8 Φεβ 2014

«Δευτέρα Παρουσία» είναι οι υποσχέσεις ότι θα μοιραστεί η πίτα!

«Δευτέρα Παρουσία» είναι οι υποσχέσεις ότι θα μοιραστεί η πίτα!



Η προχτεσινή παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «έκλεισε» με μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για την κρίση, τη συζήτηση για αλλαγή μείγματος διαχείρισης κ.λπ. Επισημαίνουμε ορισμένα βασικά σημεία αυτής της τοποθέτησης.

***
Σχετικά με το όλο και περισσότερο προβαλλόμενο το τελευταίο διάστημα ζήτημα της ανάκαμψης σημείωσε: «Η πρόβλεψη όχι μόνο η δική μας - εδώ, τεχνοκρατικά, συμπίπτουμε και με τους πολιτικούς μας αντιπάλους - είναι ότι δεν είναι σίγουρο ακόμα εάν η κρίση στην Ελλάδα έπιασε πάτο. Μπορεί να έπιασε. Αν δεν πιάσει πάτο, δεν θα επέλθει ανάκαμψη. Αν δεν έχει πιάσει πάτο και απέχει ακόμα από αυτόν, η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή και εάν γίνει, θα είναι πραγματικά, εξαιρετικά αναιμική. Δεν το λέμε εμείς. Οταν προβλέπουν 2% ανάπτυξη για όλη την Ευρώπη, καταλαβαίνετε τι ρυθμό θα έχει στην Ελλάδα».
***
Αντικειμενικά διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να αλλάξει το μείγμα της διαχείρισης: «Ναι, εμείς πιστεύουμε ότι γίνονται συζητήσεις, για να αλλάξει η διαχείριση. Ενδεχομένως, να χαλαρώσουν και οι δημοσιονομικοί δείκτες. Δεν μπορεί να πάει έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί ελπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπέσει χρονικά με την αλλαγή του μείγματος και να μας πει ότι έχει αριστερή πολιτική. Δεν μπορεί να μείνει η διαχείριση όπως είναι. Θα αλλάξει. Αυτό θα καθοριστεί, βεβαίως, από διαπραγματεύσεις.
Μπορεί και να παραταθεί ο χρόνος αυτής της διαχείρισης. Δεν φαίνεται, όμως, ότι έχει πάρα πολλά ψωμιά. Τώρα, μάλιστα, που μπήκε και η Ουκρανία στη μέση με τις αντιθέσεις, θα αλλάξει η διαχείριση, θα υπάρξει κάποια χαλάρωση. Μπορεί να υπάρξει και μία διευθέτηση του χρέους. Από αυτήν δεν πρόκειται να επωφεληθούν οι λαοί. Μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει και τα 4 δισεκατομμύρια και μερικά "ψίχουλα" σε κάποιες ομάδες να μοιραστούν. Ομως, επιστροφή των όποιων κατακτήσεων είχαμε, δεν πρόκειται να γίνει. Η ανεργία θα είναι υψηλή. Η πείρα της Αργεντινής τα έδειξε.
Ακόμα και αν βγει η καπιταλιστική Ελλάδα - με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του κεφαλαίου - από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Θα συνδεθεί με κάποιο άλλο διεθνές νόμισμα (π.χ. δολάριο), με κάποιο άλλο κέντρο και θα μπορεί να τυπώνει και χρήματα. Θα ανέβει ο πληθωρισμός, όμως και πάλι θα φεύγουν κεφαλαιοκράτες από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν αλλού και πάλι θα ανεβαίνει η ανεργία. Αυτά είναι αναπόφευκτα».
***
Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την επιχειρηματολογία ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι για τη Δευτέρα Παρουσία:
«Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί και αυτά που λέτε ότι θα κάνετε δεν πρόκειται να γίνουν. Ούτε καν αυτά! Αυτά που λέτε ότι είναι καλά, είναι πολύ μακριά από αυτά που θέλουμε εμείς, όμως ούτε αυτά μπορούν να γίνουν.
Γι' αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί ότι η "Δευτέρα Παρουσία" είναι αυτά που υπόσχεστε, ότι θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και θα μοιραστεί η πίτα. Δεν θα είναι ούτε η αναδιανομή αυτή που ξέρουμε. Αυτά είναι "Δευτέρα Παρουσία". Το "Πρώτη" ή "Δεύτερη Παρουσία" σχετίζεται με το αν είναι ρεαλιστικά σε σχέση με την αγορά και σε σχέση με τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ, του Μάαστριχτ. Αυτά που λέμε εμείς εσείς λέτε ότι δεν είναι ρεαλιστικά σήμερα, όμως το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δεν έχει αποφασίσει ο λαός να τα κάνει. Στη μια λοιπόν έχει να αποφασίσει ο λαός και στην άλλη έχει να αποφασίσει η αγορά. Το τι αποφασίζει η αγορά το ξέρετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ