14 Μαρ 2012

Θράσος και απειλές από τα μαντρόσκυλα των μονοπωλίων



ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Θράσος και απειλές από τα μαντρόσκυλα των μονοπωλίων
Επανεκκίνηση της αντιλαϊκής πολιτικής, μέτρα-κόλαση για τώρα και μετά τις εκλογές
Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά πακέτα για την εκπλήρωση της μεταξύ τους συμφωνίας για το κούρεμα του κρατικού χρέους, τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, τη σύντμηση και του χρόνου της εφαρμογής τους ήταν στα μέτρα που αποφάσισαν, προχτές στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).
Μήνα με το μήνα, ανάλογα με την κλιμάκωση της βαρβαρότητας, με στόχο να εξαπολύουν κάθε τρεις και λίγο τους εκβιασμούς τους απέναντι στο λαό, θα εκταμιεύουν τις δόσεις από τα φρέσκα δάνεια που στο σύνολό τους προορίζονται για τους τραπεζίτες και τα άλλα σαπρόφυτα. Ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για«ανανεωμένη δυναμική επανεκκίνηση» και για την «περίοδο μέχρι τις εκλογές» και για τη συνέχεια. Και αυτό «γιατί οι εκατό πρώτες μέρες μετά τις εκλογές πρέπει να είναι μια περίοδος δυναμικής επανεκκίνησης, ώστε να μη χάσουμε αυτό το τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η «ανάπτυξη» που επαγγέλλονται αφορά στην «αλλαγή των επιπέδων ρευστότητας», δηλαδή την ενίσχυση των τραπεζιτών με ζεστό χρήμα, την «αλλαγή λειτουργίας του κράτους», δηλαδή για τη διάλυση των υποδομών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, επίσης με τις «χρήσεις γης», προκειμένου να αποδώσουν ζωτικό χώρο στα μονοπώλια και άλλους «επενδυτές». Στέλνοντας το μήνυμα της συγκυβέρνησης για λογαριασμό και της ΝΔ, τόνισε πως οι «εκλογές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανακόψουν την διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος».
Στο ίδιο μήκος και τα μαντρόσκυλα των μονοπωλίων, οι Γιούνκερ και Ρεν, σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για μια «νέα αρχή» και για «προσήλωση στην εφαρμογή του νέου προγράμματος». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε χτες για τη «στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και την ομάδα του». Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, δήλωσε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τον επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ, θα προχωρήσουν σε διευκολύνεις για την «παροχή ρευστότητας» και για τη «δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
Τέλος, οι αποφάσεις για τις εκταμιεύσεις και άλλα «τεχνικά ζητήματα» αναμένεται να παρθούν σήμερα από την ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ. Ο κοιναγορίτης παράγοντας Ο. Ρεν ανακοίνωσε ότι για το πακέτο «επανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» υπάρχουν προς διάθεση κεφάλαια ύψους 48 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που θα βγουν από τα συνολικά δάνεια και τα φορτώνουν στο λαό. Ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έτοιμη προς εκταμίευση είναι η πρώτη δόση για τους τραπεζίτες, με ποσά περίπου 25 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ