3 Ιαν 2012

Τι είναι και πώς λειτουργεί ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών



Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται στον καθένα μας μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ορισμένα από τα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.
- Τι είναι ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών;
Ο Μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε στον ΕΟΚ με σκοπό να ελεγχθεί η διακύμανση της τιμής των νομισμάτων των χωρών - μελών, ώστε κάποια στιγμή να συγκλίνουν σε κάποια ενιαία τιμή, ενόψει της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος.
- Πώς λειτουργεί ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών;
Από τη στιγμή που ένα νόμισμα εισέλθει στο ΜΣΙ, καθορίζεται από τη Νομισματική Επιτροπή της Κοινότητας μια ισοτιμία σε σχέση με το ECU. To ECU θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο μέσος όρος όλων των νομισμάτων που συμμετέχουν στο ΜΣΙ. Μετά απ' αυτό, το συγκεκριμένο νόμισμα θα πρέπει να διατηρεί την ισοτιμία με μια απόκλιση. Αυτή τη στιγμή επιτρέπεται απόκλιση μέχρι 15% σε σχέση με την ισοτιμία.
- Τι επιπτώσεις θα έχει για τη δραχμή η ένταξή της στο ΜΣΙ;
Οπως είπαμε, η Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν ανακοινώσει την ένταξη της δραχμής θα προσδιορίσει ταυτόχρονα και την ισοτιμία της σε σχέση με το ECU. Επειδή η δραχμή είναι υπερτιμημένη σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας (αυτό το έχουν εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, το δέχεται και η ίδια η κυβέρνηση) για την ένταξή της στο ΜΣΙ θα χρειαστεί να υποτιμηθεί. Το ποσοστό της υποτίμησης θα αποφασιστεί από τη Νομισματική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των 15 χωρών - μελών.
- Θα προστατευτεί η δραχμή από τη συμμετοχή της στο ΜΣΙ;
Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, ούτε κάποια απόφαση, που να προστατεύει τη δραχμή, όπως και οποιοδήποτε άλλο νόμισμα επειδή συμμετέχουν στο ΜΣΙ. Εχουμε παραδείγματα όπου κάποια νομίσματα όπως η ισπανική πεσέτα, το πορτογαλικό εσκούδο, η ιταλική λιρέτα, που συμμετείχαν στο ΜΣΙ, δεν προστατεύτηκαν όταν δέχτηκαν πιέσεις. Υποχρεώθηκαν έτσι να βγουν από το ΜΣΙ, αφού δεν μπορούσαν να διατηρήσουν την ισοτιμία με το ECU. Βεβαίως, υπάρχει και το παράδειγμα του γαλλικού φράγκου, που όταν το 1993 βρέθηκε σε δύσκολη θέση δέχτηκε τη βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και έτσι παρέμεινε στο ΜΣΙ. Ομως αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
- Θα σταματήσουν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στη δραχμή επειδή μπήκε στο ΜΣΙ;
Κάθε άλλο. Μετά την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θα χάσουν από τα χέρια τους ένα όπλο για την αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων. Μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να αυξομειώνουν τα επιτόκια σε όποιο ύψος πίστευαν ότι ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις. Από δω και στο εξής δε θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τα επιτόκια, δηλαδή η τιμή της δραχμής, θα πρέπει να υπακούουν πριν απ' όλα στην ισοτιμία με το ECU.
- Είναι απαραίτητο να ενταχθεί η δραχμή στο ΜΣΙ;
Οπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια χώρα - μέλος για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ πρέπει για δύο χρόνια να συμμετέχει στο ΜΣΙ. Ομως η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια της Συνθήκης (πληθωρισμός, έλλειμμα, επιτόκια) για συμμετοχή στη "ζώνη του ΕΥΡΩ" στα επόμενα δύο χρόνια. Αρα δεν υπάρχει λόγος για την άμεση ένταξη της δραχμής. Δ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ