ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΡΟΧΟΦΟΡΟ ΡΟΜΠΟΤ «ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΤΙ»
Κοντά στην κατάρριψη σοβιετικού ρεκόρ που αντέχει 40 χρόνια!
Το βάρους 840 κιλών «Λούναχοντ-2» είχε εξερευνήσει δεκάδες σεληνιακούς κρατήρες στέλνοντας 86 πανοραμικές φωτογραφίας και 80.000 άλλες χαμηλότερης ανάλυσης, που λάμβανε με τις 3 κάμερες που διέθετε. Είχε διάμετρο περίπου 1,6 μέτρα και ύψος 1,4 μέτρα, ενώ διέθετε 8 τροχούς με αυτόνομη κίνηση. Ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούσε φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ τη νύχτα σταματούσε την εξερεύνηση και χρησιμοποιούσε ηλεκτρική πηγή βασισμένη στο ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο, για την παραγωγή θερμότητας, ώστε να μην παγώσει, καθώς η θερμοκρασία έπεφτε στους -150 βαθμούς Κελσίου. Είχε προηγηθεί η αποστολή (1970) του ρόβερ «Λούναχοντ-1», που είχε διανύσει 10,5 χιλιόμετρα μέσα σε 11 μήνες.
Αν εξαιρέσει κανείς τις τέσσερις δεκαετίες τεχνολογικής εξέλιξης, το «Οπορτούνιτι» και το «Λούναχοντ» έχουν αρκετές αναλογίες. Λόγω του ότι στον Αρη φτάνει πολύ λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία απ' ό,τι στη Σελήνη, το «Οπορτούνιτι» δεν μπορεί να γεμίσει τις μπαταρίες του αρκετά ώστε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις μέσα σε μια μέρα, ενώ και ο τηλεχειρισμός σε μη πραγματικό χρόνο (εξαιτίας της μεγάλης απόστασης Αρη - Γης) δεν επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες. Το πρόβλημα της ενεργειακής τροφοδοσίας του «Οπορτούνιτι» χειροτερεύει το γεγονός ότι δε διαθέτει ραδιοϊσότοπα για να αντιμετωπίζει το ψύχος της αρειανής νύχτας κι έτσι χρειάζεται να καταναλώνει γι' αυτό σημαντικό μέρος της ενέργειας που συσσωρεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το «Οπορτούνιτι» πριν λίγες μέρες ξεκίνησε την πορεία του από τη θέση Κέιπ Γιορκ ένα σχηματισμό σαν νησίδα στο χείλος του τεράστιου αρχαίου κρατήρα Εντίβορ, προς τη θέση Σολάντερ, επίσης στο χείλος του κρατήρα. Αν φτάσει στον προορισμό του, έχοντας διανύσει 2,2 χιλιόμετρα θα έχει καταρρίψει και το ρεκόρ του «Λούναχοντ-2».
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: marsrover.nasa.gov, «Discover»
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: marsrover.nasa.gov, «Discover»
Η φωτογραφία δείχνει την ίριδα και την κόρη του ανθρώπινου ματιού σε μεγάλη μεγέθυνση, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες καθόλου οικείες στους περισσότερους (με εξαίρεση, βεβαίως, τους οφθαλμίατρους).
Το στρώμα της ίριδας είναι ένας ιστός αποτελούμενος από ίνες, αγγεία και νεύρα. Ο χρωματισμός αυτού του ιστού είναι που δίνει το χρώμα του ματιού. Ορισμένες από τις ίνες διατρέχουν κυκλικά την ίριδα και άλλες ακτινωτά. Το στρώμα συνδέεται με ένα σφιγκτήρα μυ και μια ομάδα διασταλτικών μυών. Η ίριδα συσπάται ή χαλαρώνει με βάση τις εντολές που δέχεται από ειδικά νευρικά δίκτυα, ρυθμίζοντας την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι μέσα από την κόρη. Λειτουργεί, δηλαδή, όπως το διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής, έτσι που η εικόνα να μην είναι ούτε ...υπερφωτισμένη, ούτε υποφωτισμένη, τουλάχιστον όταν υπάρχει αρκετός φωτισμός.
Η φωτογραφία λήφθηκε με ειδική τεχνική, ώστε να αποτυπώνονται εξαιρετικές λεπτομέρειες του ιστού της ίριδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου