22 Οκτ 2013

ΗΠΑ 1 στους 5 στο όριο της φτώχειας

ΗΠΑ
1 στους 5 στο όριο της φτώχειας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Κατά τουλάχιστον 13.000.000 ανεβάζει τον αριθμό των φτωχών Αμερικανών τελευταία έρευνα του οργανισμού ερευνών Gallup για τη φτώχεια στις ΗΠΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων προσδιορίζει ως ελάχιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που εξασφαλίζει διαβίωση ελάχιστα πάνω από το όριο της φτώχειας σε μία τετραμελή οικογένεια τα 15.017 δολάρια, αντί του ποσού των 12.092 δολαρίων που θεωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά μέσο όρο ως κριτήριο για την κατηγοριοποίηση των νοικοκυριών πάνω ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει η έρευνα της εταιρείας Gallup, όχι μόνο προστίθενται άλλα 13.000.000 Αμερικανοί στον αριθμό των 50.000.000 Αμερικανών (τουλάχιστον ένας στους πέντε) που εξαρτούν τη διατροφή τους από τα κουπόνια σίτισης, αλλά πρέπει να αναθεωρηθούν και μία σειρά άλλα στατιστικά δεδομένα. Δηλαδή, με βάση το νέο στοιχείο η φτώχεια πλήττει στην πραγματικότητα ένα στα 4 παιδιά αντί ένα στα 5 και έναν στους 4 ηλικιωμένους αντί έναν στους οκτώ. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως στην ίδια έρευνα, το 25% των Αμερικανών ενηλίκων (δηλαδή ένας στους τέσσερις!) απάντησε ότι μέσα στο 2012 δυσκολεύτηκε πάνω από μία φορά να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για τη διατροφή του...
Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εφημερίδας «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ», η μέση αμερικανική οικογένεια καταναλώνει σήμερα περίπου το 1/5 του εισοδήματός της για την αγορά τροφίμων και δίνει περισσότερα χρήματα για τη στέγασή της από όσα δίνονταν πριν από 25 χρόνια. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Brookings σημειώνει πως τα ποσοστά της φτώχειας «μετακόμισαν» τη δεκαετία 2000-2010 από τα αστικά κέντρα στα προάστια, καθώς στα τελευταία αυξήθηκαν τα ποσοστά της φτώχειας κατά τουλάχιστον 53%.
Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλες στατιστικές που καταδεικνύουν τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής για εκατομμύρια Αμερικανούς, μέσα στα τελευταία χρόνια, όπως ο μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων (περίπου 48.000.000), αλλά και η διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών σε επίπεδα-ρεκόρ. Τα στοιχεία αυτά είναι άλλη μια απόδειξη ότι η δήθεν διαφορετική διαχείριση της κυβέρνησης Ομπάμα είναι ένας μύθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ