1 Μαΐ 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία

Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία


Σημειώνω εκ νέου, πως ο χωρισμός της Μακεδονίας έγινε με αυτόν τον τρόπο, διότι μας βολέυει στην παρουσίαση. Όποιος αναζητήσει του νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, θα πρέπει να να κατευθυνθεί στο 7ο Μέρος για την Δυτική Μακεδονία.

Η κύρια διαφορά (και σχεδόν μοναδική) της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας, από την Δυτική που περιγράψαμε στο προηγούμενο μέρος, είναι φυσικά το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά (εαν όχι το πιο σημαντικό) βιομηχανικά και εμπορικά κέντρο, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων γενικότερα. Επόμενο είναι, η διαφοροποίηση αυτή σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, να διαμορφώνει και διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς όσο αναφορά το επίπεδο του εργατικού κινήματος και την άνοδο της ταξικής πάλης σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Κατα τα άλλα, για την κατάσταση στους υπόλοιπους νομούς της περιοχής, αρκεί να θυμίσουμε την περιγραφή που κάναμε για την Δυτική Μακεδονία. Ιστορία και γεωγραφική θέση, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες συντηρητικοποίησης των κατοίκων και εργαζόμενων της Μακεδονίας, με το εκλογικό σώμα να παραμένει ιδιαιτέρως ευάλωτο απέναντι σε πατριδοκάπηλα και εθνικίζοντα πολιτικά σχήματα.

Αναμενόμενα λοιπόν και τα υψηλά ποσοστά του δικομματισμού σε όλους τους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, με το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να "χτυπάει" το 2009, 83,87% και 82,89% στους νομούς Σερρών και Δράμας αντίστοιχα. Στην Α' Θεσσαλονίκης αντιθέτως, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 70%.

 

Κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας, με μόνη εξαίρεση την Α' Θεσσαλονίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί υψηλά ποσοστά στις πυκνοκατοικημένες εργατικές συνοικίες. Όπως βλέπετε και στον πρώτο χάρτη, ακόμα και το 2009 σε μια περίοδο κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, στους περισσότερους δήμους των εξεταζόμενων νομών, παρέμεινε πρώτη πολιτική δύναμη η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα το νεοδημοκρατικό κάστρο της περιοχής, ο νομός Σερρών, παρέμεινει σχεδόν εξ'ολοκλήρου γαλάζιος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Νέα Δημοκρατία στην περιοχή τα τελευταία 16 χρόνια, εμφανίζεται φυσικά το 2004 στις Σέρρες, με ποσοστό 56,35%, ενώ αντίθετα το χαμηλότερο, στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές, με 30,30%. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του το 2009 στον νομό Καβάλας, με 42,41, ενώ το χαμηλότερο στον νομό Σερρών το 2007 με 33,10%.

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Ο χάρτης που ακολουθεί με τα ποσοστά του ΚΚΕ για τις εκλογές του 2009, όπως επίσης και οι χάρτες που αποτυπώνουν την κατάσταση των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, περιγράφουν απο μόνοι τους την εκλογική παρουσία του ΚΚΕ στην περιοχή. "Κάτι γίνεται" στον νομό Κιλκίς (αλλά με μια σημαντική στασιμότητα τα τελευταία χρόνια), "κάτι γίνεται" επίσης παραδοσιακά στο νότιο τμήμα του νομού Σερρών, ψήγματα του ένδοξου αγωνιστικού παρελθόντος παραμένουν στην πόλη της Καβάλας, "σοσιαλιστική νησίδα η Θάσος" και φυσικά έντονη παρουσία με ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις υπόλοιπες περιοχές, "μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά ..."

Στο σύνολο της εξεταζόμενης περιοχής, το ΚΚΕ κατέγραψε στις εκλογές του 2009, ποσοστό 7,23% και 77.624 ψήφους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2007 (7,70%, με 86.259 ψήφους).

Μαύρο πρόβατο για τα δεδομένα της περιοχής (σκούρο κόκκινο στην περίπτωση του παραπάνω χάρτη), αποτελεί το νησί της Θάσου, όπου το ΚΚΕ πέτυχε στις εκλογές του 2009 το μεγαλύτερο ποσοστό του στην περιοχή (16,18%). Αν και σε αρκετούς δήμους της Α' και Β' Θεσσαλονίκης, το ΚΚΕ παρουσιάζει ποσοστά άνω του 10 και 11%, μόνο ένας κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα του 13% και να βρεθεί στην δεύτερη θέση της καθιερωμένης πλέον τριάδας μας, και αυτός είναι ο δήμος Πολίχνης που κατέγραψε ποσοστό 13,09%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο ένας απο τους δυο δήμους του νομού Σερρών, που ξεχωρίζουν απο την μαυρίλα της πεδιάδας του Στρυμόνα, και πρόκειται για τον δήμο Ροδολίβους στους πρόποδες του Παγγαίου όπου το ΚΚΕ βρέθηκε στο 12,49% (ο άλλος δήμος είναι η Νιγρίτα).

Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό μας έρχεται απο τον νομό Κιλκίς και την κοινότητα Λιβαδίων, όπου με ποσοστό 1,54%, το ΚΚΕ βρέθηκε το 2009 στην 6η θέση, πίσω ακόμα και απο τους Οικολόγους Πράσινους. Ακολουθούν το Κάτω Νευροκόπι της Δράμας (2,18%) και το Στρυμονικό των Σερρών (2,29%) ενώ πλήθος δήμων και κοινοτήτων των νομών Σερρών και Δράμας, βρίσκονται μεταξύ του 2% και του 4%. Εκτός της σκοτεινής τριάδας για πολύ λίγο, ο ηρωικός δήμος Σκουτάρεως με τις καταπληκτικές μπουγάτσες.

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 

Προβλέψεις - εκτιμήσεις

Το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να παραμείνει στις περιοχές Σερρών, Δράμας και Χαλκιδικής, ελαφρά όμως εξασθενημένο. Σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και κυρίως στην Β' περιφέρεια (μάλιστα δημοσκόπηση της περιοχής ανεβάζει το ποσοστό στην Β Θεσσαλονίκης στο 14-16%, ποσοστό όμως το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε, βάση των στοιχείων μας). Υποψία μάχης για την δεύτερη θέση, υπάρχει στην Α' περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ... ενώ αναμένονται υψηλά ποσοστά και για τα αποκόμματα της δεξιάς πτέρυγας.
 

Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ