18 Δεκ 2012

Φαινόμενο σάπιας κοινωνίας


Φαινόμενο σάπιας κοινωνίας
Το νέο μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή, έχει συγκλονίσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στον πλανήτη. Το έγκλημα αυτό, όπου δολοφονήθηκαν 20 παιδιά 6 - 8 χρόνων και οι 6 δασκάλες τους από έναν νέο άνθρωπο, 20 χρόνων, που ως «Ράμπο» όρμηξε στο σχολείο και «γάζωσε» με βαρύ οπλισμό όποιον βρήκε μπροστά του, πριν αυτοκτονήσει, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τέτοια φαινόμενα, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ευδοκιμούν σε συγκεκριμένο περιβάλλον και κλίμα, που διαμορφώνονται στην πρώτη ιμπεριαλιστική χώρα στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ, ως αστικό κράτος εδώ και πολλά χρόνια αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία, μετά το χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη του 2001 στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και την έναρξη του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού πολέμου», εμφανίζονται ως το ...περιούσιο έθνος που υπερασπίζεται τη «διεθνή ασφάλεια και την ελευθερία». Εχουν προβληθεί στη χώρα αυτή πολλές χιλιάδες ώρες στις οθόνες τηλεοράσεων και κινηματογράφων από τα κατορθώματα των «απελευθερωτών» στρατιωτών στις διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η υποκουλτούρα του πολέμου χρηματοδοτείται και ενισχύεται από το αστικό κράτος. Η στρατιωτική ισχύς, οι υπερ-ήρωες, τα σύγχρονα όπλα, η ...υπεροχή των Αμερικανών «Ράμπο» που εξουδετερώνουν τους «κακούς εχθρούς» έχουν ποτίσει εκατομμύρια νεανικές συνειδήσεις. Εχουν γαλουχηθεί με αυτά τα «ιδανικά» από τα παιδικά τους χρόνια, με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που προσομοιάζουν πραγματικές επεμβάσεις, με τα κηρύγματα και τις απειλές που εκτοξεύει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Επίσης, χρόνια τώρα καλλιεργούν στην κοινωνία την ψυχολογία του φόβου, του τρόμου, του ατομικού ανταγωνισμού και τις πιο σάπιες αξίες για τη ζωή, που σε συνδυασμό με την έξαρση της εγκληματικότητας διαμορφώνουν ανθρώπους ανά πάσα στιγμή έτοιμους να σκοτώσουν.
Ταυτόχρονα, στη χώρα αυτή της ...«ελευθερίας», με βάση τα στατιστικά στοιχεία, με πληθυσμό 312 εκατομμύρια, υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια όπλα κάθε είδους, περίπου 100.000 είναι τα θύματα πυροβολισμού κάθε χρόνο, ενώ η νομοθεσία σε πάρα πολλές πολιτείες για την αγορά όπλου είναι περίπου όπως και με οποιοδήποτε εμπόρευμα, ακόμα και σε παιδιά. Το τελευταίο περιστατικό επιβεβαιώνει απλώς τον κανόνα. Ο μακελάρης νέος ζούσε σε ένα σπίτι με τη μητέρα του - που σκότωσε απ' ό,τι φαίνεται πρώτη πριν σπείρει το θάνατο στο σχολείο - που ήταν παθιασμένη με τα όπλα και στο σπίτι βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε. Το αστικό κράτος στηρίζει την πραγματικότητα ότι σε σχεδόν κάθε αμερικανικό σπίτι υπάρχουν όπλα και είναι εύκολη η πρόσβαση των παιδιών σε αυτά. Μόνο όταν γίνονται μακελειά ακούγονται οι γνωστές κορόνες και υποσχέσεις, όπως και οι τελευταίες του σημερινού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ότι θα γίνει αυστηρός έλεγχος στην οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Είναι φανερό, όμως, ότι όσο υπάρχει αυτό το «θερμοκήπιο» του συστήματος του τρόμου και των σάπιων αξιών όπως στις ΗΠΑ, θα ευδοκιμούν και τέτοια φαινόμενα. Η ζωή με αξίες, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι έννοιες που υπονομεύονται απ' αυτό το σύστημα, που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και που όσο παρασαπίζει τόσο επικίνδυνο γίνεται. Η νέα ζωή και για τους νέους θα έρθει μόνο με την ανατροπή της σάπιας μέχρι το μεδούλι καπιταλιστικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ