3 Ιαν 2012

«Γκουαντάναμο» παντού και για Αμερικανούς


«Γκουαντάναμο» παντού και για Αμερικανούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό ήταν «μοναδικός»: Υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη Εθνική Ασφάλεια (NDAA HR 1540), νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρύτατη σχεδόν καθολική συναίνεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, που επιτρέπει τη σύλληψη, την ανάληψη και την κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» επ' αόριστο ακόμη και εντός των ΗΠΑ ακόμη και Αμερικανών πολιτών.
Το νομοσχέδιο ήταν απολύτως συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, χρηματοδότηση με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχοντας το αναγκαίο άλλοθι στον Αμερικανό Πρόεδρο. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι υποστηρίζω αυτό το νόμο ως σύνολο δε σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα περιλαμβάνει» και πρόσθεσε ότι δήθεν η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει την επ' αόριστον κράτηση Αμερικανών πολιτών χωρίς δίκη», αλλά καταλήγοντας ότι υπογράφει το νόμο... «διότι είναι απαραίτητος για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό».
Ο νόμος για την Εθνική Ασφάλεια συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και μελανή σελίδα της προεδρίας Ομπάμα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η American Civil Liberties Union (ACLU), η μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, «προεδρία που θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που έκανε νόμο την κράτηση επ' αόριστο και δίχως κατηγορητήριο ή δίκη», όπως τονίζεται.
Ουσιαστικά, οι διαφωνίες του κυρίως επικεντρώνονται όχι φυσικά στη διεύρυνση της δικαιοδοσίας του αμερικανικού στρατού σε υπόπτους για τρομοκρατία ή την επέκταση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών παντού στον κόσμο» - η λίστα των χωρών διευρύνθηκε με 13 χώρες κατά κύριο λόγο αφρικανικές στην ήδη υπάρχουσα λίστα των 35 χωρών κατά κύριο λόγο λατινοαμερικανικών - αλλά στον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θέματα όπως οι νέες κυρώσεις εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν που πλέον γίνονται νόμος, από την αποκλειστική δικαιοδοσία της κυβέρνησης και του προέδρου και η αξίωση ο πρόεδρος να ενημερώνει το Κογκρέσο προτού μοιραστεί ορισμένες πληροφορίες με τη Ρωσία.
Τέλος, ο νόμος παρατείνει την απαγόρευση χρήσης των πόρων του Πενταγώνου για την κατασκευή σε αμερικανικό έδαφος κέντρων κράτησης για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Παρέχοντας προεκλογικά και το καλύτερο άλλοθι στον πρόεδρο Ομπάμα για τη μη τήρηση της δέσμευσής του, για κλείσιμο του κολαστηρίου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ