24 Απρ 2014

ΑΙΓΑΙΟ Σκηνικό έντασης με φόντο τους υδρογονάνθρακες

ΑΙΓΑΙΟ
Σκηνικό έντασης με φόντο τους υδρογονάνθρακες



Ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της περιοχής γίνεται «μήλον της Εριδος» ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εμπλέκοντας τους λαούς σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Σκηνικό έντασης δείχνει να ξαναστήνεται στο Αιγαίο, με αεροσκάφη και φρεγάτες να παίρνουν θέση πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να διαγκωνίζονται για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στη μοιρασιά της λείας, στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε μια τελευταία τέτοια εξέλιξη, στον ελληνικό Τύπο διοχετεύτηκαν πληροφορίες ότι το γερμανικό πλοίο «R/V Poseidon», το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Κιέλου και έκανε έρευνες νοτίως της Κρήτης, παρενοχλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τουρκική φρεγάτα ενώ κινούνταν σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων νοτίως της Γαύδου, σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το γερμανικό πλοίο διενεργεί θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο από τις 11 Απρίλη. Ξεκίνησε από την Κύπρο και αναμένεται να τις ολοκληρώσει τέλη Απρίλη στο Μπάρι της Ιταλίας.
Στο θέμα έδωσε ευρεία δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» κάνοντας λόγο για «ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» και «θερμή συνάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τούρκος συντάκτης αναφέρει (λανθασμένα) ότι το πλοίο έχει νοικιαστεί από την Ελλάδα και προσθέτει ότι το «R/V Poseidon», αναζητώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εισήλθε «χωρίς άδεια» στις 17/4 σε τομέα «τουρκικής αρμοδιότητας» και απομακρύνθηκε χάρη σε τουρκικό πολεμικό πλοίο και περιπολικό αεροσκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Παραπέρα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να μετέχει και αυτή στις έρευνες του γερμανικού πλοίου με δικό της ειδικό παρατηρητή. Εξ ου και έδωσαν, υποτίθεται, εντολή στους Γερμανούς να σταματήσουν τις έρευνες. Βέβαια, κατά άλλες, ελληνικές πηγές, η τουρκική φρεγάτα δεν επικοινώνησε καν (μέσω ασυρμάτου) με το γερμανικό σκάφος, ούτε το πλησίασε.
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν συνέβη, και μόνο το δημοσίευμα της «Milliyet» σηματοδοτεί μια κινητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με κινήσεις που συντηρούν ένα σκηνικό έντασης. Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπαίνουν συχνότερα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, υπήρξε μάλιστα έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα και εμπλοκή αεροσκαφών των δύο χωρών. Παράλληλα, η Αγκυρα και ο Τύπος της γειτονικής χώρας δίνουν μεγάλη έμφαση σε έρευνες που διεξάγονται στα ανοιχτά της Χίου, σε διεθνή ύδατα, για την ανεύρεση της σορού του πιλότου Ναΐλ Ερντογάν, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στην περιοχή το 1996.
Ελληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτό το σκηνικό εξυπηρετεί σκοπιμότητες «εσωτερικής κατανάλωσης» στην Τουρκία, ωστόσο οι κινήσεις αυτές πρώτα και κύρια συνδέονται άμεσα με την όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και οι έρευνες Ελλάδας και Κύπρου για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κύπρου, της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ