16 Φεβ 2014

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «Θυσία» στα επιχειρηματικά σχέδια για ελληνική «Ριβιέρα»

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Θυσία» στα επιχειρηματικά σχέδια για ελληνική «Ριβιέρα»

Στο βωμό της εμπορευματοποίησης και των σχεδίων για τη δημιουργία ελληνικής «Ριβιέρας» με σκοπό τα οφέλη και τα κέρδη των επιχειρηματιών, ετοιμάζονται να θυσιαστούν με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης χιλιάδες στρέμματα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής στα νότια προάστια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο παράδοσης φιλέτων της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού σε πολυεθνικές. Ενα από τα σημαντικότερα τμήματα της παραλιακής ζώνης, είναι και αυτό του Ελληνικού. Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, η παραλία του Αγίου Κοσμά, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Στα τέλη του μήνα μάλιστα αναμένεται να γίνουν γνωστές προσφορές των ενδιαφερομένων για το πρώην αεροδρόμιο. Η διαδικασία αφορά στην εξαγορά της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ, η οποία θα έχει στην κατοχή της το 70% της συνολικής έκτασης με την μορφή μίσθωσης για 99 χρόνια και στην πλήρη κατοχή της το υπόλοιπο 30% στο οποίο αναμένεται να κτισθούν οικίες οι οποίες στη συνέχεια θα πουληθούν.
Μέχρι σήμερα ανάλογα σχέδια έχουν προχωρήσει στο Φλοίσβο με την κατασκευή Μαρίνας για πολυτελή σκάφη αλλά και με την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε τουρκο-αραβική κοινοπραξία. Παρεμβάσεις που δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Η περιοχή του Ελληνικού περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου, τις αντίστοιχες της παλιάς Αμερικανικής Βάσης, καθώς και το Αθλητικό Κέντρο του Αγ. Κοσμά. Εκτάσεις που ετοιμάζονται να δοθούν βορά στις ορέξεις των πολυεθνικών με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για δημιουργία ενός ελληνικού «Λας Βέγκας» με την κατασκευή καζίνων αλλά και κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, πολυτελών κατοικιών, εμπορικού κέντρου αλλά και την παντός είδους εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου σε ό,τι σχετίζεται με την θάλασσα π.χ. κατασκευή μιας ακόμα μαρίνας κτλ.
ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

Οι αθλητικοί χώροι του Αγ. Κοσμά ξηλώνονται, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια παράδοσης της παραλιακής ζώνης στις πολυεθνικές
Ενα ιδιαίτερο σημείο του σχεδίου είναι το οριστικό ξεπούλημα πλέον των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά. Οι συγκεκριμένες που ανακαινίστηκαν ενόψει των Ολυμπιακών της Αθήνας, μετέπειτα αφέθηκαν στην μοίρα τους και αργότερα πέρασαν κάποιες εξ αυτών σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης και εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως αποκαλύπτει (π.χ. χρήση των κλειστών) τώρα ετοιμάζονται να αποτελέσουν και αυτές θύμα των γενικότερων επιχειρηματικών σχεδίων για την περιοχή. Αυτά προβλέπουν το ξήλωμα των εγκαταστάσεων και την μεταστέγασή τους σε χώρο που θα επιλεγεί απ' τους αρμόδιους, ωστόσο παραμένει ασαφές τόσο το πού θα είναι αυτός όσο και το τι πρόκειται να δημιουργηθεί. Το ΕΑΚ επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άτομα αφού αποτελεί τον χώρο άθλησης για ερασιτέχνες αθλητές και σωματεία, για εθνικές ομάδες αθλημάτων ή και για κόσμο που θέλει να αθληθεί.
Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της διοίκησης του Αγ. Κοσμά Κώστας Πρίφτης, εξήγησε τη χρησιμότητα του κέντρου για την περιοχή των νοτίων προαστίων και όχι μόνο, τονίζοντας ότι αποτελεί μοναδικό σημείο για όλη την Αττική. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γραμματέας της διοίκησης του ΕΑΚ, τόνισε ότι μετά το κλείσιμο και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πειραιά, ο Αγ. Κοσμάς συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος της παρουσίας του κόσμου για αναψυχή και άθληση και σε πιθανή μετεγκατάστασή του θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτό. Ο Γιώργος Χατζηαγγέλου, αθλούμενος στο χώρο του Αγ. Κοσμά και πρόεδρος του συλλόγου δρομέων Πειραιά, χαρακτήρισε τα σχέδια για πώληση των εγκαταστάσεων ως μεγάλο πλήγμα για τον μαζικό αθλητισμό της περιοχής ενώ παράλληλα εξέφρασε την δυσπιστία του στα όποια σχέδια μετεγκατάστασης.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Πρόστιμο... πριν την εκδίωξη

Σε μια άλλη περίπτωση, αυτή που αφορά τις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης και αυτές του πρώην αεροδρομίου οι οποίες και αυτές εντάσσονται στα σχέδια πώλησης, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι ακόμα και υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης βρίσκονται υπό καθεστώς έξωσης απ' την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ». Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι η τελευταία σε κάποιες περιπτώσεις ζητάει απ' τους συλλόγους να πληρώσουν και πρόστιμο χρήσης για τα προηγούμενα χρόνια όταν οι εν λόγω εγκαταστάσεις τούς είχαν παραχωρηθεί με «Χρησιδάνειο» απ' τους αρμόδιους φορείς.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Κρητών «Ο Ψηλορείτης», Δημήτρης Σταματάκης, αυτή είναι η δεύτερη φορά που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της εκδίωξης αφού αυτό είχε συμβεί και το 2004 για να δημιουργηθεί το γήπεδο μπέιζμπολ. Μάλιστα επισημαίνει πως με έξοδα του συλλόγου η νέα έδρα που του παραχωρήθηκε (το κλειστό ταχυδρομείο της αμερικανικής βάσης, κτίριο 403) ανακαινίστηκε αφού ήταν σε άθλια κατάσταση. Ωστόσο όπως τονίζει, εκείνο που κάνει αίσθηση πέρα απ' το ενδεχόμενο πλέον της καινούργιας έξωσης, είναι και η ενέργεια της «Ελληνικό ΑΕ» να επιβάλει πρόστιμο 75χιλ. ευρώ που αφορά ενοίκια 5 ετών για τον χώρο, με υπολογισμό 2 ευρώ το τ.μ. και μάλιστα το ποσό να αφορά και το απέναντι κτίριο (κτίριο 404) το οποίο είχε παραχωρηθεί στο σύλλογο αλλά αυτός δεν το χρησιμοποίησε ποτέ (παραμένοντας στην αρχική του κατάσταση). Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Ψηλορείτη» συν τοις άλλοις προκειμένου ο σύλλογος να κινηθεί νομικά κατά της απόφασης έπρεπε πριν να πληρώσει το 20% του προστίμου (15 χιλ. ευρώ) κάτι που φυσικά αδυνατούσε να κάνει.
Ανάλογη κατάσταση βιώνει και ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» που καλλιεργεί αγωνίσματα ιστιοπλοΐας και κολύμβησης για ΑμΕΑ στην παραλία του Αγ. Κοσμά για πάνω από 15 χρόνια έχοντας λάβει και αυτός τις σχετικές ειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο πρόστιμο αλλά και την αντίστοιχη για εκδίωξη απ' την περιοχή. Με δηλώσεις του στο «Ρ» ο πρόεδρος του «Ιππόκαμπου», Δημήτρης Παπαγεωργίου, τόνισε την αδυναμία του συλλόγου να πληρώσει τα όσα επιτάσσει η «Ελληνικό ΑΕ» καθώς τις συνέπειες που θα έχει για τον λαό της, η εκδίωξη των αθλητικών σωματείων και όχι μόνο της περιοχής. Στην ίδια μοίρα έχουν βρεθεί ακόμα ο πολιτιστικός σύλλογος της Ενωσης Ποντίων Σουρμένων καθώς και κάποιες υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης που στεγάζονται και αυτές στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ