20 Αυγ 2013

Το πετρέλαιο βρωμάει και λερώνει - Κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος (ΙΙ)

Το πετρέλαιο βρωμάει και λερώνει - Κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος (ΙΙ)



«Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο στάδιο εκείνο της ανάπτυξης, στο οποίο έχει διαμορφωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει αποκτήσει εξαιρετική σημασία η εξαγωγή κεφαλαίου, έχει αρχίσει το μοίρασμα του κόσμου από τα διεθνή τραστ και έχει τελειώσει το μοίρασμα όλων των εδαφών της γης από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες».
(Β. Ι. ΛΕΝΙΝ: Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, Κεφ. VII, σελ. 109 & 110. Μετάφραση, Γ. Ν. Νικολαΐδης. Εκδόσεις Θεμέλιο, 1964. Βλέπε και εδώ, σελ. 392-393).
«Και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο».
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ, Ο εφιάλτης της Περσεφόνης

______________

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

Aυτό το κείμενο γράφτηκε με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Αγωνιστικού Μετώπου στα ΕΛΠΕ, της προηγούμενης ανάρτησης ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΤΣΗ: Κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος.

Στόχος μας είναι να καταδείξουμε (μέσα από έναν χώρο που συμβαίνει να γνωρίζουμε αρκετά καλά), πώς και με ποιους παίζεται τα καπιταλιστικόMONOPOLY, ποιον ρόλο οφείλουν να παίζουν οι εργαζόμενοι, γιατί όλα όσα ακούγονται σε παρόμοια Δελτία Τύπου (που θίγουν την ουσία τωνπροβλημάτων και σημαδεύουν την καρδιά του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού) πρέπει να θεωρούνται ξύλινα, πώς τα αστικά ΜΜΕαντιλαμβάνονται το  ρόλο τους, και πώς κάποιοι παίζουν ξυλίκι στην πλάτη μας.


*

ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΜΕΓΕΘΗ


Τρία πραγματάκια για τα Ελληνικά Πετρέλαια, συμφερόντων ΛΑΤΣΗ,τη μεγαλύτερη ελληνική Ιδιωτική Εταιρεία, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα των ΕΛΠΕ (1). 
  • Κύκλος εργασιών 2012: 10,5 δισεκατομμύρια € 
  • Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη:  2010:  206 εκ. €,  2011: 137 εκ. €, 2012: 232 εκ. €
  • Δανειακή Μόχλευση (δανεισμός) προς Ίδια Κεφάλαια το 2012, 43%
Όχι απλώς εύρωστη, αλλά και δεν χρωστάει της Μιχαλούς, όπως είδαμε στα γραφήματα (2) με ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΥΣ κι όλους αυτούς τους  ΤΥΠΟΥΣ, που έχουν αρνητικά Ίδια Κεφάλαια και τα δάνειά τους φτάνουν το 400%, 550%, 900%, 1.140%, των ιδίων κεφαλαίων τους. Τα ΕΛΠΕ, συμφερόντων Λάτση, είναι ένα πλέγμα 26 εταιρειών, με πλοκάμια σε:
  • Διύλιση και Εμπορία Πετρελαίου και Χημικών (2 εταιρείες) στην Ελλάδα.
  • Διύλιση και Εμπορία σε Κύπρο (2 εταιρείες), Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Μαυροβούνιο.
  • Κοινοπραξίες Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων (1 εδώ και 2 στην Αίγυπτο).
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (3 εταιρείες).
  • Μεταφορές Πετρελαίου με αγωγούς, πλοία (7) και μεγάλο στόλο ιδιόκτητων βυτιοφόρων (πάνω από 100).
  • Φυσικό Αέριο.
  • Τεχνικές Μελέτες.
  • Οικονομικές Δραστηριότητες (FINANCE Λονδίνου) για χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ, λέμε. (3). 
  
*

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ
Η γελαστή πέτρα του ελαίου(ς) και του σκανδάλου


Στις 29/5/2003 (Άλωση της Πόλης) η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού σουρεαλισμού του ΠΑΣΟΚ, με Άκη (Βιομηχανίας) και Χριστοδουλάκη(τσάρου της Οικονομίας), ικανοποιεί το απ-αίτημα του Λάτση γιασυγχώνευση-απορρόφηση της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛΠΕ. Ουσιαστικά συμβαίνει το αντίθετο.
Ο Λάτσης με μόνο 326 εκ. €. –το κόστος μίας(!!) από τις 45 μονάδες διύλισης του Ομίλου– παίρνει κατ’ αρχήν:
  • Δύο διυλιστήρια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη,
  • 1550 πρατήρια,
  • Δυνατότητα συμμετοχής στην έρευνα και στην εξόρυξη.
Βέβαια το Δημόσιο θα πάρει τον… μπιπ, αφού η ΠΕΤΡΟΛΑ είναι μπακατέλα.

Άσε που ο Λάτσης, επί της ουσίας «δεν δίνει μία», επειδή με τη μεγάλη ληστεία του ΧΑ(ους) έχει ήδη αφαιμάξει από τον ελληνικό λαό 440 εκ. €. 

Ελέω δε, Χριστοδουλ-άκηδων και Χριστοδου-λάτσηδων καθίσταται και παραμένει αυτοκράτορας των Βαλακανίων. (4)

 *

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ
Όμορφος κόσμος μονοπωλιακός

 

Ο χώρος του πετρελαίου (Διύλιση και Εμπορία) στη χώρα μας ελέγχεται ουσιαστικά από τα ΕΛΠΕ και την MOTOR OIL (διυλιστήριο Ασπροπύργου και Αγίων Θεοδώρων), που έχουν εξαγοράσει και τα δίκτυα πρατηρίων τηςΒΡ και την SHELL, αντίστοιχα.

Λάτσης πίνει, Βαρδινογιάννης κερνάει (ή τούμπαλιν).

Το Δημόσιο σήμερα ελέγχει(;) το 35,5% τον μετοχών των ΕΛΠΕ και έχει το μάνατζμεντ(;)

Πολύ μεγάλο (μετά συγχωρήσεως) μάνατζμεντ, αφού εκπρόσωπος(!!!) του Ελληνικού Δημοσίου είναι ο Ι. Κωστόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος), παλαιόθεν μεγαλοστέλεχος και έμπιστος του Λάτση!!!

Αυτή λοιπόν η Εταιρεία-κολοσσός, σήμερα, με την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην Εμπορία να τείνει προς κατάργηση, θα βάλει επί πλέον στην τσέπη 10.000 ευρώ, ετησίως από κάθε εργαζόμενο(5.000.000 σύνολο), μόνο από τον Εμπορικό της Τομέα.

Αυτός ο κολοσσός, με τα ιδιόκτητα πλοία, με βυτιοφόρα και μεγάλα ανεφοδιαστικά οχήματα (πάνω από 100), με πάνω από 700 Ι.Χ.αυτοκίνητα, για μεγαλοστελέχη, στελέχη, στελεχοειδή και λοιπούς παρατρεχάμενους, κόβει επιδόματα και μοιράζει μειώσεις μισθών, τη στιγμή που από το 2011 στο 2012 τα καθαρά της κέρδη άυξήθηκαν κατά 70%. 

Και με τα όσα συμβαίνουν στο Διυλιστήριο: μείωση προσωπικού, έλλειψη στοιχειωδών υλικών, χαλάρωση μέτρων ασφαλείας, καθυστέρηση προγραμματισμένων συντηρήσεων, ανειδίκευτους, εντατικοποίηση εργασίας, εργολαβοποίηση με κινέζικες συμβάσεις (για να τα φρεσκάρουμε όλα αυτά τα «ξύλινα»), τότε «όλα τα ευρά στον Λάτση».

Να πως ρέει το χρήμα. Να πώς επιτυγχάνεται το μέγιστο κέρδος. 

Χώρια και οι υπό κατάργηση Εσωτερικοί Κανονισμοί (θέμα χρόνου) που δεν θα ξέρει πια ο εργαζόμενος αν την άλλη μέρα θα είναι νεκρός ή άνεργος.

Κι όταν μιλάμε για διυλιστήριο, ο θεός να βάλει τους πυροσβεστήρες του, κι η Περσεφόνη, από την Αγέλαστο Πέτρα της Ελευσίνας, το χέρι της.
*

ΚΑΙ ΔΥΟ (ΑΧΡΗΣΤΑ;) ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Για τις μαζορέτες της (ανά)μασώμενης δημοσιογραφίας
και το εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης τρομάρα τους
Υ.Γ. 1 

Το 2003, τη δημοσιογραφική προώθηση της εξαγοράς είχε αναλάβει εργολαβικά ο Αντρέας Χριστοδουλάκης της ναυαρχίδας Καθημερινής. Σήμερα, παρέα με τους οικονομεοκαμπουράκηδες, μας δίνει τα φώτα του για την αναγκαιότητα των μέτρων και των περικοπών μισθών και συντάξεων, γιατί οι καημένες επιχειρήσεις θα κλείσουν και τότε οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν καθόλου δουλειά.
Πρόσφατα ο Τάσος Τέλλογλου που επειδή υπάρχουν «εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά…» είχε προτείνει «κυβέρνηση έθνικής ανάγκης» (5) ξιφουλκούσε για τα ρετιρέ στους μισθούς τωνΕΛΠΕ και για τα επιδόματα αγαμίας των εργαζομένων με επιτόπια«ρεπορτάζ» στα γραφεία της εταιρείας, στο Μαρούσι.

Στο ενδιάμεσο, ο Μπραβί-Σιμος (6) –γιος του πολιτευτή και βουλευτή, και παλληκαρά του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου–, πέρναγε μηνιαίως από τις«λίστες μισθοδοσίας» της Εμπορίας, στον Πύργο Αθηνών.

Για τη ιστορία, ο μπαμπάς Βασίλης. (Εμπορίου και ΥΠΕΧΩΔΕ τη χρυσή εποχή του «σοσιαλισμού») ήταν αυτός που, πηδώντας πάνω από τα έδρανα της Βουλής, είχε αρχίσει στα χαστούκια (αλά Κασιδιάρης) τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, όταν (με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία) του είχε πει: «πάλι τους δικούς σας πάτε να βολέψετε»;

Πάψε μωρέ… Τι είναι αυτά που λες;

Υ.Γ. 2
Επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους, που δίνουν στα στελέχη τους «μαύρα», θέλουν στη δούλεψή τους «μαύρους».

Ο μοναδικός και σίγουρος τρόπος για το μέγιστο κέρδος.

Όποιος λέει ότι τέτοιους μονοπωλιακούς κολοσσούς μπορεί να τους«εξυγιάνει», προς όφελος των εργαζομένων, με εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης και άλλο μίγμα πολιτικής, τότε είναι ή ηλίθιος ή επικίνδυνος.
*
Το πετρέλαιο λένε οι παροικούντες σε αυτές τις γειτονιές βρωμάει και λερώνει.

Και σκοτώνει, συμπληρώνουμε, εμείς.
Όπως κι ο καπιταλισμός, άλλωστε.


____________ 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. Κύρια Χρηματοοικονομικά Στοιχεία 2012 
  2. Μποτίλια στον Άνεμο ΔΟΛιες και μικροMEGAλες επιχειρήσεις συκοφάντησης: (άκρα) Δεξιά στα «FM» (μετά γραφημάτων)
  3. ΚΟΛΟΣΣΟΣ 
  4. Δείτε εδώ Δελτίο Τύπου του 2013, στο οποίο γίνεται πρώτη φοράλόγος (εμμέσως πλην σαφώς) και για το μεγάλο κόλπο του Άκη με τις οφσόρ υπό τον τίτλο: ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ (OFF SHORE) ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
  5. Τέλλογλου: «κυβέρνηση έθνικής ανάγκης» 
  6. Μπραβί-Σιμος
πηγη

Μποτίλια Στον Άνεμο


Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη»

2 σχόλια:

  1. Σύντροφε, καλημέρα
    Θα σε παρακαλέσω, επειδή είχα κάνει λάθος στη δεύτερη σημείωση (αφορά τον ΔΟΛ και όχι τα ΕΛΠΕ) αν μπορούσες να συμπεριλάβεις κι εσύ το σωστό.

    Σου είχα στείλει και ευχαριστίες από την Μποτίλια και τους συντρόφους των ΕΛΠΕ για στην αναδημοσίευση του Δελτίου Τύπου, που είχες διπλοαναρτήσει.

    Ευχαριστίες και από εδώ.
    Να είσαι καλά.
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ