14 Μαΐ 2020

«Πράσινα» κέρδη, «μαύρη» ζωή


Τα όσα αποκαλύφθηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής για την εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων, επιβεβαιώνουν ξανά τη «μεγάλη εικόνα» της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.
Μια «μεγάλη εικόνα» που φέρει την ταμπέλα της «πράσινης ανάπτυξης» ή του «Green Deal», εμπλουτίζοντας διαρκώς το πακέτο φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων και διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια σε νέα, «οικολογικά πεδία» κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/4 του Προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 - 2027 κατευθύνεται στα μονοπώλια για να επενδύσουν στις «πράσινες» μπίζνες.
Ομως, επειδή το ρευστό από μόνο του δεν φτάνει, αλλά χρειάζονται και περαιτέρω «επενδυτικά κίνητρα» και «μεταρρυθμίσεις» για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος», έρχονται νόμοι όπως αυτός που ψηφίστηκε μέσα στην πανδημία από τη ΝΔ και παρέχει ασυλία στο κεφάλαιο, για να ξεσαλώνει σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αίροντας ακόμα και τις ελάχιστες ρήτρες προστασίας που είχαν απομείνει, ή και τους υποτυπώδεις ελέγχους.
* * *
Εξειδίκευση της ίδιας στρατηγικής αποτελούν και όσα προβλέπει το «περιβαλλοντικό» (!) νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στην Αττική, μάλιστα, βρίσκει έτοιμο το Ρυθμιστικό Σχέδιο, ψηφισμένο και εφαρμοσμένο από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να «κουμπώσουν» όλες οι αντιδραστικές εξελίξεις, που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, φορτώνουν νέα βάρη στο λαϊκό εισόδημα μέσα από την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και περισσότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έφερε στο φως η συνέντευξη Τύπου.
Πιο συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο «απλοποιούνται» ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες, που προγράφουν ότι η υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα - Δυτική Αττική θα συνεχίσει να αξιοποιείται για την ανάπτυξη της άναρχης και ρυπογόνας βιομηχανικής δραστηριότητας μέσα στον αστικό ιστό, θα συνεχίσει το Θριάσιο Πεδίο να είναι θάλαμος αερίων και να «φιλοξενεί» τη χαβούζα της χωματερής της Φυλής, που όχι μόνο επεκτείνεται οριζοντίως και καθ' ύψος, αλλά φτιάχνεται και νέα στην ίδια περιοχή.
Αυτός ο νόμος έρχεται να επισφραγίσει όλη τη μεθόδευση από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την περιφερειακή αρχή Δούρου, που οδήγησε στη μονιμοποίηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στη δημιουργία νέων στο Γραμματικό και σε λατομεία της Αττικής.
* * *
Η «πράσινη ανάπτυξη» όμως χωράει ακόμα περισσότερα εγκλήματα, όπως την καύση των απορριμμάτων σε τσιμεντοβιομηχανίες ή για την παραγωγή Ενέργειας, όπως ήδη συμβαίνει σε Βόλο και Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση και επιχειρηματικοί όμιλοι «παίζουν τον παπά» με τις προδιαγραφές και τα όρια των ρύπων, προκειμένου να διασκεδάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.
Εχουμε και λέμε λοιπόν: Από τη μία, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και, από την άλλη, τοξικά απόβλητα, καρκίνος και μπόχα για εκατομμύρια εργαζόμενους που ζουν με τα σκουπίδια στις αυλές τους. Από τη μία, πολλά υποσχόμενες επενδύσεις, με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε σχέση με ανταγωνιστές τους και, από την άλλη, εργαλεία έντασης της εκμετάλλευσης, με τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ, την ιδιωτικοποίηση ακόμα και της αποκομιδής να κυριαρχούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε το «green deal» να μη σκοντάφτει σε «περιττά» εργατικά δικαιώματα.
***
Τον πρώτο λόγο, λοιπόν, για να μην περάσει ο εγκληματικός αυτός σχεδιασμός τον έχουν τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς στις γειτονιές, που είναι καταδικασμένες να ζουν εν έτει 2020 με το σκουπίδι μέσα στα σπίτια, στα σχολεία, στα μαγαζιά τους. Σήμερα το αίτημα για να κλείσουν οι χωματερές που δηλητηριάζουν τις εργατογειτονιές της Αττικής, να μη δημιουργηθούν νέες, να σταματήσει η εμπορευματοποίηση ενός τομέα τόσο κρίσιμου για την υγεία και την ασφάλεια του λαού, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.
Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουν και συντονίζουν τη δράση τους σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, αποκαλύπτοντας τη «μεγάλη εικόνα»: Τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, τον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, οι δυνάμεις τους στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση.
Με κριτήριο τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η ανάπτυξη της παραγωγής και της επιστημονικής γνώσης, πρέπει να απορριφθεί η εφιαλτική πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κίνδυνο της υγείας, ακόμα και της ζωής του λαού. Αυτό που πρέπει να φύγει από τη μέση είναι το κριτήριο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η πολιτική που μαυρίζει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών για να «πρασινίσει» τις τσέπες των μονοπωλίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ