1 Νοε 2013

Σύγχρονοι δουλέμποροι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα τσιράκια τους

Σύγχρονοι δουλέμποροι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα τσιράκια τους



Ε
πίσκεψη σε 9 μετανάστες από Σομαλία και Συρία που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά από τραυματισμό τους όταν ανατράπηκε στην Εθνικό οδό το όχημα του δουλέμπορου που μετέφερε 20 μετανάστες, έκανε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκο Γκατζή. Το κλιμάκιο συνομίλησε με ορισμένους από τους μετανάστες, με γιατρούς και με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου. Ακολούθως ο Νίκος Γκατζής σε δηλώσεις του τόνισε:


«Η παρολίγον τραγωδία με τους 20 μετανάστες που βρέθηκαν σκορπισμένοι στην Εθνική οδό, μετά το ατύχημα του οχήματος στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι, λίγες μέρες μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, έρχεται να καταρρίψει για άλλη μια φορά το μύθο της ελευθερίας και της ευημερίας στον καπιταλισμό. Οι κατατρεγμένοι της Γης από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια, την ανέχεια μετατρέπονται σε δούλους του 21ου αιώνα.

Οι σύγχρονοι δουλέμποροι δεν είναι ένα άγνωστο και σκοτεινό κύκλωμα. Είναι πρώτα και κύρια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που υπαγορεύουν τους μισθούς των 200 - 300 ευρώ σε συνθήκες γαλέρας. Είναι οι εντολοδόχοι της Χρυσής Αυγής και είναι εκείνοι που απαιτούν σύγχρονους δούλους στα τσιφλίκια τους και στα εργοστάσια, στις Μανωλάδες και τις "Χαλυβουργίες". Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες, ώστε να μπορεί το κεφάλαιο ανενόχλητο να διασφαλίζει την κερδοφορία του, να διαιωνίζει την εξουσία του.

Είναι όσοι προπαγανδίζουν με βρώμικο τρόπο ότι για την κατάσταση του συστήματος Υγείας φταίνε οι μετανάστες, ώστε να περνούν στα ψιλά η εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών που αγγίζει τα δεκάδες δισ. ευρώ, το ψαλίδι στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 2,1 δισ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση για το 2014, γενικότερα η πολιτική για το τσάκισμα του δικαιώματος στην Υγεία και περίθαλψη.

Το ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους να παλέψουν σαν μια γροθιά ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Την εξουσία των μονοπωλίων, τα μέτρα και τις πολιτικές για την ανταγωνιστικότητά τους και την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Αυτή η ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη θα είναι πάντα βουτηγμένη στο αίμα και τα βάσανα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φυλής.

Απαιτούμε ασφαλώς να διερευνηθεί το σοβαρό αυτό θέμα που από τύχη δεν γέμισε με φέρετρα την περιοχή μας, αλλά κυρίως να δοθούν στους μετανάστες αυτούς ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο "Δουβλίνο ΙΙ" και τη Συνθήκη Σένγκεν ώστε να μπορούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να μην αντιμετωπιστούν σαν εγκληματίες, να μη στοιβαχτούν ξανά και μετά το βαν στο οποίο επέβαιναν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ