25 Νοε 2013

Η πρόταση του ΚΚΕ απάντηση στις αντιλαϊκές ανατροπές στην Υγεία

Η πρόταση του ΚΚΕ απάντηση στις αντιλαϊκές ανατροπές στην Υγεία





Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Χρήστο Παπάζογλου, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένο στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)



Για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ, το χαρακτήρα της
μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και τις θέσεις του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Χρήστο Παπάζογλου, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένο στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

***

-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της για την ΠΦΥ στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος, που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους. Ποια είναι η γνώμη σας;

-- Η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ δεν είναι ούτε στις προθέσεις, ούτε στις κατευθύνσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, συγκεντρώνουν σε ένα φορέα τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και υγειονομικές μονάδες του πρώην ΙΚΑ).

Οι μονάδες του νέου δημόσιου φορέα, μαζί με τους ιδιώτες, τους επιχειρηματίες, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τα ιατρεία των Δήμων και οι ΜΚΟ, αποτελούν ένα συνονθύλευμα μονάδων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και όχι «ενιαίο σύστημα». Επιπλέον οι μονάδες αυτού του συνονθυλεύματος θα βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο ποσό από τον προϋπολογισμό του υποχρηματοδοτούμενου ΕΟΠΥΥ.


Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα για την Υγεία
Ολα αυτά έχουν ως αιτία το γεγονός ότι η ΠΦΥ δε «χτίζεται» με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος τους. Γι' αυτό προβλέπεται οι δωρεάν παροχές να περιορίζονται σε ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, να διασφαλίζει δηλαδή στοιχειώδεις υπηρεσίες ενιαία σε όλους και να αυξάνει το μέρος των αναγκών που θα εξαρτάται ανάλογα τη δυνατότητα των ασθενών να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.


Αν κάποιος ήθελε να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες και αδυναμίες, κατ' αρχήν θα έπρεπε να ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό τις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές (ΚΥ και πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ), να διασφαλίσει σύγχρονο εξοπλισμό και να αναπτύξει νέες. Ομως η κυβερνητική πολιτική είναι αντίθετη. Απαξίωση, υποχρηματοδότηση και κλείσιμο είναι το μέλλον που προδιαγράφεται για μία σειρά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι μία σειρά ειδικότητες γιατρών είναι «αχρείαστες» από το πρωτοβάθμιο επίπεδο, που σημαίνει «κούρεμα» των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι μονάδες της ΠΦΥ, μετατροπή τους σε μονάδες «περιορισμένης ευθύνης» αλλά αυξημένου περιορισμού των κρατικών δαπανών για τη λειτουργία τους, που σημαίνει και απολύσεις γιατρών. Π.χ. Πώς θα συμβάλει το πρωτοβάθμιο επίπεδο - με την 24ωρη λειτουργία των μονάδων - στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών χωρίς βασικές ειδικότητες όπως χειρουργού; Πώς θα αντιμετωπίζονται χρόνιοι ασθενείς - και όχι μόνο - που απαιτείται συμμετοχή διαφόρων ειδικοτήτων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο;

-- Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ;

-- Δείτε τι λένε: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να είναι αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών υγείας» γιατί αλλοιώνονται οι κανόνες της αγοράς. Εμείς απαντάμε να μην είναι κανένας ούτε αγοραστής, ούτε πωλητής υπηρεσιών υγείας. Η επίθεση που βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι υγειονομικοί, οι επιστήμονες του κλάδου της Υγείας και ιδιαίτερα οι ασθενείς, σχετίζεται ακριβώς με αυτή τη θεώρηση της υγείας ως εμπόρευμα, σχετίζεται με την εφαρμογή και την επέκταση σήμερα των κανόνων της αγοράς στην «αγορά Υγείας ή υπηρεσιών υγείας και ιατρικής περίθαλψης».

Σχετίζεται με τον περιορισμό του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», που μέρος του αποτελούν οι δαπάνες υγείας, για τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φθηνών» εργαζόμενων, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Από αυτή την άποψη, βασικός τους προσανατολισμός είναι οι περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ισχυρίζονται ότι οι περικοπές γίνονται γιατί δεν έχουμε λεφτά, γιατί χρωστάμε, αλλά κρύβουν ότι με το ένα χέρι κόβουν παροχές υγείας προς τη λαϊκή οικογένεια, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, και με το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές.

Η κυβέρνηση τις περικοπές δημόσιων δαπανών για την Υγεία τις βαφτίζει «εξορθολογισμό των δαπανών», «νοικοκύρεμα» κλπ., ότι θα «γλιτώσει το φορολογούμενο πολίτη από «περιττές» και «αλόγιστες» δαπάνες. Τέτοια επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα που αποσκοπούν στην ενοχοποίηση ακόμα και αυτών των ανεπαρκών δημόσιων παροχών που πρέπει να περικοπούν, διότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τα παντός είδους κίνητρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποτέλεσμα αυτού του «νοικοκυρέματος» είναι να αυξάνονται ραγδαία οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις κλπ. Ο,τι δεν καλύπτουν οι δημόσιες δαπάνες, ό,τι δηλαδή «γλιτώνει» ο φορολογούμενος, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, το πληρώνει πολλαπλάσια ως ασθενής, άμεσα από την τσέπη του, όταν και όπως μπορεί. Γι' αυτό έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που αναγκάζονται να μην πηγαίνουν στο γιατρό, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν και επιλέγουν να αγοράζουν φάρμακα χωρίς συνταγή.

Σε πρόσφατη «ημερίδα» αναφέρθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι «καταστροφικές δαπάνες» για την υγεία. Πρόκειται για ασθενείς που αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, να καταστραφούν οικογένειες και να υποχρεωθούν, προκειμένου να καλύψουν δαπάνες για την υγεία τους.

-- Πώς τοποθετούνται τα άλλα κόμματα και οι δυνάμεις τους στο κίνημα απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις;

-- Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι δορυφόροι τους στο κίνημα, συνειδητά αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, την εμπορευματοποίηση στην Υγεία, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την πολιτική του «μικρότερου κακού», «των δικτύων ασφαλείας» για να μη διαρραγεί «η κοινωνική συνοχή».

Ουσιαστικά, με την πολιτική του καλεί τα λαϊκά στρώματα να επιλέξουν με ποιο μείγμα διαχείρισης θα περισταλούν τα δικαιώματά τους και στην Υγεία και σε άλλους τομείς. Οι παλινωδίες και οι αντιφατικές θέσεις τους π.χ. αναφορικά με την απασχόληση των ιατρών στην ΠΦΥ, οφείλονται στην τυχοδιωκτική τους λογική, να ελίσσονται ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται, προκειμένου να γίνουν αρεστοί.

Τι να περιμένουν οι γιατροί από τις ηγεσίες στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο ΙΣ, που επί της ουσίας συμφωνούν με τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι διαθέσιμοι να βάλουν πλάτη για να υλοποιηθούν οι περικοπές των δημόσιων δαπανών στην Υγεία; Εξαπατούν τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς με χαμηλά εισοδήματα ότι με αυτήν την τακτική μπορούν να «εξαιρεθούν» από την κυβερνητική επίθεση, να την πληρώσουν οι άλλοι κλάδοι των εργαζομένων στην Υγεία, οι ασθενείς και να τη γλιτώσουν οι γιατροί...

Συμμετέχουν στη αναδιαμόρφωση του αντιλαϊκού σχεδίου της κυβέρνησης και του επικοινωνιακού της προφίλ. Αυτή ακριβώς τη στάση αξιοποιεί η κυβέρνηση για να αναπτύξει τον αντιδραστικό κοινωνικό αυτοματισμό, να φέρει τους ασθενείς σε αντιπαράθεση με τους γιατρούς και να περάσει την πολιτική της.

-- Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και ποιες είναι οι θέσεις του συνολικά για το ζήτημα της πρόληψης;

-- Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται το σύστημα Υγείας ως ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, δομημένο σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με καθολικό τρόπο. Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό άξονα του συστήματος Υγείας, με κεντρικό προσανατολισμό την πρόληψη. Δίνουμε σημασία στην πρωτογενή πρόληψη, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων στην πηγή τους.

Πρόληψη σημαίνει να αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές αιτίες της ασθένειας, όπως τη φτώχεια, την ανεργία κλπ. Κοινωνικές αιτίες που υπάρχουν όχι τώρα με τα μνημόνια, αλλά και νωρίτερα πριν την κρίση ακόμα. Η ΕΕ είχε δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτά τα «ξεχνάνε» οι θιασώτες της «αντιμνημονιακής» ρητορείας, της «κυβέρνησης της αριστεράς», της δήθεν υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κορμός της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας, μια σύγχρονη μονάδα υγείας συνδεδεμένη με το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Είναι στελεχωμένη με όλο το απαιτούμενο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, με όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, για να μπορεί να καλύπτει με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Εχει τμήματα Ιατρικής της Εργασίας, που εντάσσονται στο κρατικό σώμα ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και συμβάλλουν στην πρόληψη αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου, καταγράφουν και μελετούν την επαγγελματική νοσηρότητα.

Αντίστοιχα το ΚΥ έχει υπηρεσίες Σχολικής Υγείας, παρεμβαίνει στην κοινότητα για πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας αλλά και με ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβάλλει στην επιδημιολογική επαγρύπνηση, την πρόληψη της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα, του νερού και των τροφών. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συνταγογράφηση, η αντιμετώπιση διαγνωστικά και θεραπευτικά χρόνιων και οξέων περιστατικών αποτελούν μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων του ΚΥ.

-- Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση του ΚΚΕ και πώς συνδέεται με την πάλη του κινήματος;

-- Εμείς απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας, να κάνουν δική τους υπόθεση την κατάκτηση του λαϊκού συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις ανάγκες τους.

Σε αυτή τη συμμαχία έχουν απόλυτο συμφέρον να ενταχθούν και να παλέψουν οι μισθωτοί υγειονομικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και ιδιαίτερα των νέων υγειονομικών έχει συμφέρον από τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Για να αντιπαρατεθούμε από καλύτερες θέσεις στα μονοπώλια, τις μεγαλοκλινικές, τα πολυιατρεία και τις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων που επεκτείνονται συμπιέζοντας τους αυτοαπασχολούμενους υγειονομικούς με χαμηλά εισοδήματα.

Η δυναμική αυτής της συμμαχίας θα μπορέσει να συμβάλει στην απόκρουση της επίθεσης, να μην περάσει καμία απόλυση, να μην κλείσουν δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ. Παράλληλα και συνδυασμένα να προβάλλουμε αιτήματα και στόχους πάλης, όπως προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να απαιτήσουμε νέα σύγχρονα και επαρκώς εξοπλισμένα ΚΥ σε αστικές περιοχές αλλά και την περιφέρεια, ανάλογα με τις ανάγκες, με επιστημονικά κριτήρια και με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας του λαού.

Στο γόνιμο έδαφος της ανάπτυξης του κινήματος για την απόσπαση κατακτήσεων, για την ανακούφιση από την αντιλαϊκή επίθεση να συζητήσουμε και να παλέψουμε για τις βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες για να κατακτηθεί η ανάπτυξη με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Είναι αλλαγές που συνδέονται με την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Είναι αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και όχι σε επίπεδο κυβερνητικής εναλλαγής και που συνδέονται άρρηκτα και με τη διαμόρφωση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για να αποτελέσει η Υγεία όχι πεδίο ανταγωνισμών και κερδοφορίας αλλά δικαίωμα που πρέπει να διαφυλάσσεται και να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους, χωρίς περιορισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ