31 Μαρ 2013

Για τα κρούσματα παρεμβάσεων και λογοκρισίας στην ΕΡΤ


Για τα κρούσματα παρεμβάσεων και λογοκρισίας στην ΕΡΤ
Από τις αρχές του Μάρτη οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απεργούν κάθε Σαββατοκύριακο και κάνουν στάσεις εργασίας (συνολικά 9) τις καθημερινές, διεκδικώντας τις αμοιβές για εργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τις υπερωρίες που τους οφείλονται από τον περασμένο Νοέμβρη. Την περασμένη Παρασκευή, με μια λιτή ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ ενημέρωσε ότι κήρυξε απεργία από τις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 1ης Απρίλη, «αντιδρώντας έτσι στα κρούσματα λογοκρισίας και στην άρνηση της Διοίκησης να καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές». Ποια είναι όμως τα κρούσματα λογοκρισίας; Και γιατί η ΕΣΗΕΑ, δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει και να τα καταγγείλει;
Η περασμένη Παρασκευή, σε ό,τι αφορά τις «ειδήσεις» που προβάλλει η ΕΡΤ, ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Στο μεσημεριανό δελτίο όλα κύλησαν ομαλά. Αφού έπαιξαν -πάντα από την κυβερνητική σκοπιά και βέβαια πάνω απ' όλα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κράτους των αστών και της κυρίαρχης πολιτικής- τα πρώτα θέματα για την Κύπρο, τη συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα - Προβόπουλου κλπ., αφού έπαιξε ως 7ο θέμα αυτό για τις ιδιωτικοποιήσεις μαρινών και λιμανιών («Πιο ελκυστικό θα γίνει το θαλάσσιο μέτωπο της χώρας με την αναβάθμιση των μαρινών» ήταν το μότο), αφού συνέχισε με «μειώσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ» για να πανηγυρίσει ότι μειώνονται τα τιμολόγια κατά... 1,6%, παρουσιάστηκε στη συνέχεια ένα θέμα σχετικό με τις επερχόμενες νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που προκάλεσε την έκρηξη των διοικούντων.
***
Το θέμα είχε διάρκεια ένα λεπτό και 33 δευτερόλεπτα. Το ανήγγειλε η παρουσιάστρια λέγοντας: «Πιο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα από το Μάιο, καθώς έρχεται η δεύτερη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, με μειώσεις στην κατανάλωση», ενώ στο κάτω μέρος της οθόνης, στη «φάσα» όπως λέγεται, αναγράφονταν: «Αυξήσεις στο ρεύμα - ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΙΑ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ».
Στο θέμα, ντυμένο βέβαια με τα απαραίτητα πλάνα, (μισοσκότεινοι δρόμοι της Αθήνας, πλάνα από ΔΕΗ κ.ά.) ακούγεται ο δημοσιογράφος να λέει: «Το μισοσκόταδο σε πολλές γειτονιές της Αθήνας αποκαλύπτει ότι πλέον ανάβουν μόνο τα φώτα που είναι απολύτως απαραίτητα. Στα περισσότερα νοικοκυριά, η σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος είναι πια πολυτέλεια». Στη συνέχεια παρεμβάλλεται μια κυρία που περιμένει στην ουρά να πληρώσει το λογαριασμό και εμφανίζεται να λέει «170 μου ήρθε το ρεύμα γιατί έβαζα ηλεκτρική, τι να κάνουμε, για να ζεσταθούμε αφού δεν έχουμε καλοριφέρ», για να συνεχίσει ο δημοσιογράφος: «Η κατανάλωση ρεύματος μετά τις αυξήσεις του περασμένου Ιανουαρίου έπεσε σε επίπεδα άλλων εποχών. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ζήτηση ήταν 3,85 εκατομμύρια μεγαβατώρες, έναντι 4,35 τον περυσινό. 12% ήταν η μείωση στην οικιακή κατανάλωση, 4,4% στη βιομηχανική». Στη συνέχεια παρεμβάλλεται άλλη κυρία να λέει «τα σβήνουμε, τι να κάνουμε, όλα τα κάνουμε» και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Η συρρίκνωση του εισοδήματος, αλλά και η απώλεια δουλειάς, αύξησε κατά 170.000 μέσα σε 3 μήνες τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Ενα εκατομμύριο καταναλωτές θα υποχρεωθούν φέτος σε διακανονισμό. Τον Απρίλιο αναμένεται η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς που θα ισχύσουν από τον Μάιο». Και αφού εμφανίζεται και ένας να λέει «σε σύντομο, άμεσο μέλλον, θα έχουμε πρόβλημα, δε θα μπορεί κανείς να εξοφλήσει λογαριασμούς, ούτε ΔΕΗ, ούτε ΟΤΕ, ούτε τίποτα άλλο», το θέμα κλείνει με το δημοσιογράφο:«Πιθανόν πάντως οι νέες αυξήσεις να είναι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες κι αυτό γιατί έπεσαν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, κάτι που υπολογίζεται στο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ».
***
Και όμως! Ακόμη και αυτό το θέμα που εμφανίζει τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος ως μείωση της πολυτέλειας για σπατάλη(!), που κάνει μια εντελώς επιφανειακή προσέγγιση του προβλήματος με προσεγμένες βέβαια εκφράσεις, όπως «συρρίκνωση εισοδήματος», που δεν αναφέρεται καν στα χιλιάδες δράματα λαϊκών νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα, που αποκρύπτει επίσης ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιβάλλονται ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ρεύματος για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις των ιδιωτικών συμφερόντων που θα σπεύσουν, που κλείνει με την «πρόβλεψη - καλή είδηση» ότι οι νέες αυξήσεις «πιθανόν να είναι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες», θεωρήθηκε από τους διοικούντες την ΕΡΤ ότι ξέφυγε από τον έλεγχο και δόθηκε η εντολή να μην ξαναβγεί «στον αέρα» ρεπορτάζ του συγκεκριμένου δημοσιογράφου! Το μήνυμα προς όλους σαφές: Οχι μόνο δεν επιτρέπεται ούτε η στοιχειώδης παρέκκλιση, αλλά ο ταξικός χαρακτήρας της κρατικής ΕΡΤ πρέπει να γίνει ακόμα πιο σκληρός, όπως επιτάσσει η ανάγκη για έλεγχο και υποταγή της γενικευμένης λαϊκής οργής. Η «ενημέρωση» πρέπει να είναι πλήρως υποταγμένη και στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική, πρέπει να κινείται στην επιθετική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του καπιταλισμού.
***
Το συγκεκριμένο κρούσμα έρχεται να προστεθεί στα πολλά καθημερινά παρόμοια κρούσματα ωμών παρεμβάσεων, τα οποία όμως δυστυχώς οι δημοσιογράφοι τα κρατούν μεταξύ τους. Που επιστρατεύονται για να επιβάλλουν την πειθαρχία στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο της «ενημέρωσης», εκεί όπου η αυτολογοκρισία και οι πολοπλόκαμοι μηχανισμοί εξάρτησης και επιβολής δεν αρκούν. Την πρώτη και κύρια ευθύνη γι' αυτό φέρει η ΕΣΗΕΑ, οι διοικήσεις της οποίας διαχρονικά αποτέλεσαν και αποτελούν την ασπίδα και τον καλύτερο υπερασπιστή των αστικών ΜΜΕ (κρατικών και ιδιωτικών) και της «ενημέρωσης» που αυτά επιβάλλουν. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος αυτών των διοικήσεων που συγκροτούνται από διοικήσεις που αναδεικνύονται με τη στήριξη όχι μόνο των κομμάτων που υπηρετούν το αστικό σύστημα, αλλά πρωτίστως των ιδιοκτητών των αστικών ΜΜΕ. Και αυτή είναι η βάση της συνεργασίας αυτών των δυνάμεων. Γι' αυτό η ΕΣΗΕΑ δεν έχει παρέμβει ποτέ στο πρόβλημα της ενημέρωσης. Και ούτε πρόκειται να το κάνει, όσο στη διοίκησή της κυριαρχούν οι εκλεκτοί του συστήματος της ενημέρωσης. Γι' αυτό και η λιτή και «αμήχανη» ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Οπως έχει αποδείξει σε ανάλογα κρούσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πρόσφατο παρελθόν, το πολύ να αναγκαστεί να στραφεί ενάντια σε πρόσωπα που κάνουν «ατυχείς παρεμβάσεις», αλλά ποτέ ενάντια στο σύστημα της ενημέρωσης, το χαρακτήρα του και το ρόλο του, που έχει ανάγκη την αυτολογοκρισία, τις άνωθεν παρεμβάσεις, ακόμη και την ωμή λογοκρισία.
***
Η ΕΡΤ χρυσοπληρώνεται από τον ελληνικό λαό με το υποχρεωτικό -μέσω της ΔΕΗ- χαράτσι και υποτίθεται ότι λειτουργεί για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό με εκπομπές που «εμπνέονται από τις αρχές της αντικειμενικότητας, της πληρότητας και επικαιρότητας της πληροφόρησης και της πολυφωνίας», όπως αναφέρει ο ιδρυτικός της νόμος, αλλά αυτά είναι «ψιλά» γράμματα. Δεν είναι βέβαια και δε θα μπορούσε να είναι «αντικειμενική». Γιατί η δημοσιογραφία, ο σχολιασμός των γεγονότων δεν είναι έννοιες αταξικές και η ΕΡΤ είναι τμήμα του αστικού κράτους. Αποτελεί βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης αυτού του κράτους και των κυβερνήσεών του για την ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση του λαού. Αλλά και στην καλλιέργεια του αντικομμουνισμού και μάλιστα με εξέχοντα ρόλο σε αυτόν τον τομέα, όπως αποδεικνύουν τα πάμπολλα ντοκιμαντέρ και εκπομπές που προβάλλει συνεχώς και τα οποία που σκαρώνουν τα κάθε είδους άντρα παραχάραξης της ιστορίας, διαστρέβλωσης, ακόμα και κατασκευής, «γεγονότων».
Χαμένοι από αυτήν την κατάσταση δεν είναι μόνο ο ελληνικός λαός που υφίσταται καθημερινά το βομβαρδισμό της παραπληροφόρησης - χειραγώγησης. Είναι και εκείνοι οι δημοσιογράφοι που δε συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση, αλλά βιώνουν την απαξία, ως υπηρέτες αυτού συστήματος. Εχουν όμως την υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και στον εαυτό τους να υψώσουν το ανάστημά τους. Το πρόβλημα της ενημέρωσης πρέπει να τεθεί.
Ζητούμενο είναι η πλήρης, ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός, να μπορεί να βγάζει σωστά συμπεράσματα, με βάση τα πραγματικά του συμφέροντα και να διαμορφώνει άποψη και θέση. Η ΕΡΤ είναι περιουσία του ελληνικού λαού και έχει τις δυνατότητες, τα μέσα και το προσωπικό για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού, να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Οι συχνότητες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκουν με κανένα τρόπο στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά λαϊκό δικαίωμα και ανάγκη. Και γι' αυτό, δικαίωμα να έχουν ΜΜΕ, εκτός από τα κρατικά, πρέπει να έχουν οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς και όχι τα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ