17 Ιουν 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι χαμηλόμισθοι εξηγούν το «Γερμανικό θαύμα»!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι χαμηλόμισθοι εξηγούν το «Γερμανικό θαύμα»!


''Φτωχοι παρα το οτι εχουμε δουλεια'', ειναι γραμμενο στα γιλεκα των εργατων!

  
ΒΟΝΝΗ Με 7,6% μόνο - σε σύγκριση με το 24,7% στη Σουηδία – έχει η Γερμανία το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Πάνω από 30.000 θέσεις μαθητείας στις επιχειρήσεις είναι κενές και η εξαγωγιμη βιομηχανία κυνηγα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, που δεν υπάρχει. Το πίσω μέρος του μεταλλίου είναι ενας αναπτυσσόμενος τομεας χαμηλών μισθών.

Για τους ακαδημαϊκους, το όνειρο της πλήρους απασχόλησης έχει ήδη εκπληρωθεί. Η ανεργία είναι στο 2,4%. Το ίδιο ισχύει και για τα πάντα, από τορνευτες και χειριστες μηχανηματων μεχρι και ηλεκτρολόγους.

"Είμαστε αντιμέτωποι με μια κοσμοϊστορική αλλαγή με τεράστιες προκλήσεις», έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε μια σειρά από άρθρα υπό τον τίτλο"δουλειά για όλους", που προκάλεσε μια πλημμύρα αντιδρασεων.

-Ένας μύθος. Η λεγόμενη πλήρης απασχόληση είναι στην πραγματικότητα  ''ο παράδεισος των καθαριστριων" με σταθερά χαμηλούς μισθούς. Δυστοπια, αντι για ουτοπία, λεει ειρωνικα ο Jens Berger στο Spiegelfechter, ένα από τα πιο σημαίνοντα πολιτικα blogs της Γερμανίας. 

Στην πραγματικότητα, oι χαμηλοι μισθοι στη Γερμανία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/5 πέμπτο της απασχόλησης, το 22,5%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στη λιανική εργασία δουλευουν περισσότεροι από τον 1 στους 3 για  λιγότερο από 85 κορωνες SEK (9,90 ευρω) την ώρα και o 1 στους 5 για λιγότερο από 72 κορώνες SEK (8.50 ευρω). 
Tα κουρεία στην Ανατολική Γερμανία μπορεί εν μέρει να ειναι ευχαριστημενα με ενα ωρομίσθιο μόλις απο 25 SEK (2.91 ευρω) έως 30 SEK (3.49 ευρω) αντιστοιχα.

Oι χαμηλοι μισθοι είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που οι επικριτές θετουν. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας χωρις κατάρτιση, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι γυναίκες με παιδιά, εχουν κολλήσει στη παγίδα της ανεργίας. 

Για μια άνεργη γυναίκα με παιδιά η στατιστική πιθανότητα να βρει μια θεση εργασίας μέσα σε 8 μήνες, δεν ειναι μεγαλυτερη από 3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας και επαγγελματικής έρευνας, IAB. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολιτικές μεταρρύθμισεις του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είναι γνωστή ωςAgenda 2010, η οποία την περίοδο 2003-2005 απελευθερωνε την αγορά εργασίας και μειωνε το επίδομα ανεργίας.

Από τότε, η ανεργία έχει μειωθεί απο 4,9 εκατομμυρια σε 2,9 εκατομμυρια. Η χαμηλή ανεργία των νέων εξαρτάται, ωστόσο, απο το γερμανικό σύστημα μαθητείας που παρέχει επαγγελματική πείρα και αμεσα χρήσιμες δεξιότητες.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να επωφεληθούν από το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Για να μπορεσουν να διατηρήσουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, πολλές εταιρείες έχουν εισαγάγει οθόνες υπολογιστή με μεγεθυντικό φακό, ξύλινα δάπεδα σχεδιασμενα για μεγαλυτερες ηλικιες και καρέκλες φιλικες προς "συνταξιουχους''.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ