5 Οκτ 2013

Ακήρυκτος πόλεμος: 113 νεκροί, 200 αγνοούμενοι στην Ιταλία· 17.000 οι νεκροί του φρουρίου Ευρώπη από το 1990

Ακήρυκτος πόλεμος: 113 νεκροί, 200 αγνοούμενοι στην Ιταλία· 17.000 οι νεκροί του φρουρίου Ευρώπη από το 1990

ΙΤΑΛΙΑ
Μακρύς ο κατάλογος των πνιγμένων μεταναστών
Πολλαπλασιάζονται τα πτώματα μεταναστών που ανασύρονται από τα ανοιχτά της Λαμπεντούζα

ΡΩΜΗ.--
Μετ' εμποδίων, λόγω της κακοκαιρίας, συνεχίστηκε χτες το μακάβριο έργο της συλλογής των σορών των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ιταλία, όταν το πλοίο που τους μετέφερε ανατράπηκε μόλις ένα χιλιόμετρο από τις ακτές του νησιού Λαμπεντούζα. Οι δύτες του ιταλικού Λιμενικού έχουν ανασύρει, ήδη, 113 σορούς και έχουν διασώσει 159 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο Τυνήσιος ιδιοκτήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη. Εντούτοις, στο πλοίο εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου 500 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται ακόμη περίπου 200 άνθρωποι, γεγονός που μετατρέπει το ναυάγιο στη μεγαλύτερη τραγωδία στα νερά της Μεσογείου, τα τελευταία χρόνια, με πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το θέμα έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς η νεοφασιστική Λίγκα του Βορρά κατηγόρησε την μαύρη υπουργό Μετανάστευσης, Σεσίλ Κιένζ, ότι φέρει ευθύνη για το ότι τόσο πολλοί μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία, επειδή δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις διαδικασίες ένταξής τους στην ιταλική κοινωνία, για όσους έχουν χαρτιά και επιθυμούν να μείνουν στη χώρα. Στελέχη της Λίγκας και τώρα αλλά και στο παρελθόν έχουν διατυπώσει την άποψη ότι θα πρέπει τα πλοία με τους μετανάστες να μην επιτρέπεται να πιάσουν στην Ιταλία και να διώχνονται.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος μετέβη στη Λαμπεντούζα, υπογράμμισαν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι ιταλικό αλλά ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει ν' αντιμετωπιστεί, με τον Λέτα να ζητά έκτακτη σύγκληση της ΕΕ. Ούτε ο Λέτα όμως ούτε ο Αλφάνο σχολίασαν τις καταγγελίες ψαράδων που εργάζονται στην περιοχή της Λαμπεντούζα, σύμφωνα με τις οποίες ο λόγος που ολοένα και αυξάνει ο αριθμός των μεταναστών που πνίγονται αβοήθητοι είναι ο νέος «μεταναστευτικός» νόμος, ο οποίος επιβάλλει σοβαρές ποινές, χρηματικά πρόστιμα ακόμη και κατασχέσεις περιουσίας, όπως π.χ. τα ψαροκάικα, σε όσους κατηγορηθούν ότι «παρείχαν βοήθεια σε μετανάστη χωρίς χαρτιά». Επίσης, κανείς δεν σχολίασε τα αίτια που οδηγούν τόσους ανθρώπους στο να ξεριζώνονται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δουλεμπόρους.

Η ένταση αυτή ήρθε να προστεθεί στα ήδη τεταμένα πνεύματα που επικρατούν μετά την παρ' ολίγον κατάρρευση της κυβέρνησης, που αποφεύχθηκε από τη «στροφή» Μπερλουσκόνι την τελευταία στιγμή, και από την έναρξη της τελικής φάσης της διαδικασίας εκδίωξης του καβαλιέρε από τη Γερουσία. Χτες, συνεδρίαζε η 23μελής επιτροπή των γερουσιαστών που θα εισηγούνταν στην Ολομέλεια του σώματος το τι μέλλει γενέσθαι με τον Μπερλουσκόνι, και με το αξίωμά του ως γερουσιαστή, εφόσον καταδικάστηκε αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για φορολογική απάτη. Η τελική απόφαση, που αναμένεται να είναι η εκδίωξή του από τη Γερουσία, θα ληφθεί από το σύνολο των γερουσιαστών, εντός δύο βδομάδων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θύματα του καπιταλισμού, απόδειξη της σήψης του
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την τραγωδία με τους πνιγμένους μετανάστες στην Ιταλία

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας:

«Οι εκατοντάδες μετανάστες - ανάμεσά τους μικρά παιδιά - που βρήκαν τραγικό θάνατο ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας, είναι οι ξεριζωμένοι και τα θύματα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Είναι αυτοί, που όταν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους ονομάζουν "αμάχους" και μετά όταν αναγκάζονται να ξεριζωθούν τους θεωρούν "εισβολείς".

Οι θάλασσες της Μεσογείου είναι γεμάτες από θύματα του ιμπεριαλισμού. Η αγκαλιά της ΕΕ αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, πολύ μικρή, ασφυκτική μέχρι θανάτου, για τους μετανάστες. Οι 17.000 μετανάστες που, από το 1990, έχουν χάσει τη ζωή τους στα σύνορα της ΕΕ είναι μια ακόμη απόδειξη τη σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος, που από τη μία βομβαρδίζει λαούς για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και από την άλλη τους "πνίγει" και τους φυλακίζει, όταν προσπαθούν να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων για να ζήσουν.

Οι 500 περίπου μετανάστες από την Γκάνα, τη Σομαλία και την Ερυθραία στοιβαγμένοι υπό απάνθρωπες συνθήκες σε ένα πλοίο - φέρετρο, που αναζητούσαν "ένα καλύτερο αύριο", είναι αυτοί που αξιοποιούνται από τα διάφορα φασιστικά - ναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, για να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες, ώστε να μπορεί το κεφάλαιο ανενόχλητο να διασφαλίζει την κερδοφορία του, να διαιωνίζει την εξουσία του.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και η υποκρισία περισσεύουν από τις πολιτικές δυνάμεις που προσκυνούν την ΕΕ και την αντεργατική αντιμεταναστευτική πολιτική της. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που καλλιεργούν αυταπάτες για λαϊκή ευημερία εντός των τειχών της ΕΕ, ενώ κοροϊδεύουν ότι με τα "αντιρατσιστικά" τους νομοσχέδια, που στο όνομα του ρατσισμού βάζουν στο στόχαστρο τη λαϊκή πάλη, θα αντιμετωπίσουν το ναζισμό και το ρατσισμό που το σύστημά τους γεννά και θρέφει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ