Σμπαράλια η κυβερνητική πυγμή και προβοκάτσια
Η στάση του ταξικού κινήματος έδειξε ποιος ενοχλεί το κεφάλαιο και ότι ο λαός μπορεί να σπάσει την τρομοκρατία
Ισχυρό ράπισμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η παταγώδης κατάρρευση του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου και η αποκάλυψη της προβοκάτσιας σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή τσαλακώθηκε η τακτική του «νόμου και της τάξης» και της τρομοκρατίας σε βάρος των λαϊκών αγώνων.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στο κεφάλαιο να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή των εργατικών - λαϊκών αγώνων, προκειμένου να εφαρμοστούν τα άγρια μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Σ' αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει να συντηρεί την προβοκάτσια και τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ενώ βάζει ευθέως στο στόχαστρο ακόμα και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και των παραστάσεων στα υπουργεία, το οποίο συμπεριλάβει θρασύτατα στα «φαινόμενα βίας και εξτρεμισμού» (!)
Αποκαλυπτικός, από την άποψη αυτή, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος παρουσίασε ως «εισβολή» και «εξτρεμισμό» τη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για να δικαιολογήσει την κρατική βία σε βάρος τους. «Συγγνώμη, αλλά χτες για ποια κινητοποίηση μιλάμε; Μιλάμε για μια εισβολή σε ένα υπουργείο. Και θέλω να μου πείτε ένα άλλο παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας, που να γίνονται ανεμπόδιστα εισβολές σε γραφεία υπουργών», δήλωσε προκλητικά χτες (στον «Σκάι») ο Σ. Κεδίκογλου, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, αφού διαμαρτυρίες όπως η προχτεσινή, είναι από τις πιο συνηθισμένες για το εργατικό κίνημα.
Στο ίδιο μήκος, ο εκπρόσωπος δε δίστασε να χαρακτηρίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση ως «βιαιοπραγία, βανδαλισμό, άσκηση βίας και εξτρεμισμό» (!), δείχνοντας πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση. Κλιμακώνοντας την προβοκάτσια, ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι «υπήρξε προσπάθεια προπηλακισμού του υπουργού» (!), αν και φρόντισε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, συμπληρώνοντας ότι «εγώ δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, μου μετέφεραν μαρτυρίες».
Δείχνοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της, η κυβέρνηση εντάσσει στα «φαινόμενα βίας» και την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων από μέρους των ταξικών δυνάμεων, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ βρίσκονται στο στόχαστρο ακριβώς γιατί της χαλάει τη σούπα και τη σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να προσφέρει εγγυήσεις στους «επενδυτές» ότι είναι ασφαλής έναντι του ταξικού - λαϊκού κινήματος.
«Και ας μην ξεχάσουμε ότι στη μακρά παράδοση του ΠΑΜΕ και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι τιμώ την Ιστορία του ΚΚΕ, έχει μια μακρά ιστορία, αλλά σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και κεφάλαια, όπως οι καταλήψεις στα λιμάνια - που θυμάστε τι είχε γίνει - ή άλλες περιπτώσεις, όπου δυστυχώς υπήρξαν βιαιότητες», υποστήριξε θρασύτατα ο εκπρόσωπος, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα τι είναι αυτό που πραγματικά ενοχλεί την κυβέρνηση και τα αφεντικά της.
Με απειλές και «διάλογο»
Η κυβέρνηση κλιμακώσει την τακτική της πυγμής απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν τα ψηφισμένα μέτρα, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία «της εφαρμογής των νόμων» (σ.σ. που η ίδια ψήφισε) και επικαλούμενη ότι «έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» (σ.σ. με το λαό στην πείνα και τα μονοπώλια «στην πένα»).
Την τακτική αυτή είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και έναντι των φτωχομεσαίων αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, τους οποίους όμως επιχειρεί να παραπλανήσει και να διασπάσει, φορώντας τη μάσκα του «διαλόγου» και καλλιεργώντας κάλπικες υποσχέσεις.
«Για τους αγρότες σας λέω, επειδή είναι και πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα και ένας κλάδος που πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί, όχι όμως στο παλιό μοντέλο των επιδοτήσεων για εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται. Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε πλήρως τον αγροτικό μας τομέα. Είναι, όμως, πολύτιμοι οι αγρότες. Σας λέω ότι είμαστε εδώ να συζητήσουμε τα πάντα, σε ό,τι αφορά όμως τις οικονομικές δυνατότητες, δυστυχώς, είναι πεπερασμένες», συνόψισε τη στάση της κυβέρνησης ο Σ. Κεδίκογλου, σπεύδοντας πάντως να αποσαφηνίσει ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κρατάει την κοινωνία σε ομηρία».
Πιστός συνεργός σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατήγγειλε χτες σαν «διχαστικές» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας παράλληλα να σύρει το λαϊκό κίνημα στα δίχτυα του «κοινωνικού διαλόγου».
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την ωμή βία και τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων, στελέχη του υποστήριζαν ότι «όσοι επιλέγουν την τακτική της πόλωσης και του διχασμού προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο. Η τυφλή αναμέτρηση δεν οδηγεί σε λύσεις».
Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι «οι κλειστοί δρόμοι, τα κλειστά λιμάνια, οι πολυήμερες απεργίες στις συγκοινωνίες, τελικά δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση εις βάρος των πολιτών, της οικονομίας, της κοινωνίας». Το ΠΑΣΟΚ που ανήγαγε σε επιστήμη σε βάρος των εργαζομένων τον «κοινωνικό αυτοματισμό» επιχείρησε χτες να το φορτώσει στις πλάτες του λαϊκού κινήματος υποστηρίζοντας ότι «με αυτές τις επιλογές τελικά τον προκαλούν», συμπληρώνοντας με θράσος ότι «μόνο με συναίνεση μπορούν να βρεθούν λύσεις».
Νόμος και τάξη
Την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» υπεραμύνθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώνει με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που απέσπασαν οι εργαζόμενοι με αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες.
«Ηρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974-1975 μέχρι σήμερα. Είτε αυτοί λέγονται ανομία, είτε αυτοί λέγονται καταλήψεις, είτε αυτοί λέγονται μεταναστευτικό, είτε μιλάμε για το άγος της Μαρφίν. Ολα αυτά πρέπει να βρουν το δρόμο τους. Και ο δρόμος τους μπορεί και πρέπει να είναι μόνο ένας, η εφαρμογή των νόμων προς όλους», δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, συγχέοντας σκόπιμα τους λαϊκούς αγώνες με τις προβοκάτσιες των μηχανισμών που υπηρετούν το σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου