25 Νοε 2013

Δεν είναι μονόδρομος η βαρβαρότητα

Δεν είναι μονόδρομος η βαρβαρότητα







Με την αναγγελία ότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου θα χρειαστεί ο λαός να πληρώσει πρόσθετα μέτρα, ύψους 6 δισ. ευρώ, έκλεισε η βδομάδα που πέρασε. Η αναγγελία περιέχεται στον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό, όπου τα πράγματα δε λέγονται έτσι ωμά, αν και έτσι ακριβώς είναι.


Μικρό παράδειγμα του τι σημαίνει πάση θυσία εξασφάλιση πλεονάσματος είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό της ευλογιάς. Τους είπε να κόψουν το λαιμό τους, γιατί το κράτος δε δύναται να διορίσει κτηνιάτρους ούτε να παρέχει τα απαραίτητα φάρμακα. Ετσι, χιλιάδες πρόβατα οδηγούνται στη σφαγή κι από κει στη χωματερή χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης, γεγονός για το οποίο τρίβουν τα χέρια τους οι εισαγωγείς κρέατος.

Η βδομάδα που πέρασε ξεκίνησε στον απόηχο της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας που οργάνωσε την Κυριακή 17 Νοέμβρη το ΚΚΕ, με αφορμή τα 40 χρόνια από το Πολυτεχνείο, επέτειος που «έδεσε» με τη Διακήρυξη ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί το Σαββατόβραδο (16 προς 17 Νοέμβρη), η δημοσιοποίηση σε διάφορα ιστολόγια της «προκήρυξης» για τις δολοφονίες στο Ν. Ηράκλειο και με την οποία επιχειρήθηκε να ενισχυθεί η αστική προπαγάνδα περί των «δύο άκρων».

Η υπόλοιπη βδομάδα, ως προς την προβολή των γεγονότων από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, κύλησε στο φόντο των «διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, που συμπληρώνονταν με διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτό που δε βγήκε στον αφρό, αλλά μπορούσε εύκολα να γίνει ορατό, είναι η όξυνση των αντιθέσεων τόσο μεταξύ μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου όσο και μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων που, βεβαίως, βρίσκει την αντανάκλασή της στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο καβγάς για τα νέα μέτρα

Η αντιπαράθεση για το νέο πακέτο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, με τις απολύσεις, τα χαράτσια στα ακίνητα, τους πλειστηριασμούς που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα, αποκάλυψε πως, όπως κι αν ονομαστούν αυτά τα μέτρα - διαρθρωτικά ή δημοσιονομικά - υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις πολιτικές της ΕΕ. Οι επιμέρους διαφωνίες δεν αφορούν στο στόχο, αλλά στο χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί και οδηγούν στο παραπέρα τσάκισμα της λαϊκής οικογένειας. Ο καβγάς για τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα ήταν εξαρχής υπονομευμένος, καθώς από τον ίδιο τον αστικό Τύπο ομολογήθηκε ότι «το δίχτυ της οικονομικής επιτήρησης από τις Βρυξέλλες γίνεται από φέτος πυκνότερο (...) Οσοι πιστεύουν ή ελπίζουν ότι η "μνημονιακή πολιτική" στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης φθάνει στο τέλος της - ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία - μάλλον "πλανώνται πλάνην οικτράν"». Ομολογία που ενίσχυσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών, δεν αλλάζει ούτε με κάποια διαπραγμάτευση ούτε με εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων. Μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη σε κάθε χώρα, που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Στο πλαίσιο της ΕΕ μπορούν να γίνουν και μερικά παζάρια, αλλά το μόνο που θα βάλει εμπόδιο στην αντιλαϊκή επίθεση είναι η οργάνωση, σε καθημερινή βάση, της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, η πάλη για αλλαγή συσχετισμών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Ο φόρος για τα ακίνητα

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η επιχείρηση παραπλάνησης του λαού και συσκότισης της αντιλαϊκής ουσίας του φόρου ακινήτων, που είναι ένα νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση πρόβαλε σαθρούς ισχυρισμούς περί... «ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, όταν όμως είναι γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι. Αυτό που έγινε τελεσίδικα καθαρό είναι ότι το περίφημο «έκτακτο τέλος», που επιβλήθηκε το 2011, τώρα πια θα είναι μόνιμο. Η μείωση φόρου μεταβίβασης που ανακοινώθηκε αφορά στην τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, στη διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια, καθώς συνολικά η ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια, δυσκολεύει τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, ενώ μπροστά είναι και η έναρξη πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.
Οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

Ενα μπαράζ δημοσιευμάτων επιχείρησε να πείσει το λαό ότι κάτι γίνεται στα αστικά κόμματα προς όφελός του. Το γεγονός ότι διάφοροι «Μανωλιοί» αλλάζουνε τη σκούφια τους, ή εκδηλώνουν πρόθεση να το κάνουν, δε συνιστά καμία αλλαγή. Το έργο είναι ένα και ονομάζεται «αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος». Αυτό που προσπαθεί να λύσει η αστική τάξη και εκφράζεται ως κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα είναι το πώς θα εξασφαλίζεται η συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης, οργάνων της εξουσίας των μονοπωλίων, που απρόσκοπτα θα βαδίζουν στη γραμμή του «ευρωμονόδρομου», της στρατηγικής του κεφαλαίου, θα υπηρετούν με επάρκεια το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το πώς ταυτόχρονα η εργατική τάξη, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, είτε από φόβο, είτε από αυταπάτες, θα αποδέχεται τις αστικές κυβερνήσεις, θα τις στηρίζει, θα συμβάλλει με την ψήφο του στην εναλλαγή τους.
Το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

Το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ναζισμού, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης. Στην πραγματικότητα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια θωράκισης της αστικής εξουσίας και προώθησης της ανιστόρητης «θεωρίας των άκρων». Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με ενδεχόμενη βελτίωση του αντιρατσιστικού νομικού οπλοστασίου, αν και πρέπει να είναι καθαρό ότι δεν είναι αυτό που λείπει σε ένα σύστημα που γεννά το ρατσισμό και το φασισμό.
Ο προϋπολογισμός

Με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, γίνεται καθαρό ότι το περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα» μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία του ελληνικού λαού. Η επίτευξη αυτού του στόχου διευκολύνει αφενός την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά και την παροχή μεγαλύτερης κρατικής χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενα μικρό του μέρος θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας, με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών των διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το πλεόνασμα έρχεται ως αποτέλεσμα των άγριων περικοπών σε όλα τα κρατικά κονδύλια που αφορούν σε τομείς όπως Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που φορτώνονται στις πλάτες του λαού. Συνοδεύεται από νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο τομέα, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το επενδυτικό κλίμα που θέλουν να βελτιώσουν θα βασιστεί στα αποκαΐδια των εργασιακών συνθηκών.
Τα νέα σφαχτάρια

Μια δήλωση του υπουργού Εργασίας στο τέλος της βδομάδας είναι αποκαλυπτική: «Οι νέοι αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικού δυναμικού», είπε. Η μετάφρασή της είναι απλή: Προαναγγέλλει ότι με πρόσχημα την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας θα γενικευτούν το συνολικό τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι μισθοί πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια στα «σύγχρονα κρεματόρια» της εργοδοσίας. Το δήλωσε ο ίδιος: «Χρειάζεται να πιάσουμε από την αρχή το "νήμα" της υπόθεσης, θεραπεύοντας στρεβλώσεις και παθογένειες σε όλα τα βήματα εισόδου των νέων στην απασχόληση». Δηλαδή, να μη μείνει τίποτα όρθιο για να 'χουν τζάμπα τους νέους εργάτες οι καπιταλιστές.
Η πορεία για το Πολυτεχνείο

Απέναντι στην προοπτική της επελαύνουσας βαρβαρότητας, η διαδήλωση για το Πολυτεχνείο έδειξε πως η αντιιμπεριαλιστική πάλη συνεχίζει να εμπνέει όσους δε βολεύονται με τη βαρβαρότητα, που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματά τους. Πως διατηρούν την επικαιρότητά τους τα διδάγματα για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας, για ένα ισχυρό ΚΚΕ, ως προϋποθέσεις που ενισχύουν την αντοχή, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των λαϊκών αγώνων.
Τα 95χρονα του ΚΚΕ

Με την ανακοίνωση της ΚΕ για τα 95χρονα του Κόμματος τονίστηκε ότι το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης που έχει απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό που υποφέρει: Με την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας να ανταποκριθεί και στο καθήκον υπεράσπισης και διεκδίκησης εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, των αναγκών των νέων ανθρώπων, και στο καθήκον της πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η αντεπαναστατική καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δε σημαίνει το τέλος της ταξικής πάλης, των κοινωνικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Η προσωρινή ήττα προσφέρει πείρα, τα λάθη που έγιναν δε συμψηφίζονται με την εγκληματική ταξική φύση του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο. Ο σοσιαλισμός έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω, ο καπιταλισμός όμως δεν έχει κανένα μέλλον. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων επαναστάσεων, της ανίκητης πορείας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ