4 Σεπ 2013

Διεργασίες και ανταγωνισμοί για την «κεντροαριστερά»

Διεργασίες και ανταγωνισμοί για την «κεντροαριστερά»
ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Λοβέρδος και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για την εκλογική δεξαμενή που θα αναδείξει εφεδρείες για το σύστημα
Την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στη σταθερότητα του αστικού συστήματος και ταυτόχρονα στην αναμόρφωσή του, με αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας και της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», επανέλαβε χτες ο Ευαγ. Βενιζέλος, στις εργασίες του διήμερου πολιτικού - επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ για την 39η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τη θέση του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα διεκδίκησε απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ την πρωτοβουλία στη συγκρότηση της κεντροαριστεράς.
«Στέλνουμε μήνυμα πολιτικής αποφασιστικότητας, έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών. Αλλά, ξέρουμε πολύ καλά ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει "Σχέδιο Β". Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας σαν μονόδρομο για το λαό τα φιλομονοπωλιακά μέτρα συγκυβέρνησης - τρόικας. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει την «κυβερνητική σταθερότητα»και προσπάθησε να σπείρει αυταπάτες στο λαό ότι θα σωθεί μαζί με τα μονοπώλια, υποστηρίζοντας ότι «τώρα κρίνεται η τελική στροφή της χώρας για την έξοδό της από την κρίση».
Τους άξονες του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, ο Ευαγ. Βενιζέλος αναμένεται να τους παρουσιάσει σήμερα, αφού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μετά τις ομιλίες των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Χτες, ωστόσο, απηύθυνε προσκλητήριο «ενότητας» στο «χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς της ευθύνης (...) το μεγάλο χώρο από τη Δεξιά έως την κομμουνιστική Αριστερά», σημειώνοντας ότι «αυτή η παράταξη, υπήρχε και υπάρχει πάντοτε μόνο ως παράταξη ευθύνης».
Να προετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας. Οπως είπε, το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να υπάρξει μόνο ως κεντροαριστερά» και πρόσθεσε ότι «για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν πρέπει να περιοριστεί το εύρος των συμμετεχόντων».
Στηρίζοντας την πρότασή του για κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στρατηγικό υπόβαθρο, πρόσθεσε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ, ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι είναι έτοιμο για μια προοπτική σύμπραξη και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο ούτε λιγότερο επωφελές για τη χώρα από ό,τι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, στην ομιλία του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεκαθαρίσει το χρονικό ορίζοντα των συνεργασιών μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές» και να «αγωνιστεί για μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση». Οπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης έχει πεθάνει προ πολλού. Η κεντροαριστερά τώρα πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) που δεν εκφράζουν ούτε το 40% των ψηφοφόρων».
Από κοντά κι ο Λοβέρδος
Θέση στα σχέδια για αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος με διεργασίες στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας, διεκδικεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» με επιστολή που απέστειλε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και άλλων πολιτικών κινήσεων του χώρου κάλεσε «τους πολίτες της κεντροαριστεράς να συσπειρωθούν για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως πρώτο βήμα ζήτησε από τον Ευαγ. Βενιζέλο και τονΦ. Κουβέλη«να καθίσουν γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Οπως υποστηρίζει, με αυτόν τον τρόπο «θα ανοίξει ο δρόμος για μία συντεταγμένη πορεία σε ένα εκλογικό μέτωπο των δυνάμεων του κέντρου της κεντροαριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ