28 Μαρ 2014

Ιδιωτικοί στρατοί στην Ευρώπη

 Ιδιωτικοί στρατοί στην Ευρώπη


του Τάκη Καραγιάννη
Την ώρα που ο Κάρολος Παπούλιας χάζευε τα άρματα και τα μαχητικά στην προχθεσινή παρέλαση, κάποια άλλα στρατιωτικά οχήματα ετοίμαζαν τη δική τους «παρέλαση». Όχι για να τιμήσουν επαναστάσεις και ήρωες του παρελθόντος, αλλά για να υπηρετήσουν την «ηρεμία» και τη «γαλήνη» της μη επανάστασης. Η Ουκρανία αναμένεται να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και να «επιβάλλει» την ειρήνη στα ανατολικά της χώρας. Και κάπως έτσι ανοίγει διάπλατα η πόρτα που οδηγεί στο μέλλον της κοινωνικής τάξης και αταξίας.

Η Greystone Ltd. είναι αυτή που θα αναλάβει την αποστολή, όπως τόνισε Ουκρανός αξιωματούχος στο ITAP-ΤΑΣΣ. Η είδηση δεν είναι φρέσκια, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα της Greystone στην Ουκρανία. Τα ξημερώματα της τρίτης ημέρας του Μαρτίου, μαρτυρίες έκαναν λόγο για πτήση που προσγειώθηκε στα αεροδρόμια Μπόρισπιλ και Ζουλιάνι, με 300 άντρες της αμερικανικής εταιρείας να φτάνουν με πολιτικά ρούχα και μεγάλους σάκους και να εγκαθίστανται έκτοτε στο Κίεβο.
Με έδρα το Τσέζαπικ της Βιρτζίνια, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του Ατλαντικού, η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες από το 2004. Κι όπου υπηρεσίες βάλτε τα πάντα με το μυαλό σας. Από φύλαξη χώρων για εκδηλώσεις μέχρι ανακατάληψη σκαφών. Κι από υπηρεσίες security σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα μέχρι καταστολή διαδηλώσεων. Και προφανώς στρατιωτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, εξάλλου αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίωνα της περίφημης Blackwater εκτός Αμερικής. Όπως αναφέρει ο Τζέρεμι Σκάιλ, βραβευμένος στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον η Blackwater διοργάνωσε event, στο οποίο προφανώς υπήρχε αυστηρή guest list, πριν περίπου 10 χρόνια. Διήρκεσε εφτά ώρες και εκτός από τα στελέχη της Greystone ήταν καλεσμένοι στελέχη από πετρελαϊκές εταιρείες, εκτελεστικοί διευθυντές οπλικών βιομηχανιών και διπλωμάτες από το Ουζμπεκιστάν, την Υεμένη, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Τυνησία, την Αλγερία, την Κένυα και άλλες χώρες. Στις περισσότερες από αυτές, τα επόμενα χρόνια, ξέσπασαν κοινωνικές ταραχές μεγάλης κλίμακας. Η λίστα με τους καλεσμένους διέρρευσε, κατέβηκε αμέσως από την ιστοσελίδα της Greystone, η οποία και διέψευσε την ύπαρξή της, ωστόσο οι ημερομηνίες και τα περισσότερα ονόματα ταιριάζουν με τις κρατήσεις δωματίων στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton. Δείτε τη λίστα εδώ κι εδώ το περιβόητο άρθρο του Σκάιλ που προκάλεσε αίσθηση.
Πως λειτουργεί, όμως, μια τέτοια εταιρεία; Σαν ακαδημία ποδοσφαίρου, κατά κάποιο τρόπο. Κάνει scouting ανάμεσα σε πρώην στρατιωτικούς ανά τον κόσμο, τους εκπαιδεύει και στη συνέχεια τους μισθώνει. Μια υπηρεσία μπράβων, δηλαδή, με σοφιστικέ ύφος, «πολιτισμένη» αμφίεση και τυλιγμένη με σύγχρονο λεξιλόγιο μαρκετίστικης λογικής. Δείτε την ιστοσελίδα της, παρατηρήστε τις φωτογραφίες και θα έχετε μια γενική ιδέα. Όσον αφορά το επιχειρησιακό της κομμάτι έχει, ήδη, ανοίξει σχέσεις με τη Ρωσία, με χώρες της Καραϊβικής και έχει στείλει τον κόσμο της ακόμη και στον Καύκασο. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν «στρατό μέσα σε ένα κουτί», με τον ιδρυτή της μητρικής εταιρείας Academi (πρώην Blackwater) να σχεδιάζει επιχειρησιακές δράσεις σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Νταρφούρ και το Σουδάν. Προφανώς, σε συνεννόηση με τον Κόλιν Πάουελ, τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ουσιαστικά, η Greystone, η Blackwater και οι αντίστοιχες εταιρίες μετατρέπουν τις γκρίζες ζώνες σε «ειρηνικές», εμπορικά εκμεταλλεύσιμες περιοχές. Ειρήνη μέσα από «πόλεμο», ανάπτυξη μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες επιχειρησιακές δράσεις με όπλα στα χέρια και μιλιταριστικές στολές. Προσθέστε στο μείγμα και τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών φυλακών (εδώ κι εδώ τα λέγαμε το καλοκαίρι) κι έχετε έτοιμο το γεύμα που θα σερβίρεται τις επόμενες δεκαετίες. Κι αν νομίζετε πως θα το γεύονται μόνο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής καλό είναι να ετοιμάζεστε. Η Ουκρανία στην Ευρώπη των λαών δεν ανήκει;
Υ.Γ. Βιβλία για το περισσότερες πληροφορίες:The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army, Jeremy Scahill (2007) /  Licensed to Kill: Hired Guns in The War on Terror, Robert Young Pelton (2007) / Corporate Warriors: The Rise of the Privatized Military Industry (Cornell Studies in Security Affairs), P.W. Singer (2004)

Υ.Γ1. Ο ίδιος ο Σκάιλ περιγράφει τη δράση της Blackwater
Πηγή: protagon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ