21 Φεβ 2014

«Δούρειοι ίπποι» του συστήματος οι ΜΚΟ

«Δούρειοι ίπποι» του συστήματος οι ΜΚΟ
Το χαρακτήρα των ΜΚΟ ως εργαλείων στα χέρια αστικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους ο Θ. Παφίλης και ο Ν. Σοφιανός


Συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για τους οκτώ κατηγορούμενους - στελέχη της ΜΚΟ IMI («Διεθνής Πρωτοβουλία κατά των ναρκών»), εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη για ζημιά ύψους 9 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Από την έρευνα, προέκυψε ότι το σύνολο της χρηματοδότησης της οργάνωσης για πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ εκταμιεύτηκε παράνομα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης παλαιότερα του Γιώργου Παπανδρέου, εντεταλμένος σήμερα της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής. Προφυλακισμένος κρίθηκε ο Κώστας Τζεβελέκος, πρόεδρος της ΙΜΙ.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αστυνομική έρευνα για την υπόθεση της ΜΚΟ «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» (ΕΣΕΠΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΠΑ από το 2000 έως σήμερα απέσπασαν με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Σε βάρος του προέδρου και άλλων δύο μελών του ΔΣ της οργάνωσης, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Θ. Παφίλης: «Πρωταθλήτρια» η ΕΕ στη δημιουργία ΜΚΟ για να περνάει την πολιτική της
Αναδεικνύοντας την ουσία του ζητήματος και κόντρα στην προσπάθεια του αστικού συστήματος να περιοριστεί η συζήτηση στο θέμα της διασπάθισης κρατικού χρήματος, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας χτες στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Επειδή έχω προσωπική εμπειρία, είμαι ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και είμαστε η πρώτη οργάνωση που αναγνωριστήκαμε ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση και σχίσαμε το χαρτί και δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ. Ομως η ιστορία έχει μεγάλο βάθος και δεν είναι τόσο εύκολη. Οι ΜΚΟ δημιουργήθηκαν το 1990 περίπου και πρωταθλητής στη δημιουργία των ΜΚΟ ήταν η ΕΕ η ίδια, η οποία υποχρεώνει και τις χώρες να δίνουν ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Τι ακριβώς έγινε; Χρησιμοποιήθηκαν ως Δούρειος Ιππος και το "Μη Κυβερνητική", είναι πρόσχημα. Είναι κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και στην ΕΕ. Εξαιρώ, βέβαια, και ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι το κάνουν από καλή πρόθεση.
(...) Οταν δημιουργήθηκαν οι ΜΚΟ το μόνο κόμμα που τις πολέμησε και στάθηκε εναντίον, ήταν το ΚΚΕ. Και είπε μάλιστα ότι με τις ΜΚΟ προσπαθούν να διαλύσουν τις παραδοσιακές δομές του κινήματος, συνδικάτα κ.λπ., και να τις αντικαταστήσουν με κάποιες ομάδες της "κοινωνίας των πολιτών", που όλα τα κόμματα προωθούσαν εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για ομάδες οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες. Είναι 5 -10 άνθρωποι που δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Να σας πω παραδείγματα, λοιπόν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας πιάστηκαν 17 ΜΚΟ που έκαναν κατασκοπεία υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Από πολλές χώρες, αλλά χρηματοδοτούμενες από κονδύλια ευρωπαϊκά και κονδύλια του Υπ. Εξωτερικών. Υπάρχουν ΜΚΟ που δρουν ως δούρειος ίππος. Πάρτε παράδειγμα: Ουκρανία, σήμερα που είναι και επίκαιρο. Υπάρχει άμεση παρέμβαση και της ΕΕ και των Αμερικανών. ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ τόσα χρόνια περνούσαν την πολιτική της ΕΕ. Οι ΜΚΟ, λοιπόν, και δε λέω, υπάρχουν και εξαιρέσεις ανθρώπων που έχουν γνήσιες προθέσεις, αλλά όμως στο σύνολό τους είναι στρατευμένες να περάσουν την πολιτική της ΕΕ».
Ν. Σοφιανός: Η εμπλοκή των ΜΚΟ στην κοινωνική πολιτική διαμορφώνει έδαφος για το «πάρτι»
Στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, απ' όπου και το ακόλουθο απόσπασμα σχετικά με τις ΜΚΟ:
«Οι ΜΚΟ είναι πατέντα της ΕΕ, είναι βασικός πυλώνας διοχέτευσης κονδυλίων, προγραμμάτων, χρηματοδότησης (...) όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική, αλλά στην Παιδεία, στην Υγεία, στη διαχείριση ακραίας φτώχειας, την οποία η ίδια αυτή η πολιτική δημιουργεί. Και μετά συζητάμε για το πώς θα ελέγξουμε... Λοιπόν να διαχωρίσουμε τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις από τις Μη Κυβερνητικές. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι πυλώνας για να διαμορφώνεται μια διείσδυση σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα οι προσφορές του Ιδρύματος Σόρος σε μια σειρά βιβλιοθήκες. Να θυμίσουμε τις προσφορές του Ιδρύματος Νιάρχου σε μια σειρά προγράμματα στα σχολεία; Ολα αυτά γιατί γίνονται; Δεν υπάρχει, δηλαδή, η δυνατότητα τα κονδύλια αυτά να διοχετευτούν στους δημόσιους, στους δημοτικούς φορείς για να διαμορφωθούν οι όροι διαχείρισης αυτών των φαινομένων; Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη να διαχωρίσουμε το βασικό, αυτό που διαμορφώνει την ομπρέλα, αυτό που δημιουργεί τους όρους να γίνεται πάρτι...»
Αναφέροντας και παραδείγματα από το δήμο Αθηναίων, ο Ν. Σοφιανός πρόσθεσε: «Δε μιλάμε για τη δυνατότητα της εθελοντικής προσφοράς, μιλάμε για το πάρτι που λέει: Μη Κυβερνητική Οργάνωση χρηματοδοτείται και απαιτεί από τον ΚΥΑΔΑ (το ίδρυμα αστέγων του Δήμου Αθήνας) να της φέρνει τα γεύματα, που φτιάχνει ο ίδιος ο ΚΥΑΔΑ, και να της τα φέρνει την ώρα που θέλει. Αυτό είναι πάρτι και εμείς τι λέμε: Υπάρχουν δημοτικοί φορείς, υπάρχουν δημόσιοι φορείς, όλα τα λεφτά εκεί και μέσα από εκεί να διαμορφωθούν οι όροι για να χρηματοδοτηθούν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έχεις στραγγαλίσει τις σχολικές επιτροπές, από 7 εκατομμύρια το 2010 να τους δίνεις 3 εκατομμύρια το 2013 και να βάζει ο γονιός από την τσέπη του και να λες η ΜΚΟ τάδε έχει πάρει αυτό το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να μην έχεις διατροφολόγο σε παιδικούς σταθμούς και να παίρνεις τη ΜΚΟ και να συνεργάζεσαι μ' αυτήν. Αυτή η ομπρέλα λοιπόν έχει διαμορφώσει το έδαφος για να γίνεται πάρτι της διαφθοράς».
Και συμπλήρωσε: «Για ποιο λόγο το πρώτο πρόγραμμα των 5μηνων διοχετεύτηκε από τις ΜΚΟ; Για ποιο λόγο οι ΜΚΟ πήραν 5% κεφαλικό φόρο από τον κάθε εργαζόμενο που πήρε 600 ευρώ και δεν τα πήρε και στην ώρα του; (...) Δεν υπάρχει τομέας κοινωνικής πολιτικής που να μην μπλέκεται και μια ΜΚΟ. Τώρα αυτό σημαίνει ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχει πάρτι; Οχι, αλλά είναι δεδομένο ότι κονδύλια τα οποία πρέπει να διοχετευτούν στις κοινωνικές δομές των δήμων, δεν πάνε εκεί και πάνε σε ΜΚΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ