14 Οκτ 2013

Η πρόταση του ΚΚΕ απαντά και στο σήμερα και στο αύριο του λαού και της χώρας

Η πρόταση του ΚΚΕ απαντά και στο σήμερα και στο αύριο του λαού και της χώρας
Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα χτες βράδυ στην Καβάλα
«
Δεν είμαστε απ' αυτούς που ξαφνιάστηκαν από τις τελευταίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή. Δεν είμαστε απ' αυτούς που έμειναν με το στόμα ανοιχτό ακούγοντας τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική συμπεριφορά της ναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής. Οι δολοφονίες, οι επιθέσεις σε Ελληνες και ξένους εργάτες, οι ξυλοδαρμοί, οι αγριότητες είναι η ακραία συμπεριφορά αυτής της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, η οποία είναι εγκληματική ακριβώς επειδή είναι ναζιστική και όχι το αντίθετο.
Οπως δεν είμαστε και απ' αυτούς που πανηγύρισαν γιατί θεώρησαν ότι ξεμπέρδεψαν με αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Ισα ίσα από την πρώτη στιγμή καλέσαμε το λαό, τη νεολαία να μη δείξει κανένα εφησυχασμό, αλλά αντίθετα να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όχι μόνο για να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι υποθέσεις που αφορούν σε εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, αλλά κυρίως για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού, όπου τα ναζιστικά μορφώματα θα είναι οριστικά, παρελθόν.
Οι δήθεν αποκαλύψεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, στην πλειοψηφία τους είναι πράγματα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, τα οποία πριν επιμελώς είχαν συγκαλυφθεί. Η ουσιαστική συγκάλυψη αφορά στον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως τσιράκι του συστήματος, αφορά στους αληθινούς βαθιούς δεσμούς της με το αστικό κράτος και το κεφάλαιο.
Η ουσιαστική συγκάλυψη αφορά στη σχέση "αίματος και τιμής" που έχει η Χρυσή Αυγή με μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, που τη στήριξαν και την αξιοποίησαν για να χτυπήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι ο στόχος και με το άπλωμα της Χρυσής Αυγής και με το μάζεμά της όπως συμβαίνει τώρα.
Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση. Ο ναζισμός είναι η πιο ακραία, επιθετική και αποκρουστική μορφή του αστικού, του καπιταλιστικού συστήματος. Γεννιέται μέσα σε αυτό, ακόμη και σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως έχει δείξει η ιστορία. Αρα δεν αντιμετωπίζεται με μία "καλύτερη" λειτουργία αυτής της αστικής δημοκρατίας.
Αντιμετωπίζεται με την οργάνωση της λαϊκής πάλης που υπερασπίζει λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, που δυναμώνει τη λαϊκή συμμαχία για να μπει οριστικό τέρμα στη δράση των ναζί και το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.
H ανάπτυξή τους, όπως και αν γίνει, δε θα είναι για το λαό
Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πολύ καλά πως θεαματική μείωση της ανεργίας δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με την πολυπόθητη ανάπτυξη και λίγες θα 'ναι και κακοπληρωμένες. Ξέρουν καλά πως 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τη δουλειά που είχαν, με το μισθό που είχαν, γι' αυτό αποθεώνουν τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, επιδότησης της εργοδοσίας.
Ξέρουν καλά πως οι περισσότεροι από 15.000 άνεργοι στο Νομό της Καβάλας, σε μια περιοχή που η ανεργία αυξήθηκε δραματικά και ξεπέρασε κατά πολύ τον πανελλαδικό μέσο όρο του 27%, έφτασε στο 33%, δε θα βρουν δουλειά, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους τους φτωχούς αγρότες, τα νέα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μικρή σημασία έχει αν η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των επενδύσεων που προσπαθεί να προσελκύσει η ΝΔ με τα ταξίδια του Σαμαρά ανά τον κόσμο πότε στην Κίνα, στην Αμερική, πρόσφατα στο Ισραήλ ή μέσω της ονομαζόμενης "υγιούς" επιχειρηματικότητας, των δημόσιων επενδύσεων που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η περιοχή της Καβάλας, είναι μια περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις, συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την ανακοίνωση της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ που θα περάσει από την περιοχή, ανακοίνωση που συνοδεύτηκε με μεγάλους πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση.
Ούτε οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, ούτε οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν - όπως μαθαίνουμε - οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΤΑΡ σε χωριά της Καβάλας, από όπου σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός, για να προπαγανδίσουν όπως λένε τα "αντισταθμιστικά" οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με στόχο τη δημιουργία κλίματος αποδοχής, μπορούν να κρύψουν τι κρύβεται πίσω από τα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρισμούς.
Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν για τον αγωγό ΤΑΡ και τη σχετική παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, είναι η άρχουσα τάξη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για την εγχώρια αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύεται από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Αυτές θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, σε επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων του κλάδου, σε ανάπτυξη και συντήρηση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος.
Κυρίως όμως η συμφωνία εγκυμονεί κινδύνους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στη διαπάλη μεταξύ ευρωατλαντικών και ρωσικών ενεργειακών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ρέει το πετρέλαιο αλλά ο λαός παγώνει
Και στο ζήτημα αυτό προκύπτει μια σοβαρή αντίθεση: Πώς γίνεται σε μια περιοχή που διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου, να μην υπάρχουν καν υποδομές για να έχουν πρόσβαση τα λαϊκά νοικοκυριά σε φτηνή παροχή ενέργειας, που θα τους εξασφαλίσει φτηνή θέρμανση; Σε μια περιοχή, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη;
Γίνεται, γιατί και στην περίπτωση αυτού του "μεγάλου έργου", αυτής της μεγάλης καπιταλιστικής επένδυσης, κριτήριο δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά η εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Και στον καπιταλισμό δε γίνεται διαφορετικά...
Απ' αυτή τη σκοπιά παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή, με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην KAVALAOIL και στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, την BP, τις εξελίξεις στα Λιπάσματα (ELFE) του ομίλου Λαυρεντιάδη.
Εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο της Ενέργειας, αλλά και των Μεταφορών, όπως προκύπτει από το επενδυτικό ενδιαφέρον - για να μιλήσουμε με όρους καπιταλιστικής αγοράς - που εκδηλώνεται για το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται στα πρώτα για ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια της χώρας, ακόμα και για τα 2 βασικά εμπορικά λιμάνια της Καβάλας, και το "Φίλιππος Β".
Και μιας και αναφερόμαστε στις ορέξεις των μονοπωλίων, δε θεωρούμε ότι θα αφήσουν απ' έξω τα κοιτάσματα χρυσού στο Παγγαίο ή ακόμα και σ' αυτά του Ορεινού Νέστου - Παλιάς Καβάλας - Λεκάνης κλπ.
Και εδώ στην περιοχή της Καβάλας συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας, σημαντικοί κλάδοι για την οικονομία της χώρας: Ενέργεια, μεταφορές, διυλιστήρια πετρελαίου, χημική βιομηχανία, εμπόριο και άλλα.
Ουσιαστικά μιλάμε για τη βάση της όποιας ανάπτυξης, για στρατηγικούς τομείς, πάνω στους οποίους θα πατήσει η νέα εξουσία, η εργατική εξουσία για να αναπτύξει σε όφελος του λαού τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τη βιομηχανία της, για την κάλυψη των όλο και περισσότερο διευρυμένων αναγκών του λαού, για την ευημερία του.
Μπορεί να υποστηριχτεί μια ριζικά διαφορετική πορεία
Στο 19ο Συνέδριό μας φωτίσαμε την ανάπτυξη των υλικών προϋποθέσεων στην Ελλάδα που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον ελπιδοφόρο δρόμο της σοσιαλιστικής οικονομίας.
Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές λιγνίτη, πιθανά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υδάτινο, αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
Διαθέτει σημαντικά αποθέματα σε ορυκτούς πόρους όπως βωξίτη, νικέλιο, χαλκό και φυσικά χρυσό, όπως τα κοιτάσματα σε Παγγαίο, Ορεινό Νέστο - Παλιάς Καβάλας - Λεκάνης που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
Αναφερόμαστε σε φθηνή επαρκή ενέργεια και πλούσιους εγχώριους ορυκτούς πόρους που μπορούν να τροφοδοτήσουν την παραγωγή βιομηχανικών κλάδων της μεταλλευτικής και πετροχημικής βιομηχανίας, της παραγωγής μηχανημάτων και μέσων μεταφοράς, της χημικής βιομηχανίας, της παραγωγής δομικών υλικών για τον τομέα των κατασκευών.
Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που ξεκινά με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας - συμμαχίας που αγκαλιάζει τη λαϊκή πλειοψηφία, γιατί πλειοψηφία είναι οι εργάτες, οι αγρότες οι αυτοπασχολούμενοι οι γυναίκες και τα παιδιά τους, απαντά και στο σήμερα και στο αύριο του λαού και της χώρας.
Απαντά σήμερα στις αγωνίες, στα βάσανα του αγρότη που ξεκληρίζεται, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει χρόνιες καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά και να στραφεί σε καινούργιες πιο δυναμικές, όπως του λένε πως είναι. Του εργάτη που δίνει μάχη για το μεροκάματο. Του αυτοαπασχολούμενου που παλεύει με τα χρέη και το λουκέτο.
Απαντά γιατί σήμερα μπορεί να παλέψει για μικρές ανάσες επιβίωσης, αλλά κυρίως μπορεί να ανοίξει δρόμους, γιατί η πάλη της έχει κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό και προοπτική την αλλαγή τάξης στην εξουσία.
Ποιος δεν καταλαβαίνει σήμερα ότι ο αγρότης στο Δήμο Νέστου, ο κτηνοτρόφος και ο εργάτης στην πόλη της Καβάλας, ο υπάλληλος ο άνεργος έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, βράζουν στο ίδιο καζάνι; Η απάντηση δεν είναι ο καθένας μόνος, αλλά όλοι μαζί σε συμμαχία, στη Λαϊκή Συμμαχία, που έχει αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα και προσανατολισμό.
Εκεί μπορεί να ενοποιηθεί ο αγώνας τους, που είναι κοινός, γιατί κοινός είναι ο εχθρός, το σύστημα, ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ