13 Μαρ 2014

Ομπάμα-ΗΠΑ: Στήριξη στη φιλοναζιστική ηγεσία του Κιέβου ενόψει του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

 Ομπάμα-ΗΠΑ: Στήριξη στη φιλοναζιστική ηγεσία του Κιέβου ενόψει του δημοψηφίσματος στην Κριμαία


Πηγή: 902.gr
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης με τον επικεφαλής της νέας εξουσίας της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο, σε μία κίνηση στήριξης της νέας φιλοναζιστικής ηγεσίας του Κιέβου.
Ο Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, που αναμένεται να αποφασίσει την απόσχιση της Κριμαίας. Την ίδια ώρα η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην ένωση, αν αποφασιστεί σχετικά από το λαό της Κριμαίας.
Την ίδια ώρα οι διπλωματικές επαφές είναι συνεχείς χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συνάντηση Ομπάμα με Γιατσενιούκ.
Σε μία κίνηση που επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα φιλοναζιστική ηγεσία του Κιέβου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής της νέας εξουσίας Αρσένι Γιατσενιούκ.
Ο Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία της και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διπλωματία θα ματαιώσει το δημοψήφισμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή, λέγοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιατσενιούκ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε ότι η χώρα του δεν θα «παραδοθεί ποτέ» στη μάχη για την εδαφική της κυριαρχία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουκρανία τάσσεται στο πλευρό των ιμπεριαλιστών της Δύσης.
Ο Πούτιν προσπαθεί να προσεταιριστεί τους Τατάρους.
Στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μουσταφά Τζεμίλεφ, ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, την κατάσταση στην περιοχή της χερσονήσου, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πολλοί Τάταροι που ζουν στην Κριμαία σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν το επερχόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, με το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί εάν η Κριμαία θα αποσχιστεί από την Ουκρανία και θα προσαρτηθεί στη Ρωσία.
Συνεχείς αλλά άκαρπες οι διπλωματικές επαφές Δύσης - Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και πριν από το επερχόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Η συνάντηση αυτή των επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας θα είναι η τέταρτη αυτήν την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντάς του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «απαράδεκτη προσάρτηση». Από την πλευρά του Κρεμλίνου τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Ολάντ συζήτησαν την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας θα μεταβούν στις 18 Μάρτη στη Μόσχα.
Με αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία σε κυρώσεις σε βάρος της.
Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση, που θα οδηγούσε σε περιορισμούς σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας, δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.
«Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα», είπε ο Πουσκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ιτάρ-Τας».
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο «άνευ προηγουμένου πάγωμα» των πολιτικών επαφών, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή «θα ήταν χειρότερη απ' ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ