2 Μαρ 2014

Εξελίξεις που ... μυρίζουν μπαρούτι στην Κριμαία

Εξελίξεις που ... μυρίζουν μπαρούτι στην Κριμαία

Από τις συγκρούσεις την Τετάρτη στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, ανάμεσα σε ρωσόφωνους και Τατάρους
Με εντεινόμενη στρατιωτική προετοιμασία και ταυτόχρονα κινήσεις στη «γεωπολιτική σκακιέρα» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη Ρωσία με επίκεντρο την Κριμαία συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία. Τις εξελίξεις μετά την ανατροπή του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την εγκαθίδρυση της νέας αστικής εξουσίας σηματοδοτεί η κατάληψη του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας την Πέμπτη τα ξημερώματα από ένοπλη, καλά εκπαιδευμένη ομάδα, που ύψωσε τη ρωσική σημαία. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένοπλοι με στολές που δεν έφεραν διακριτικά κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Κριμαία, ενώ αργότερα κατάληψη έγινε και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης. Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία: «Θεωρώ ότι συνέβη ένοπλη εισβολή και κατάληψη κατά παράβαση όλων των διεθνών συμφωνιών και κανόνων». Επίσης, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας. Τέλος, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας, ώστε να συζητήσει την κατάσταση στην Κριμαία.
Η Κριμαία, ρωσόφωνη περιοχή στα νότια της χώρας, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, όπου βρίσκεται μεγάλη ναυτική της βάση. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη σύγκρουση ρωσόφωνων που δεν αναγνωρίζουν τη νέα εξουσία και Τατάρων (φύλο τουρκικής μουσουλμανικής καταγωγής) που τη στηρίζουν όπου στις συμπλοκές εμφανίζονται να σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι (ο ένας από καρδιακή προσβολή και 30 να τραυματίστηκαν).
«Αγκάθι» για τη νέα αστική εξουσία η Κριμαία
Το γεγονός της κατάληψης από ενόπλους του κοινοβουλίου και των αεροδρομίω της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης αξιοποιήθηκε αμέσως από τη νέα ηγεσία στην Ουκρανία και τους πάτρωνές της ΝΑΤΟ και ΕΕ, που έσπευσαν να μιλήσουν για «τρομοκρατικές ενέργειες» και να προειδοποιήσουν τη Ρωσία για τις κινήσεις της. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι εδώ περισσεύει η υποκρισία, αφού η αντιπολίτευση που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς χρησιμοποίησε, επίσης, ενόπλους και μάλιστα οι ομάδες κρούσης ήταν τα εθνικιστικά φασιστικά στοιχεία, αλλά αυτοί ...εμφανίστηκαν ως «μαχητές της ελευθερίας».
Η ένταση ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κορυφωνόταν και από το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της Κριμαίας ενέκρινε απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην περιοχή για το αν η Κριμαία θα παραμείνει ή όχι στην Ουκρανία. Το δημοψήφισμα οργανώνεται στις 25 Μάη, μέρα που έχουν οριστεί και οι προεδρικές εκλογές από τη νέα εξουσία. Ταυτόχρονα, συγκεχυμένες πληροφορίες εμφάνιζαν να υπάρχει επίσης απόφαση του κοινοβουλίου για καθαίρεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και ανάδειξη νέου.
Την ίδια ώρα, ο ανατραπείς πρόεδρος, που, μετά από έκκληση για βοήθεια, έχει βρει, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, καταφύγιο στη Ρωσία, έκανε τις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανατροπή του, αναφέροντας ότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος και η νέα εξουσία είναι παράνομη. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή αναμενόταν να δώσει συνέντευξη από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Κατάργηση γλωσσών και αντικομμουνισμός
Στη «Βρχόβνα Ράντα» όπως λέγεται η ουκρανική βουλή, μετά από ένα σόου στην πλατεία της Ανεξαρτησίας μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος εγκρίθηκε η νέα κυβέρνηση, που θα έχει την εξουσία έως τις 25 Μάη. Το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που θησαύρισε από την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, έχει βασικές θέσεις και επίσης τον πρόεδρο της Βουλής και εκτελούντα χρέη μεταβατικού προέδρου, τον Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Πρωθυπουργός έγινε ο εκλεκτός των ΗΠΑ Αρσένι Γιατσενιούκ, 39χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει και υπουργός στην κυβέρνηση της Γιουσένκο με τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση». Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε ο Αρσέν Αβάκοφ από το ίδιο κόμμα που έχει στελεχώσει τις υπηρεσίες του από μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Στη Γενική Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί, επίσης, το μέλος του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία» Α. Μαχνίτσκογκο. Στην υπηρεσία Ασφάλειας τοποθετήθηκε ο Β. Ναλιβαϊτσένκο του κόμματος του φιλογερμανού Βιτάλι Κλίτσκο «Πανουκρανική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση». Επίσης, συμμετέχουν και κάποιοι που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι τεχνοκράτες ή εκπρόσωποι της Πλατείας. Ανακοινώθηκε ότι τα τρία βασικά αστικά κόμματα μαζί με άλλα μικρότερα προχώρησαν στη συγκρότηση κοινοβουλευτικής συμμαχίας με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Επιλογή» που έχει 250 βουλευτές σε σύνολο 450. Η νέα εξουσία ήδη φρόντισε να περάσει στη Βουλή νόμο που καταργεί το δικαίωμα των μειονοτήτων (κάτι που ίσχυε πριν και είχε μείνει από τη σοσιαλιστική περίοδο) να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή απαγορεύονται τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά! Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για νομοσχέδια με απόλυτο αντικομμουνιστικό χαρακτήρα για να απαγορευθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, να αποποινικοποιηθεί η ναζιστική προπαγάνδα και να ζητηθούν αποζημιώσεις για ...τη σοβιετική κατοχή.
Ανεβαίνουν οι τόνοι
Με αφορμή τα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας στα δυτικά της σύνορα με συμμετοχή 150.000 στρατιωτών, τις προετοιμάσεις στη ναυτική βάση της Κριμαίας και τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών κοντά στα όρια της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και αξιωματούχοι κυβερνήσεων της ΕΕ κάλεσαν τη ρωσική κυβέρνηση να συμβάλει στην άμβλυνση της έντασης.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την υπέρβαση της κρίσης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία, ωστόσο προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να μην προσπαθήσουν να λάβουν αποφάσεις εκ μέρους των Ουκρανών, ενώ επιμένει όπως και ο Γιανουκόβιτς, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στις 21 Φλεβάρη από την προηγούμενη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση παρουσία ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας, που ανατράπηκε την επόμενη μέρα. Ενώ η Ρωσία διέψευδε την Παρασκευή ότι ο ρωσικός στόλος μπλοκάρει το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Συμφερόπολη.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, από το Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, δήλωνε ανήσυχος από τις εξελίξεις στην Κριμαία και κάλεσε τη Ρωσία «να μην αναλάβει δράση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ένταση».
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, τόνισε, απευθυνόμενος στη Μόσχα, ότι η τελευταία δεν πρέπει να προχωρήσει, στο πλαίσιο των στρατιωτικών της γυμνασίων, σε κινήσεις οι οποίες «μπορούν να παρερμηνευτούν, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με τον τελευταίο να του ζητεί οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Το δράμα που ζει ο ουκρανικός λαός, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στα αστικά και ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια, συμπληρώνει η δεινή οικονομική κατάσταση. Εκεί ακριβώς εκδηλώνεται και ο ανταγωνισμός για την περιβόητη βοήθεια αλλά και τις συμφωνίες που πρέπει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία. Από τη μια, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει στην Ουκρανία κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, από την άλλη, η Ρωσία δηλώνει ότι θα επανεξεταστούν όλες οι συμφωνίες με κυρίαρχο το ζήτημα του φυσικού αερίου που έχει πωληθεί την περασμένη χρονιά και πρέπει να πληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ