4 Δεκ 2012

Η καταβόθρα των μονοπωλίων


Η καταβόθρα των μονοπωλίων
Ομοβροντία από ασήκωτους φόρους και χαράτσια ενάντια σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες έχει ετοιμάσει για να ξεφουρνίσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου.
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ανακάμψουν τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στη βίαιη συγκέντρωση και απαλλοτρίωση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου αποσκοπεί η βαρβαρότητα που κλιμακώνουν μέσα από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», την κατεύθυνση που έρχονται να θωρακίσουν με τα νέα φορολογικά φιρμάνια, που πολύ σύντομα, μαζί με όλα τα προηγούμενα «πακέτα», σκοπεύουν να τα κάνουν νόμο του κράτους των καπιταλιστών. Οι «από πάνω», με κεντρικό και καλοδουλεμένο στρατηγικό σχεδιασμό, βαράνε στο ψαχνό, για να διαμορφώσουν φτηνότερους, περισσότερο ευέλικτους τους εργάτες, παίρνουν πίσω όλα όσα το εργατικό κίνημα κατέκτησε τις περασμένες δεκαετίες.
Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, αυτού που έχει απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους, συνεχίζεται με μέτρα όπως η κατάργηση του ήδη διαλυμένου αφορολόγητου ορίου, μαζί με την εξαφάνιση του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, την κατάργηση ολόκληρης της γκάμας των «ελαφρύνσεων» που ακόμη τρεμόπαιζαν στα πόδια τους (δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, δάνεια α' κατοικίας κ.ά.).
Στη συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια αποσκοπεί και ο «ενιαίος φόρος ακινήτων», τον οποίο θα ξεφουρνίσουν σε επόμενο νομοσχέδιο. Με το συγκεκριμένο έρχονται όχι μόνο να απογειώσουν σε νέα ύψη όλα τα προηγούμενα χαράτσια, αλλά και να τα επεκτείνουν σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου περιοχές, κάθε είδους εκτάσεις, ακόμη και αμελητέας αξίας.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κεφαλαίου γίνεται θηλιά γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες. Στο 26% διαμορφώνουν το νέο φορολογικό συντελεστή, τον οποίο και θα υπολογίζουν από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος! Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δείχνουν την πόρτα της οριστικής εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας». Ο προσφερόμενος ζωτικός χώρος σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, που ακόμη χαρακτηρίζονται από τη σχετική διασπορά της δραστηριότητας, συγκεντρώνεται στα χέρια ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων. Η πάλαι ποτέ λεγόμενη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», με το οποίο οι ίδιοι κάποτε χάιδευαν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, έχει πεταχτεί οριστικά στο καλάθι με τα άχρηστα...
Η εγκληματική στρατηγική του κεφαλαίου βαράει στο ψαχνό και τα συμφέροντα φτωχών αγροτών. Τα νέα μέτρα κινούνται με κατεύθυνση το γενικευμένο αποχαρακτηρισμό των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», τους οποίους και εξομοιώνουν με τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας. Η επίθεση στο αγροτικό εισόδημα κλιμακώνεται και με άλλα μέτρα, όπως τη διόγκωση των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο λαός πρέπει να αποτινάξει τις αυταπάτες. Με τα μονοπώλια να αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής καμία «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη δική μας την πλευρά μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, η ρήξη και η ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ