδίκηση ενάντια στην ΚΑΠ, στη στρατηγική συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, με πλαίσιο αιτημάτων που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών (π.χ. κατώτερες εγγυημένες τιμές που να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης, κρατικό ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει, φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο). Κοινός αντιμονοπωλιακός - αντικαπιταλιστικός αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ο οποίος να φέρνει στο προσκήνιο το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και να ανοίγει την προοπτική οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής από την εξουσία της εργατικής τάξης με τη συμμετοχή της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, τον σοσιαλισμό.
Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική λύση για όσους πλήττονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, εξασφαλίζοντας τη μεγάλη παραγωγή και την καθετοποίηση με επίκεντρο την κοινωνικοποιημένη παραγωγική μονάδα με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό οι μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι θα δουν σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους (μείωση κόστους παραγωγής, προστασία παραγωγής, επιστημονική - τεχνική υποστήριξη κ.ά.) με την εθελοντική ένταξή τους στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι μέσω του κεντρικού σχεδιασμού θα συνδέονται με την κοινωνικοποιημένη παραγωγή και θα διαφέρουν ριζικά από τους σημερινούς, που εξυπηρετούν τη συγκέντρωση της παραγωγής για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ