5 Ιουν 2012

Οι κόντρες ΗΠΑ-Γερμανίας και οι ελληνικές εκλογές


Οι κόντρες ΗΠΑ-Γερμανίας και οι ελληνικές εκλογές 













Οι κόντρες ΗΠΑ-Γερμανίας και οι ελληνικές εκλογές 






 Καθώς κορυφώνεται η προεκλογική μάχη των κομμάτων ενόψει της 17ης Ιουνίου, οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ΗΠΑ και Γερμανία, που πρεσβεύουν αντίθετες πολιτικές για την ελεγχόμενη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, διαλέγουν στρατόπεδα.


Η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», η πρώτη κάνοντας θόρυβο και οι δεύτερες χρησιμοποιώντας το σωστό μάρκετινγκ.


 Η επιλογή της κυβέρνησης του Βερολίνου είναι προφανής. Τόσο η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν υποδείξει στους Έλληνες να προτιμήσουν ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως, καθώς το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τις ελπίδες της Άνγκελα Μέρκελ και των χωρών που συντάσσονται με την πολιτική της συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.


Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το κόμμα που κερδίζει την εύνοια των ΗΠΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης δεν γίνεται σε ιδεολογική βάση. Οι ΗΠΑ θέλουν μια μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό υπέρ του κόμματος που έχει επιλέξει την ανοιχτή σύγκρουση με τη Γερμανία, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», αμερικανικά think tanks και κέντρα αποφάσεων θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εξελίξιμος» πολιτικός σχηματισμός, ο οποίος έχοντας ενωπιόν του την προοπτική ανάληψης της εξουσίας θα λειτουργήσει σε πιο ρεαλιστική βάση και θα διατηρήσει μεν την αριστερή φυσιογνωμία, όμως δεν θα παραμείνει σε «αριστερίστικες» λογικές. Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν ότι «έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις και επί ελληνικού εδάφους , σχετικά με τη σκοπιμότητα αμερικάνικης προτίμησης και στήριξης σε μια ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου με μοχλό το ΣΥΡΙΖΑ».


Άλλωστε, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, στην περίπτωση σχηματισμού μιας αριστερής κυβέρνησης με κύρια δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ.


Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ευνοϊκή αντιμετώπιση του κ. Τσίπρα από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών.


 Διαβάστε επίσης:


Ο Ομπάμα πιέζει για λύση στο ελληνικό πρόβλημα








Πηγή: newsbomb




 Αναρτήθηκε από Praxis red  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ