27 Ιουλ 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--
Στην ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων προχωρά η πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου με την τρόικα (δηλαδή τα δάνεια για το κεφάλαιο που πληρώνει ο λαός), πριν καν κοπάσει η αναταραχή που προκλήθηκε από την κυβερνητική κρίση που πυροδότησε η παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών και έγινε προσπάθεια να αποσοβηθούν τα χειρότερα και να βρεθεί άλλος τρόπος διαχείρισης της κρίσης με έναν ακόμη ανασχηματισμό. Σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μανουέλ Ροδρίγκες, και στην περίπτωση των Ταχυδρομείων θα ακολουθηθεί το «ίδιο ευέλικτο» μοντέλο που έχει εφαρμοστεί και στις προηγούμενες αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή είτε η εταιρεία πουληθεί κατευθείαν σε έναν επενδυτή ή θα πουληθεί μέρος του κεφαλαίου της σε μετοχές.
Ο Ροδρίγκες δεν έδωσε πληροφορίες για το αν έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον, ούτε για το ποσό στο οποίο τελικά μπορεί να πουληθούν τα Ταχυδρομεία. Διευκρίνισε απλώς ότι η κατάθεση προσφορών θα λήξει με το τέλος του τρέχοντος χρόνου.
Η ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο στη δανειακή συμφωνία που η πορτογαλική κυβέρνηση υπέγραψε με την τρόικα στα μέσα του 2011. Και στον τομέα αυτό η Πορτογαλία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα γρήγορη αφού έχει, ήδη, ξεπεράσει το στόχο της είσπραξης 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, μέχρι τα τέλη του 2013, και κυμαίνεται ήδη στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εχει, ήδη, πουλήσει την εταιρεία διαχείρισης των ενεργειακών δικτύων REN σε δύο επενδυτές, στην κρατική κινεζική Grid και στην εταιρεία Πετρελαίου του Ομάν. Η πρώτη εταιρεία που πουλήθηκε, επίσης, ήταν η εύρωστη και κερδοφόρα κρατική εταιρεία ενέργειας EDP, στην οποία κύριος μέτοχος πλέον είναι η επίσης κινεζική κρατική «China Three Gorges Corp». Το πορτογαλικό κράτος διατηρεί μόνο το 4,14% των μετοχών. Επίσης, στα τέλη του περασμένου χρόνου, πουλήθηκε η κρατική εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων ΑΝΑ στην, γαλλικών κεφαλαίων, εταιρεία «VINCI Concessions» με δικαίωμα χρήσης 50 χρόνων για 10 αεροδρόμια στη χώρα.
Παράλληλα, έχει αρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης για την ασφαλιστική θυγατρική της κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos (CGD) και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης είναι και ο κρατικός αερομεταφορέας TAP, η διεύθυνση εμπορευματικών μεταφορών του οργανισμού σιδηροδρόμων «Comboios de Portugal» και μέρος της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης «Aguas de Portugal».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ