Η φιλανθρωπία της Χρυσής Αυγής.
Η φιλανθρωπία της Χρυσής Αυγής. Μια ιστορία τόσο παλιά όσο και η Κου Κλούξ Κλαν.
Δεκεμβρίος 1948, Talladega, Αλαμπαμα., Μέλη της Κλαν και ο Άγιος Βασίλης χαρίζουν ένα ραδιόφωνο στον έγχρωμο Τζακ Ρίντλ και την γυναίκα του Τζόσι,ώστε να εκπληρωθεί η χριστουγεννιάτικη ευχή που έκαναν,να "ακούνε τους ιεροκήρυκες." Αν,αργότερα η Κου Κλουξ Κλαν,’εκαψε το σπίτι της θρησκευόμενης οικογένειας Ρίντλ,είναι μια άλλη ιστορία. (‘Η μήπως η ίδια…).
Του Νίκου Μιχαλόπουλου.
Εχει γίνει πολύ κουβέντα τελευταίως και θα γίνει πολύ περισσότερη όσο η κατάσταση στην χώρα θα χειροτερεύει, για τις κινήσεις "φιλανθρωπίας" των Χρυσαυγιτών. Παντοπωλεία, συσσίτια, διανομές τροφίμων, πάντα από Έλληνες για Έλληνες.
Ίσως όλα αυτά να είναι κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς αλλά είναι συνηθισμένη τακτική των απανταχού φασιστικών μορφωμάτων, να δείχνουν ένα "άλλο πρόσωπο" για να πλησιάζουν τις κοινωνίες. Διότι φυσικά το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, κανείς δεν θέλει να το δει. Ούτε φυσικά οι φασίστες να το δείξουν.
Δεν θα μιλήσουμε για τα ελληνικά φαινόμενα της φιλανθρωπίας και τους τρόπους που την μεταχειρίστηκε η αντίδραση, όπως την έζησε η ελληνική κοινωνία το '50. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό από τα "Φιλόπτωχα" της αστικής τάξης και τις "Άπορες Κορασσίδες" της Φρειδερίκης.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την συνεχή προσπάθεια "νομιμοποίησης" των πρακτικών βίας της ρατσιστικής οργάνωσης, στα μάτια της κοινωνίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία φιλικού κλίματος στην κοινή γνώμη, η προσέλκυση νέων μελών και τελικά η κοινωνική αποδοχή. Όπως όλοι οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής έκαναν. Και κάνουν.
Εκατόμβη "ευεργετημένων" νεκρών.
"Από καλοσύνη και αδελφική αγάπη είναι φτιαγμένη η ποιότητα της ψυχής μου. Ανιδιοτελής, πατριωτική υπηρεσία έχει το μυαλό μου και αλάνθαστος ο στόχος της καρδιάς. Να ζήσουμε, όχι για εμάς αλλά για τους άλλους" αυτό είναι το σύνθημά της ζωής μου, η υπέρτατη φιλοδοξία μου και το στολίδι μου. Αγαπώ τον συνάνθρωπό μου και έχω αγωνιστεί όλη μου τη ζωή για αυτό. Και αυτό είναι κάτι που καθιστά τον βίο μου, μια ανιδιοτελή, ευεργετική υπηρεσία. " Ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς, που μας άφησε αυτά τα λόγια, ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Ανώτερος Μάγιστρος της αναγεννημένης και σκληρότερης Κου Κλουξ Κλαν το 1915.
Ήταν η εποχή που η έκρηξη της εγκληματικότητας έφερε ξαφνική άνοδο της Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του '20. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας και του πατριωτισμού, ήταν άθλια. Απαγχονισμοί, μαστιγώσεις, ακρωτηριασμοί, πισσάρισμα με πούπουλα, απαγωγές, κάψιματα με οξύ, μαζί με μια νέα τακτική εκφοβισμού, τις καύσεις των σταυρών. Η Κλαν είχε γίνει μια σαφής απειλή για τους έγχρωμους. Ένας δημόσιος κίνδυνος.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Tuskegee, περισσότεροι από 4700 άνθρωποι κατακρεουργήθηκαν μεταξύ 1882 και 1959 στις εκστρατείες τρομοκρατίας της Κου Κλουξ Κλαν. Ο αριθμός που σκοτώθηκαν από λιντσαρίσματα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπερβαίνει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη φρικτή επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (2333 νεκροί) και από τον τυφώνα Κατρίνα μαζί (1836 νεκροί).
«Κοινωνικά Δίκτυα» της Κου Κλούξ Κλαν;
Το βιβλίο "Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν", του συνταγματάρχη Winfield Jones, 1921, (σελ. 88-89) παραθέτει τις 19 συνολικά «ανθρωπιστικές εκδηλώσεις» της ΚΚΚ μεταξυ 1920-1921.
Αυτές ποικίλλουν από δωρεές σε χήρες αστυνομικών και στον Ερυθρο Σταυρο, έως σε ορφανοτροφεία. Ακόμα και μικροποσά όπως "στις 24 Νοεμβρίου, στο Χέντερσον, του Τέξας. Η Κλαν έδωσε 50 δολάρια σε δύο νέγρους που βρίσκονταν σε συνθήκες ένδειας". Το φιλοδώρημα "του μεγάλου στον μικρο", όπως αποκαλούσαν τους έγχρωμους τότε.
Ενδεικτικό αυτής της δραστηριότητας είναι ότι την την ίδια χρονική περίοδο στην Ατλάντα μόνον, η Κλαν δανείζει 15.000 δολάρια, σε μικροεπαγγελματίες που χρειάζονται κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους. Η Κλαν δάνεισε πολλές περισσότερες χιλιάδες δολάρια σε μικροεπαγγελματίες σε όλη τη χώρα. (Εδώ δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε συνειρμικά, την σύνδεση της ακροδεξιάς με την συμμορία των τοκογλύφων στην Θεσσαλονίκη, η οποία εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012).
Στο βιβλίο "Ο αμερικανισμός με Κουκούλα, η Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν", του David M. Chalmers,διαβάζουμε αρκετά επίσης παραδείγματα «ρατσιστικής φιλανθρωπίας».
Η Κλαν χάρισε Βίβλους, έκανε εισφορές σε νοσοκομεία, σε σχολεία, χάριζε σημαίες... Επίσης στο Γιόρκ της Πενσυλβάνια, διοργάνωσε δύο συσσίτια με κρέας και φασολάδα για τα (λευκά) θύματα της Ύφεσης. Οι ρατσιστές έδωσαν επίσης χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. (Σελίδα 306).
Ο Ερυθρός Σταυρός δέχθηκε την "εισφορά", καθώς μπορεί να την εξέλαβε ως "ανταποδοτικό τέλος", για τον φόρτο εργασίας των νοσοκομείων του, λόγω των πογκρόμ της ΚΚΚ.
Φιλανθρωπία με άγημα
Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες New Hampshire Sunday News (29 Μαΐου 1983), Daily Pantagraph (17 Σεπτεμβρίου, 1924) καθώς και το βιβλίο "Κουκούλες: Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν", του Robert Ingalls (σελ.39) διαβάζουμε σχετικά με ένα νέο είδος "ευεργεσίας".
Τα μέλη της ΚΚΚ, εισέβαλλαν σε γεμάτες εκκλησίες, Βαπτιστών κυρίως, σε στρατιωτκό σχηματισμό, ως λόχος. Αφού διέκοπταν την Λειτουργία, επιδεικνύοντας δύναμη και "φιλανθρωπική" αλαζονεία, άφηναν χρήματα και αποχωρούσαν συντεταγμένα.
Οι πιστοί, μαύροι Βαπτιστές, δεν είχαν περιθώρια να μην δεχθούν το "αγημα φιλανθρωπίας" των ρατσιστών, οι οποίοι διέκοψαν με τον τσαμπουκά την Λειτουργία για να τους...φιλοδωρήσουν.
Μάλιστα στο Galesburg, ένα συντεταγμένο σώμα 100 ανδρών με κουκούλες και ρόμπες, άφησε μαζί με τα 65 δολάρια στον πάστορα και την εξής σημείωση, "Η Κλαν είναι φίλος σου". Σε περίπτωση που το είχε ξεχάσει..
Ακόμη και στην "επίθεση αγάπης", οι συνήθειες δεν αλλάζουν. Πέντε ρατσιστές για έναν μαύρο.
Καλάθια γεμάτα τρόφιμα και προπαγάνδα
Από το βιβλίο "Η Κου Κλουξ Κλαν στην πόλη, 1915-1930", του Kenneth Τζάκσον, αλιεούμε 21 "φιλανθρωπίες" από το 1918-1939.
Χαρακτηριστικά, (στις σελίδες 46,70,81,149) μαθαίνουμε ότι η Κλαν έδωσε χρήματα, για τα μαύρα θύματα μιας έκρηξης. (Που πολύ πιθανόν, να είχε προκαλέσει η ίδια), διένειμε είδη παντοπωλείου και καλάθια Χριστουγέννων.
Επίσης έκανε μια πολυδιαφημισμένη δωρεά, στον Οίκο Των Αφροαμερικανών Γερόντων. Τυχεροί, θα λέγαμε, οι τρόφιμοι του Οίκου. Τουλάχιστον αυτοί οι Αφροαμερικανοί, πρόλαβαν να γεράσουν.
Πρώτα τα πογκρομ και μετά η φιλανθρωπία
Αντιγράφουμε από το "Γυναίκες της Κλαν",της Kathleen M. BLEE. "Οι βασικοί τομείς εργασίας για τις πρώτες προσπάθειες της WKKK (Γυναικείο παράρτημα της ΚΚΚ) ήταν στον αμερικανισμό, την εκπαίδευση, την δημόσια διασκέδαση, την νομοθεσία, την αγωγή των παιδιών και των ανηλίκων, την ιθαγένεια, την αγωγή του πολίτη, την επιβολή του νόμου, τον αφοπλισμό, την ειρήνη, και την πολιτική". (Σελίδα 28)
Διαβάζοντας αυτό το μανιφέστο και πιο πριν, για όλη αυτή την "προσφορά" της ρατσιστικής οργάνωσης, χωρίς "αποκλεισμούς" ακόμη και προς τους μαύρους, μήπως μας φαίνεται ότι τελικά ακόμη και η Κού Κλούξ Κλαν, βρίσκεται αριστερότερα της Χρυσής Αυγής;
Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά, δεν υπάρχει τίποτα το φιλάνθρωπο σε μια εγκληματική οργάνωση που ευθύνεται για εκατόμβες θυμάτων. Αν διαβάσουμε τον Εργατικό Τύπο της εποχής,σχετικά με το πογκρόμ στην πόλη Carteret, μας λύνεται κάθε απορία.
Ο Ρόμπερτ Μάινορ, ένας λευκός Κομμουνιστής, έγραψε για την πόλη του Carteret, το 1926, "στην οποία ένοπλοι λευκοί οδήγησαν το σύνολο του μαύρου πληθυσμού έξω από την πόλη, έκαψαν μια μαύρη εκκλησία και γενικά πραγματοποίησαν μια οργανωμένη κυριαρχία του τρόμου, του είδους εκείνου που η Αμερική καταγράφει ως "φυλετικές ταραχές" και τον οποίο η παλιά Ρωσία, του πεθαμένου σήμερα τσάρου, θα ονόμαζε πογκρόμ" (βλ. Robert Minor, "After Garvey - What?" Workers Monthly, Μάιος 1926).
Τι είναι και τι θέλει η (κοινωνικά ευαίσθητη) Κου Κλούξ Κλαν;
Ο σκοπός όμως μιας ρατσιστικής οργάνωσης δεν είναι μόνο τα πογκρόμ, αλλά και η "εκπαίδευση" μας στον "σωστό δρόμο". Η ΚΚΚ θέλει "να καταπολεμήσει το κύμα της εγκληματικότητας. Και να απαλλαγούμε από τις κυβερνήσεις των ανέντιμων πολιτικών. Η μεταρρύθμιση της Κλάν, στα Νοτιοδυτικα, επικεντρώνεται στην προσωπική συμπεριφορά παρά στην θεσμική αλλαγή, στο θέμα "νόμος και τάξη", παρά στην κοινωνική βελτίωση". ( Η ΚΚΚ στα Νοτιοδυτικά, του Τσαρλς Αλεξάντερ, Σελίδα 21)
"Τι μπορεί να ειπωθεί για το καθεστώς καταστολής που επιβάλλει; Ο Stanley Frost, από τις παρατηρήσεις του στην Οκλαχόμα, διαπιστώνει ότι η Κλαν εργάζεται για τη δημόσια ηθική, με τη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής κίνησης κατά της εγκληματικότητας, με την οργανωμένη κοινή γνώμη πίσω από την επιβολή του νόμου". (Από το ίδιο, σελίδα 81) Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από τα παραθέματα, η ρητορική των "αυτόκλητων σωτήρων" κάθε κοινωνίας, μένει ακριβώς η ίδια.
Στο προαναφερθέντα βιβλία, μπορούμε επίσης να ανaτρέξουμε σε αρκετούς λόγους που εκφωνήθηκαν κατά την διάρκεια των "φιλανθρωπικών εκδηλώσεων" κατά των αντεθνικών πολιτικών που προδίδουν την αμερικανικότητα και την ίδια την Χώρα.
Ακόμα αξίζει να σταθούμε και στην καταπίεση που η Κλαν ασκούσε και στα αδύναμα μέλη της λευκής κοινότητας, της νεολαίας και των γυναικών, μέσω ενός ακραίου ακτιβισμού, παράλληλα με τις "αγαθοεργίες".
Στο Μοντγκόμερι, απαγόρευσαν την κυκλοφορία των λευκών γυναικών, σε συγκεκριμένες περιοχές, μην τυχόν αυτές πλησιάσουν το στρατόπεδο Σέρινταν και...αμαρτήσουν. Στο Gainsvile της Φλόριντα, η ΚΚΚ διαλύει την νυχτερινή ζωή της πόλης, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των φοιτητών, του τοπικού Πανεπιστημίου. (Η Χρυσή Αυγή δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις, ώστε να κάνει κάτι παρόμοιο. Αν διαλύσει την νυχτερινή ζωή, θα μείνει άνεργη).
Και όσο για τις πράξεις κοινωνικής ευαισθησίας, μας το αναλύει καλύτερα ο Robert Goldberg, The Ku Klux Klan in Madison, 1922-1927, εκδ.1949.
"Για να συμψηφίζει τις βίαιες πράξεις της, η ΚΚΚ συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το 1922, τα μέλη της Κλαν έδωσαν 25 δολάρια ο καθένας, για τους Εθελοντές της Αμερικής και την Αφρικανική Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία, μια προσφορά που όπως δήλωσε η Οργάνωση, απέδειξε ότι η Κλαν δεν ήταν κατά των μαύρων".
Και συνεχίζει πολύ αποκαλυπτικά ο Γκόλντμπεργκ,το 1949: "Με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες η ΚΚΚ προσπαθεί να επιδείξει ότι αναλαμβάνει υποχρεώσεις για την ευημερία του έθνους και αυτό την εξυπηρέτησε ως μια αποτελεσματική μηχανή δημόσιων σχέσεων για την δημιουργία μιας πιο ευνοϊκής κοινής γνώμης και για προσέλκυση νέων μελών".
Το ναζιστικό προηγούμενο
Ένας λόγος που δεν θα δείτε ποτέ την Χρυσή Αυγή να προσφέρει ένα ποτήρι νερό σε έναν συνάνθρωπο άλλου χρώματος, φυλής, ιδεολογίας είναι πολύ απλός. Η ΧΑ είναι ένα νέο ναζιστικό μόρφωμα και καθώς σέβεται τον εαυτό της, ακολουθεί την ναζιστική πεπατημένη.
Στην ναζιστική Γερμανία, υπήρχε το Winterhilfswerk, η "Χειμερινή Αρωγή", που ήταν μια ετήσια εκδήλωση της Nationalsozialistische Volkswohlfahrt (Οργανισμός Πρόνοιας του Εθνικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος) για να συμβάλει στην χρηματοδότηση του "φιλανθρωπικού" του έργου.
Ξεκίνησε το 1933 και έληξε το 1945, ενώ γινόταν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Σχεδιάστηκε για να παρέχει τροφή, ένδυση, κάρβουνα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μόνο για Γερμανούς.
Οι εισφορές δεν ήταν εντελώς "εθελοντικές". Οι ναζί ήταν αμείλικτοι στην προσπάθειά τους να κάνουν τον κάθε Γερμανό πολίτη να δώσει το μερίδιό του στην WHW και στο Κόμμα. Στην πραγματικότητα εκείνοι που "ξέχασαν" να δώσουν, έμπαιναν σε ειδική ονομαστική λίστα. Και διώκονταν.
Το κείμενο της αφίσας μεταφράζεται ως: "Κανείς δεν θα πεινάσει! Κανείς δεν θα κρυώσει!". Οι γείτονες, ακόμη και μέλη της ίδιας οικογένειας είχαν ενθαρρυνθεί να καρφώνουν τα ονόματα των "ξεχασιάρηδων" στους υπεύθυνους της γειτονιάς τους, έτσι ώστε αυτός "να τους πείσει να κάνουν το καθήκον τους".
Η αφίσα γράφει «Μην ξοδεύεις. Στην θυσία». Σε μια περίπτωση, ένας δημόσιος υπάλληλος διώχθηκε ποινικά για την απροθυμία του. Το επιχείρημά του, ότι δηλαδή η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν εθελοντική, απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι το να παραμελούν τα καθήκοντά τους κάποιοι είναι μια ακραία άποψη της ελευθερίας. Στην πραγματικότητα δεν προβλέπεται από το νόμο και ως εκ τούτου συνιστά κατάχρηση της ελευθερίας. ( Μαρκ Μαζάουερ, Σκοτεινή Ήπειρος- από την αγγλική έκδοση- σελ 36)
Αυτή η αφίσα διαφημίζει την ναζιστική "φιλανθρωπία", την NSV, Οργανισμός Λαϊκής Πρόνοιας των Ναζί και προπαγανδίζει παράλληλα και το Ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Το κείμενο μεταφράζεται: "Η υγεία, η προστασία των παιδιών, η καταπολέμηση της φτώχειας, η βοήθεια στους ταξιδιώτες, η κοινότητα, η βοήθεια στις μητέρες: Αυτά είναι τα καθήκοντα της φιλανθρωπίας του Εθνικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Γίνε μέλος!" Αυτά είναι παρελθόν. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά.
Θα μπορούσε να πει κάποιος. Δεν είναι παρελθόν όμως. Έρχονται από το παρελθόν. Και είναι εδώ μπροστά μας σε συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου.
Στα Νέα του BBC, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 1999, διαβάζουμε την παρακάτω είδηση: "Ερευνα για φιλανθρωπία με υποτιθέμενη σύνδεση με νεοναζί."
Του Νίκου Μιχαλόπουλου.
Εχει γίνει πολύ κουβέντα τελευταίως και θα γίνει πολύ περισσότερη όσο η κατάσταση στην χώρα θα χειροτερεύει, για τις κινήσεις "φιλανθρωπίας" των Χρυσαυγιτών. Παντοπωλεία, συσσίτια, διανομές τροφίμων, πάντα από Έλληνες για Έλληνες.
Ίσως όλα αυτά να είναι κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς αλλά είναι συνηθισμένη τακτική των απανταχού φασιστικών μορφωμάτων, να δείχνουν ένα "άλλο πρόσωπο" για να πλησιάζουν τις κοινωνίες. Διότι φυσικά το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, κανείς δεν θέλει να το δει. Ούτε φυσικά οι φασίστες να το δείξουν.
Δεν θα μιλήσουμε για τα ελληνικά φαινόμενα της φιλανθρωπίας και τους τρόπους που την μεταχειρίστηκε η αντίδραση, όπως την έζησε η ελληνική κοινωνία το '50. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό από τα "Φιλόπτωχα" της αστικής τάξης και τις "Άπορες Κορασσίδες" της Φρειδερίκης.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την συνεχή προσπάθεια "νομιμοποίησης" των πρακτικών βίας της ρατσιστικής οργάνωσης, στα μάτια της κοινωνίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία φιλικού κλίματος στην κοινή γνώμη, η προσέλκυση νέων μελών και τελικά η κοινωνική αποδοχή. Όπως όλοι οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής έκαναν. Και κάνουν.
Εκατόμβη "ευεργετημένων" νεκρών.
"Από καλοσύνη και αδελφική αγάπη είναι φτιαγμένη η ποιότητα της ψυχής μου. Ανιδιοτελής, πατριωτική υπηρεσία έχει το μυαλό μου και αλάνθαστος ο στόχος της καρδιάς. Να ζήσουμε, όχι για εμάς αλλά για τους άλλους" αυτό είναι το σύνθημά της ζωής μου, η υπέρτατη φιλοδοξία μου και το στολίδι μου. Αγαπώ τον συνάνθρωπό μου και έχω αγωνιστεί όλη μου τη ζωή για αυτό. Και αυτό είναι κάτι που καθιστά τον βίο μου, μια ανιδιοτελή, ευεργετική υπηρεσία. " Ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς, που μας άφησε αυτά τα λόγια, ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Ανώτερος Μάγιστρος της αναγεννημένης και σκληρότερης Κου Κλουξ Κλαν το 1915.
Ήταν η εποχή που η έκρηξη της εγκληματικότητας έφερε ξαφνική άνοδο της Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του '20. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας και του πατριωτισμού, ήταν άθλια. Απαγχονισμοί, μαστιγώσεις, ακρωτηριασμοί, πισσάρισμα με πούπουλα, απαγωγές, κάψιματα με οξύ, μαζί με μια νέα τακτική εκφοβισμού, τις καύσεις των σταυρών. Η Κλαν είχε γίνει μια σαφής απειλή για τους έγχρωμους. Ένας δημόσιος κίνδυνος.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Tuskegee, περισσότεροι από 4700 άνθρωποι κατακρεουργήθηκαν μεταξύ 1882 και 1959 στις εκστρατείες τρομοκρατίας της Κου Κλουξ Κλαν. Ο αριθμός που σκοτώθηκαν από λιντσαρίσματα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπερβαίνει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη φρικτή επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (2333 νεκροί) και από τον τυφώνα Κατρίνα μαζί (1836 νεκροί).
«Κοινωνικά Δίκτυα» της Κου Κλούξ Κλαν;
Το βιβλίο "Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν", του συνταγματάρχη Winfield Jones, 1921, (σελ. 88-89) παραθέτει τις 19 συνολικά «ανθρωπιστικές εκδηλώσεις» της ΚΚΚ μεταξυ 1920-1921.
Αυτές ποικίλλουν από δωρεές σε χήρες αστυνομικών και στον Ερυθρο Σταυρο, έως σε ορφανοτροφεία. Ακόμα και μικροποσά όπως "στις 24 Νοεμβρίου, στο Χέντερσον, του Τέξας. Η Κλαν έδωσε 50 δολάρια σε δύο νέγρους που βρίσκονταν σε συνθήκες ένδειας". Το φιλοδώρημα "του μεγάλου στον μικρο", όπως αποκαλούσαν τους έγχρωμους τότε.
Ενδεικτικό αυτής της δραστηριότητας είναι ότι την την ίδια χρονική περίοδο στην Ατλάντα μόνον, η Κλαν δανείζει 15.000 δολάρια, σε μικροεπαγγελματίες που χρειάζονται κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους. Η Κλαν δάνεισε πολλές περισσότερες χιλιάδες δολάρια σε μικροεπαγγελματίες σε όλη τη χώρα. (Εδώ δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε συνειρμικά, την σύνδεση της ακροδεξιάς με την συμμορία των τοκογλύφων στην Θεσσαλονίκη, η οποία εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012).
Στο βιβλίο "Ο αμερικανισμός με Κουκούλα, η Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν", του David M. Chalmers,διαβάζουμε αρκετά επίσης παραδείγματα «ρατσιστικής φιλανθρωπίας».
Η Κλαν χάρισε Βίβλους, έκανε εισφορές σε νοσοκομεία, σε σχολεία, χάριζε σημαίες... Επίσης στο Γιόρκ της Πενσυλβάνια, διοργάνωσε δύο συσσίτια με κρέας και φασολάδα για τα (λευκά) θύματα της Ύφεσης. Οι ρατσιστές έδωσαν επίσης χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. (Σελίδα 306).
Ο Ερυθρός Σταυρός δέχθηκε την "εισφορά", καθώς μπορεί να την εξέλαβε ως "ανταποδοτικό τέλος", για τον φόρτο εργασίας των νοσοκομείων του, λόγω των πογκρόμ της ΚΚΚ.
Φιλανθρωπία με άγημα
Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες New Hampshire Sunday News (29 Μαΐου 1983), Daily Pantagraph (17 Σεπτεμβρίου, 1924) καθώς και το βιβλίο "Κουκούλες: Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν", του Robert Ingalls (σελ.39) διαβάζουμε σχετικά με ένα νέο είδος "ευεργεσίας".
Τα μέλη της ΚΚΚ, εισέβαλλαν σε γεμάτες εκκλησίες, Βαπτιστών κυρίως, σε στρατιωτκό σχηματισμό, ως λόχος. Αφού διέκοπταν την Λειτουργία, επιδεικνύοντας δύναμη και "φιλανθρωπική" αλαζονεία, άφηναν χρήματα και αποχωρούσαν συντεταγμένα.
Οι πιστοί, μαύροι Βαπτιστές, δεν είχαν περιθώρια να μην δεχθούν το "αγημα φιλανθρωπίας" των ρατσιστών, οι οποίοι διέκοψαν με τον τσαμπουκά την Λειτουργία για να τους...φιλοδωρήσουν.
Μάλιστα στο Galesburg, ένα συντεταγμένο σώμα 100 ανδρών με κουκούλες και ρόμπες, άφησε μαζί με τα 65 δολάρια στον πάστορα και την εξής σημείωση, "Η Κλαν είναι φίλος σου". Σε περίπτωση που το είχε ξεχάσει..
Ακόμη και στην "επίθεση αγάπης", οι συνήθειες δεν αλλάζουν. Πέντε ρατσιστές για έναν μαύρο.
Καλάθια γεμάτα τρόφιμα και προπαγάνδα
Από το βιβλίο "Η Κου Κλουξ Κλαν στην πόλη, 1915-1930", του Kenneth Τζάκσον, αλιεούμε 21 "φιλανθρωπίες" από το 1918-1939.
Χαρακτηριστικά, (στις σελίδες 46,70,81,149) μαθαίνουμε ότι η Κλαν έδωσε χρήματα, για τα μαύρα θύματα μιας έκρηξης. (Που πολύ πιθανόν, να είχε προκαλέσει η ίδια), διένειμε είδη παντοπωλείου και καλάθια Χριστουγέννων.
Επίσης έκανε μια πολυδιαφημισμένη δωρεά, στον Οίκο Των Αφροαμερικανών Γερόντων. Τυχεροί, θα λέγαμε, οι τρόφιμοι του Οίκου. Τουλάχιστον αυτοί οι Αφροαμερικανοί, πρόλαβαν να γεράσουν.
Πρώτα τα πογκρομ και μετά η φιλανθρωπία
Αντιγράφουμε από το "Γυναίκες της Κλαν",της Kathleen M. BLEE. "Οι βασικοί τομείς εργασίας για τις πρώτες προσπάθειες της WKKK (Γυναικείο παράρτημα της ΚΚΚ) ήταν στον αμερικανισμό, την εκπαίδευση, την δημόσια διασκέδαση, την νομοθεσία, την αγωγή των παιδιών και των ανηλίκων, την ιθαγένεια, την αγωγή του πολίτη, την επιβολή του νόμου, τον αφοπλισμό, την ειρήνη, και την πολιτική". (Σελίδα 28)
Διαβάζοντας αυτό το μανιφέστο και πιο πριν, για όλη αυτή την "προσφορά" της ρατσιστικής οργάνωσης, χωρίς "αποκλεισμούς" ακόμη και προς τους μαύρους, μήπως μας φαίνεται ότι τελικά ακόμη και η Κού Κλούξ Κλαν, βρίσκεται αριστερότερα της Χρυσής Αυγής;
Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά, δεν υπάρχει τίποτα το φιλάνθρωπο σε μια εγκληματική οργάνωση που ευθύνεται για εκατόμβες θυμάτων. Αν διαβάσουμε τον Εργατικό Τύπο της εποχής,σχετικά με το πογκρόμ στην πόλη Carteret, μας λύνεται κάθε απορία.
Ο Ρόμπερτ Μάινορ, ένας λευκός Κομμουνιστής, έγραψε για την πόλη του Carteret, το 1926, "στην οποία ένοπλοι λευκοί οδήγησαν το σύνολο του μαύρου πληθυσμού έξω από την πόλη, έκαψαν μια μαύρη εκκλησία και γενικά πραγματοποίησαν μια οργανωμένη κυριαρχία του τρόμου, του είδους εκείνου που η Αμερική καταγράφει ως "φυλετικές ταραχές" και τον οποίο η παλιά Ρωσία, του πεθαμένου σήμερα τσάρου, θα ονόμαζε πογκρόμ" (βλ. Robert Minor, "After Garvey - What?" Workers Monthly, Μάιος 1926).
Ο τίτλος στη φωτογραφία,που είναι από το 1926,έχει ως εξής: "Βοηθήστε μας να ανοικοδομηθεί η εκκλησία των νέγρων στο Carteret".Την ίδια ακριβώς εκκλησία,που οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι έκαψαν,κατά την διάρκεια του πογκρόμ.
Τι είναι και τι θέλει η (κοινωνικά ευαίσθητη) Κου Κλούξ Κλαν;
Ο σκοπός όμως μιας ρατσιστικής οργάνωσης δεν είναι μόνο τα πογκρόμ, αλλά και η "εκπαίδευση" μας στον "σωστό δρόμο". Η ΚΚΚ θέλει "να καταπολεμήσει το κύμα της εγκληματικότητας. Και να απαλλαγούμε από τις κυβερνήσεις των ανέντιμων πολιτικών. Η μεταρρύθμιση της Κλάν, στα Νοτιοδυτικα, επικεντρώνεται στην προσωπική συμπεριφορά παρά στην θεσμική αλλαγή, στο θέμα "νόμος και τάξη", παρά στην κοινωνική βελτίωση". ( Η ΚΚΚ στα Νοτιοδυτικά, του Τσαρλς Αλεξάντερ, Σελίδα 21)
"Τι μπορεί να ειπωθεί για το καθεστώς καταστολής που επιβάλλει; Ο Stanley Frost, από τις παρατηρήσεις του στην Οκλαχόμα, διαπιστώνει ότι η Κλαν εργάζεται για τη δημόσια ηθική, με τη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής κίνησης κατά της εγκληματικότητας, με την οργανωμένη κοινή γνώμη πίσω από την επιβολή του νόμου". (Από το ίδιο, σελίδα 81) Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από τα παραθέματα, η ρητορική των "αυτόκλητων σωτήρων" κάθε κοινωνίας, μένει ακριβώς η ίδια.
Στο προαναφερθέντα βιβλία, μπορούμε επίσης να ανaτρέξουμε σε αρκετούς λόγους που εκφωνήθηκαν κατά την διάρκεια των "φιλανθρωπικών εκδηλώσεων" κατά των αντεθνικών πολιτικών που προδίδουν την αμερικανικότητα και την ίδια την Χώρα.
Ακόμα αξίζει να σταθούμε και στην καταπίεση που η Κλαν ασκούσε και στα αδύναμα μέλη της λευκής κοινότητας, της νεολαίας και των γυναικών, μέσω ενός ακραίου ακτιβισμού, παράλληλα με τις "αγαθοεργίες".
Στο Μοντγκόμερι, απαγόρευσαν την κυκλοφορία των λευκών γυναικών, σε συγκεκριμένες περιοχές, μην τυχόν αυτές πλησιάσουν το στρατόπεδο Σέρινταν και...αμαρτήσουν. Στο Gainsvile της Φλόριντα, η ΚΚΚ διαλύει την νυχτερινή ζωή της πόλης, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των φοιτητών, του τοπικού Πανεπιστημίου. (Η Χρυσή Αυγή δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις, ώστε να κάνει κάτι παρόμοιο. Αν διαλύσει την νυχτερινή ζωή, θα μείνει άνεργη).
Και όσο για τις πράξεις κοινωνικής ευαισθησίας, μας το αναλύει καλύτερα ο Robert Goldberg, The Ku Klux Klan in Madison, 1922-1927, εκδ.1949.
"Για να συμψηφίζει τις βίαιες πράξεις της, η ΚΚΚ συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το 1922, τα μέλη της Κλαν έδωσαν 25 δολάρια ο καθένας, για τους Εθελοντές της Αμερικής και την Αφρικανική Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία, μια προσφορά που όπως δήλωσε η Οργάνωση, απέδειξε ότι η Κλαν δεν ήταν κατά των μαύρων".
Και συνεχίζει πολύ αποκαλυπτικά ο Γκόλντμπεργκ,το 1949: "Με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες η ΚΚΚ προσπαθεί να επιδείξει ότι αναλαμβάνει υποχρεώσεις για την ευημερία του έθνους και αυτό την εξυπηρέτησε ως μια αποτελεσματική μηχανή δημόσιων σχέσεων για την δημιουργία μιας πιο ευνοϊκής κοινής γνώμης και για προσέλκυση νέων μελών".
Το ναζιστικό προηγούμενο
Ένας λόγος που δεν θα δείτε ποτέ την Χρυσή Αυγή να προσφέρει ένα ποτήρι νερό σε έναν συνάνθρωπο άλλου χρώματος, φυλής, ιδεολογίας είναι πολύ απλός. Η ΧΑ είναι ένα νέο ναζιστικό μόρφωμα και καθώς σέβεται τον εαυτό της, ακολουθεί την ναζιστική πεπατημένη.
Στην ναζιστική Γερμανία, υπήρχε το Winterhilfswerk, η "Χειμερινή Αρωγή", που ήταν μια ετήσια εκδήλωση της Nationalsozialistische Volkswohlfahrt (Οργανισμός Πρόνοιας του Εθνικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος) για να συμβάλει στην χρηματοδότηση του "φιλανθρωπικού" του έργου.
Ξεκίνησε το 1933 και έληξε το 1945, ενώ γινόταν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Σχεδιάστηκε για να παρέχει τροφή, ένδυση, κάρβουνα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μόνο για Γερμανούς.
Οι εισφορές δεν ήταν εντελώς "εθελοντικές". Οι ναζί ήταν αμείλικτοι στην προσπάθειά τους να κάνουν τον κάθε Γερμανό πολίτη να δώσει το μερίδιό του στην WHW και στο Κόμμα. Στην πραγματικότητα εκείνοι που "ξέχασαν" να δώσουν, έμπαιναν σε ειδική ονομαστική λίστα. Και διώκονταν.
Το κείμενο της αφίσας μεταφράζεται ως: "Κανείς δεν θα πεινάσει! Κανείς δεν θα κρυώσει!". Οι γείτονες, ακόμη και μέλη της ίδιας οικογένειας είχαν ενθαρρυνθεί να καρφώνουν τα ονόματα των "ξεχασιάρηδων" στους υπεύθυνους της γειτονιάς τους, έτσι ώστε αυτός "να τους πείσει να κάνουν το καθήκον τους".
Η αφίσα γράφει «Μην ξοδεύεις. Στην θυσία». Σε μια περίπτωση, ένας δημόσιος υπάλληλος διώχθηκε ποινικά για την απροθυμία του. Το επιχείρημά του, ότι δηλαδή η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν εθελοντική, απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι το να παραμελούν τα καθήκοντά τους κάποιοι είναι μια ακραία άποψη της ελευθερίας. Στην πραγματικότητα δεν προβλέπεται από το νόμο και ως εκ τούτου συνιστά κατάχρηση της ελευθερίας. ( Μαρκ Μαζάουερ, Σκοτεινή Ήπειρος- από την αγγλική έκδοση- σελ 36)
Αυτή η αφίσα διαφημίζει την ναζιστική "φιλανθρωπία", την NSV, Οργανισμός Λαϊκής Πρόνοιας των Ναζί και προπαγανδίζει παράλληλα και το Ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Το κείμενο μεταφράζεται: "Η υγεία, η προστασία των παιδιών, η καταπολέμηση της φτώχειας, η βοήθεια στους ταξιδιώτες, η κοινότητα, η βοήθεια στις μητέρες: Αυτά είναι τα καθήκοντα της φιλανθρωπίας του Εθνικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Γίνε μέλος!" Αυτά είναι παρελθόν. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά.
Θα μπορούσε να πει κάποιος. Δεν είναι παρελθόν όμως. Έρχονται από το παρελθόν. Και είναι εδώ μπροστά μας σε συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου.
Στα Νέα του BBC, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 1999, διαβάζουμε την παρακάτω είδηση: "Ερευνα για φιλανθρωπία με υποτιθέμενη σύνδεση με νεοναζί."
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που ένα νέο-ναζιστικό κόμμα, δεν μπορεί να κάνει προπαγάνδα μέσω της φιλανθρωπίας και τα Ταμεία που δέχονται ή παρέχουν χρήματα, διώκονται.
'Ένα παρόμοιο δημοσίευμα, βρίσκουμε και στην επίσης Βρεταννική και συντηρητική, Catholic Herald. Πέμπτη 2 Αύγ 2012
Και η «φιλανθρωπία» της Κου Κλούξ Κλαν σήμερα; Προετοιμασία καλαθιών τροφίμων. Η καστανόξανθη κυρία, ήταν μάλλον, ότι πιο κοντά στο ξανθό γένος μπορούσαν να βρουν. Η ΧΑ, στις δικές της φωτογραφίες από αντίστοιχες "εκδηλώσεις", μας έχει δείξει ότι έχει τις ίδιες προτιμήσεις.
Στις 21 Αυγούστου του 1998, διαβάζουμε σε ένα άρθρο του Timothy R. Brown από το Ασοσιέιντετ Πρές και με τίτλο "Εικόνα Άμυνας της Κλαν: Ομάδα Φιλανθρωπίας", ότι στο Hattiesburg του Μισσισίπη, η Κου Κλουξ Κλαν δεν διατύπωσε απειλές ούτε έριξε εμπρηστικές βόμβες.
Η τοπική ομάδα της Κλαν μοίρασε καλάθια με φρούτα και έδωσε μετρητά στους φτωχούς για τα Χριστούγεννα, μας είπε ο κύριος Klansman, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση ενός ηγέτη της Κλαν που βρίσκεται στην φυλακή σαν αυτουργός μιας βάναυσης δολοφονία το 1966.
Η υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου, που εκπροσωπεί τον δολοφόνο ενός ανθρώπου, είναι τα καλαθια με τα φρουτα και τα χρήματα στους φτωχούς. Τι βολικός συμψηφισμός.
Συνεχίζοντας στις ΗΠΑ, στεκόμαστε σε ένα θέμα που προβάλλεται όλο το καλοκαίρι του 2012, από τα Δίκτυα Ενημέρωσης. Διαβάζουμε σχετικά σε κείμενο από Αναφορά Πολιτών της Ατλάντα, όπως αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την Τρίτη, 12 Ιουνίου, 2012, ότι η Κου Κλουξ Κλαν θέλει να "υιοθετήσει" έναν αυτοκινητόδρομο στη Τζώρτζια.
Το πρόγραμμα "υιοθετήστε έναν αυτοκινητόδρομο" επιτρέπει σε κοινωνικά προσανατολισμένες οργανώσεις να βοηθήσουν στην απορρύπανση τμήματος των αυτοκινητοδρόμων με αντάλλαγμα, δωρεάν διαφήμιση κατά μήκος του δρόμου. Δηλαδή η ΚΚΚ θα είναι σε θέση να διαφημίσει την οργάνωσή της και να αυξήσει τη συμμετοχή της σε δημόσια έκταση, εντελώς δωρεάν.
Ο Χάρλευ Χάνσον, ο ηγέτης της Κλαν στη Τζώρτζια λέει: "Λατρεύω τη φυλή μου. Μήπως κάνω λάθος που είμαι περήφανος που είμαι λευκός;".
Οι κάτοικοι της Τζώρτζια, δήλωσαν ότι δεν θέλουν έναν αυτοκινητόδρομο που χρηματοδοτείται από χρήματα φορολογουμένων, να γίνει χώρος διαφήμισης ενός οργανισμού που έχει δολοφονήσει, ακρωτηριάσει και τρομοκρατήσει τον αμερικανικό λαό για 150 χρόνια. Η ΚΚΚ δεν είναι μια αστική οργάνωση. Είναι μια εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση, καταλήγουν στις ανακοινώσεις τους.
"Αυτό που θα έρθει αργότερα, είναι να πάμε να αφήσουμε τους νεο-Ναζί ή τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα, να υιοθετήσουν εθνικές οδούς;" Δήλωσε η αρμόδια Πολιτειακή Αντιπρόσωπος, Tyrone Brooks...
Οι πολίτες της Ατλάντα, ζήτησαν τελικά από το Υπουργείο Μεταφορών της Πολιτείας της Τζώρτζια να απορρίψει την αίτηση του ΚΚΚ, που ζητούσε να "υιοθετήσει" μια εθνική οδό. Η ανακοίνωση τελειώνει με την φράση "οι τρομοκράτες δεν έχουν καμία θέση στις πλευρές των αυτοκινητοδρόμων μας".
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, παίρνουν μέρος στην Ημέρα Της Γης, 1990.
Η μεταμφίεση της Κου Κλουξ Κλαν, του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, της Χρυσής Αυγής και κάθε άλλου λύκου, σε πρόβατο, δεν μας εξαπατα πια. Γιατί είναι μια προφανής απάτη.
Κλείνοντας,θα ήθελα να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από κάποιον που κατάλαβε από πολύ νωρίς, την απάτη του φασισμού. Και την κατέγραψε.
"Μελετήστε το συνασπισμό ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατιά που είναι ο φασισμός και αναλογιστείτε την ιστορία συνασπισμών του παρελθόντος. Μελετήστε τον ευφυή τρόπο με τον οποίο ντύνει μικρές ιδέες με μεγάλα λόγια. Μελετήστε τη ροπή του για μονομαχία. Οι γνήσια γενναίοι άνδρες δεν έχουν ανάγκη από μονομαχίες, μόνο οι δειλοί μπλέκουν συνεχώς σε μονομαχίες για να αποδείξουν ότι είναι γενναίοι.
Ο φασίστας δικτατορας είχε ανακοινώσει ότι θα έβλεπε εκπροσώπους του Τύπου. Όλοι ανταποκριθήκαμε. Μπήκαμε όλοι μαζί μέσα στην αίθουσα. Ο Μουσολίνι ήταν καθιστός στο γραφείο του και διάβαζε ένα βιβλίο. Το πρόσωπό του έκανε πάλι τους συνηθισμένους μορφασμούς. Έπαιζε τον ρόλο του Δικτάτορα. Όντας πρώην δημοσιογράφος, ήξερε πόσοι αναγνώστες θα τσιμπούσαν από την μαρτυρία όλων όσων βρίσκονταν στην αίθουσα. Οπότε παρέμεινε απορροφημένος από το βιβλίο του. Διάβαζε ήδη νοητά τις γραμμές των δυο χιλιάδων εφημερίδων στις οποίες έγραφαν οι διακόσιοι ανταποκριτές. "Καθώς μπήκαμε στην αίθουσα, ο Μελανοχιτών Δικτάτωρ, δεν σταμάτησε να διαβάζει, τόσο συγκεντρωμένος ήταν,κτλ.".
Ακροποδητί πήγα και στάθηκα πίσω του για να δω τι βιβλίο διάβαζε με τόσο ενδιαφέρον. Ήταν ένα γαλλο-αγγλικό λεξικό-που το κρατούσε ανάποδα".
Απόσπασμα από το άρθρο στην εφημερίδα The Toronto Daily Star, 27 Ιανουαρίου 1923,με τίτλο "Μουσολίνι. Η μεγαλύτερη απάτη της Ευρώπης¨ Υπογραφή. Έρνεστ Χέμινγουε'ι'.
Δυστυχώς για κάθε κίνηση των «φιλανθρωπικών» αυτών οργανώσεων,με τις κουκούλες,πάντα θα βρίσκονται κάποιοι να δυσπιστούν.
"Ω, εμείς, τα μέλη της Κλαν αγαπάμε την Γη-Απλά μισούμε τους περισσότερους ανθρώπους, επάνω της!"
http://www.lifo.gr/team/gnomes/34503
_____
Πηγές
Μαρκ Μαζάουερ, Σκοτεινή Ήπειρος.
Αλεξάνδρεια,2004
Ερνεστ Χέμινγουε'ι', Με Υπογραφή Χέμινγουέ'ι' 1923-1939
Καστανιώτης, 2003.
Hooded Americanism: The History of the Ku Klux Klan
David M. Chalmers. Duke University Press,1987
"Story of the Ku Klux Klan", by Col. Winfield Jones, 1921,
American Newspaper Syndicate, 1921
New Hampshire Sunday News in Manchester, N.H., May 29, 1983.
"Hoods: The Story of the Ku Klux Klan", Robert Ingalls.
Putnam, 1979
"The Ku Klux Klan in the City, 1915-1930", Kenneth Jackson.
I.R. Dee, 1967
ο
"Women of the Klan", Kathleen M. Blee.
1991 University of California Press
Charles Alexander, The Ku Klux Klan in the Southwest (Norman: University of Oklahoma Press, 1995
"Daily Pantagraph" Sept. 17, 1924
Robert A. Goldberg, 1949- "The Ku Klux Klan in Madison, 1922-1927"
The Wisconsin Magazine of History
Vol. 58, No. 1 (Autumn, 1974)
FEDERAL SURVEILLANCE OF AFRO-AMERICANS (1917-1925)
A microfilm project of UNIVERSITY PUBLICATIONS OF AMERICA, INC. 1986
Hatred and Profits: Under the Hood of the Ku Klux Klan*
Roland G. Fryer, Jr., Steven D. Levitt, Harvard University May 2012
http://www.bytwerk.com/gpa/posters2.htm
http://clickforjusticeandequality2.blogspot.gr
http://www.eyewitnesstohistory.com/kkk.htm
http://www.freerepublic.com
http://www.globalsecurity.org
http://history-world.org/
http://community.seattletimes.nwsource.com
http://kkk.bz/
http://kukluxklan.bz/faq.html
http://sundown.afro.illinois.edu/sundowntownsshow.php?id=1437
http://thebqb.com
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/556672.stm
Σύντροφε, Φίλιππα
ΑπάντησηΔιαγραφή(Άφησα κι εχτές το ίδιο "σχόλιο". Είναι η τέτερτη φορά. Δεν βλέπεις τα σχόλια; Το αφήνω σήμερα πάλι εδώ).
Καταρχή, δεν βρήκα mail σου, ή (συγγνώμη αν) δεν μπόρεσα να το εντοπίσω, και κατά συνέπεια είμαι αναγκασμένος να γράψω εδώ κάποιες επισημάνσεις μου για μερικές αναρτήσεις της Μποτίλιας που αναδημοσιεύτηκαν στο κατά τα άλλα ενδιαφέρον ιστολόγιό σου.
Όπως σίγουρα γνωρίζεις, η ακολουθούμενη δεοντολογία και πρακτική στις αναδημοσιεύσεις αναρτήσεων είναι να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Ακόμα και στις αναδημοσιεύσεις των αναδημοσιεύσεων, εφόσον έχει γίνει έστω και μια μικρή επεξεργασία. Και αυτό επειδή ο συντάκτης του άθρου στην αρχική του μορφή μπορεί να διαφωνεί (με τις υπογραμμίσεις π.χ.) Η επεξεργασία (ή μη) φαίνεται αμέσως αν ανατρέξει κανείς στην πρωτότυπη πηγή.
Να σημειώσω ότι οι αναδημοσιεύσεις της Μποτίλιας ποτέ δεν γίνονται απλά copy-paste. Στο 99% των περιπτώσεων έχουν δαπανηθεί ακόμα και μέρες, με υπογραμμίσεις, μαύρα γράμματα, εικόνες, σχόλια, αναζήτηση πινάκων και πληροφοριών για τους ζωγράφους, πίνακας περιεχομένων με link για εύκολη μετάβαση στα κεφάλαια.
Ενδεικτικά: Ομιλία Κουτσούμπα στη Λάρισα (στο word 5.218 λέξεις), ή άρθρα ΚΟΜΕΠ -που είναι όλα μακαρόνι: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Νέο Τεύχος 4, 2013 (κείμενο που δεν βρίσκεται ακόμα σε ηλεκτρονική μορφή -στο word 2.950 λέξεις), Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (στο word 5.218 λέξεις), ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στο word, 9.681 λέξεις) κ.λπ.
Έτσι, σε ό,τι αφορά οχτώ (από όσο μπόρεσα να εντοπίσω) αναδημοσιεύσεις της Μποτίλιας, μόνο σε μία (Μποτίλια 18/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 18/7/2013 Έχει οράματα για τη γούνα μας) αναφέρεται η πηγη: Μποτίλια στον Ανεμο
(Όταν λες "Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο" είναι σαν να μην υπάρχει Μποτίλια στον Άνεμο ή σαν το Φτερό στο Πέλαγο να κάνει αναρτήσεις στον ΗΦΑΙΣΤΟ μαζί με τον Fillipas Anthis )
Για τις λοιπές εφτά (7) είναι απαραίτητο να γίνουν παρακάτω διορθώσεις:
1. Μποτίλια 19/6/2013, ΗΦΑΙΣΤΟΣ 25/7/2013
WARNING - Με ένα αποκαλυπτικό κείμενο του Lenin Reloaded
Αντί: Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο
Να αναφερθεί : Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
2. Μποτίλια 21/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 24/7/2013
Τσίπρας: Οι αυτοδιαχειριζόμενες αγορές βιζόν της Βουκουρεστίου (γουναράδικα) να πληρώ σουν το ταξικό τους χρέος
Αντί: (Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο)
Να αναφερθεί: Πηγή αναδημοσίευσης : Μποτίλια Στον Άνεμο
3. Μποτίλια 1//5/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 23/7/2013
Χτίζουμε τον παράδεισο της λαϊκής εξουσίας μας ή γκρεμιζόμαστε στην καπιταλιστική τους κόλαση
Δεν αναφέρεται ΚΑΘΟΛΟΥ Πηγή αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
4. Μποτίλια 20/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 20/7/2013
Ο καπιταλισμός δεν συμβουλεύει, εξοντώνει. Τον καπιταλισμό δεν τον ακούς, τον ανατρέπεις
Να προστεθεί και η υποσημείωση:
Ο τίτλος, η πτώτη αράδα του υπότιτλου
και η διαμόρφωση του κειμένου
είναι προσθήκη της Μποτίλιας Στον Άνεμο
από 902
Να αναφερθεί: Πηγή αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο από 902
5. Μποτίλια 20/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 20/7/2013
Συνεχίζονται τα βασανιστήρια των 150 εργατών στη Μανωλάδα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/7/2013
Αντί: Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγο
Να αναφερθεί : Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
6. Μποτίλια, 19 Ιουλίου 2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ, 19/7/2013
«Ευελιξία, μισθοί πείνας, ανεργία» το τρίπτυχο της «διάσωσης»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/7/2013
Να αναφερθεί: Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
7. Μποτίλια 18/7/2013. ΗΦΑΙΣΤΟΣ 18/7/2013
Κλέφτης Ποδηλάτων (1948): Το αριστούργημα. Δείτε την ταινία εδώ
Αντί: Αναρτήθηκε από Φτερο στο Πελαγ
Να αναφερθεί: Πηγή Αναδημοσίευσης: Μποτίλια Στον Άνεμο
Να είσαι καλά.