24 Απρ 2014

Ουκρανία: Νεκροί από την επιχείρηση του στρατού σε Ντόνετσκ, Μαριούπολη και Σλαβιάνσκ

 Ουκρανία: Νεκροί από την επιχείρηση του στρατού σε Ντόνετσκ, Μαριούπολη και Σλαβιάνσκ

Σε εξέλιξη είναι η αιματηρή επιχείρηση του ουκρανικού στρατού για την κατάληψη των Ντόνετσκ, Σλαβιάνσκ και Μαριούπολης οι οποίες βρίσκονται στα χέρια ρωσόφωνων διαδηλωτών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πιθανότατα 5 νεκροί στην πόλη Σλαβιάνσκ (αντικρουόμενες πληροφορίες τους υπολογίζουν από 1 έως 7) μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπολύει η νέα ηγεσία του Κιέβου, έχοντας την κάλυψη ΗΠΑ και ΕΕ που ανταγωνίζονται με τη Ρωσία για τις σφαίρες επιρροής στην περιοχή. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη νέα απαράδεκτη επίθεση.

Τα γεγονότα στις ανατολικές περιοχές 
  
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της νέας εξουσίας του Κιέβου ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και ενόπλων τη νύχτα στο Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ουκρανοί στρατιώτες απώθησαν την επίθεση των ενόπλων σε αποθήκη όπλων. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, αλλά η ζωή του δεν είναι σε κίνδυνο. 

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις 2.00 το πρωί ακούστηκαν «πυροβολισμοί, εκρήξεις και ριπές αυτόματων όπλων. Οι επιτιθέμενοι έβαλλαν με αυτόματα όπλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. «Οι εγκαταστάσεις είναι επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού», ανέφερε το υπουργείο.


Οι συγκρούσεις κοντά στην είσοδο της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο φιλορώσων στην Ανατολική Ουκρανία και πολιορκείται από ελαφρά θωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλου ενός, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή. Ωστόσο, το «υπουργείο Εσωτερικών» της νέας εξουσίας του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Σλαβιάνσκ είναι «μέχρι και πέντε».  

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «αποχώρησαν» από ένα φυλάκιο που νωρίτερα μέσα στη μέρα είχαν καταλάβει στην πόλη και ότι το φυλάκιο περιήλθε εκ νέου στον έλεγχο των φιλορώσων οι οποίοι άρχισαν να οχυρώνουν τη θέση αυτή τοποθετώντας σακιά με άμμο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης, του λιμανιού στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, το οποίο είχε καταληφθεί, ύστερα από συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι αρχές. «Το δημαρχείο απελευθερώθηκε», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Aβάκοφ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δεσμευόμενος να δοθεί «σκληρή απάντηση, μέχρις εξοντώσεως, στους τρομοκράτες». 

Ωστόσο στο κτίριο που είχε καταληφθεί από τις 13 Απρίλη συνεχίζει να κυματίζει η σημαία που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές και όχι η ουκρανική. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασαφής αφού υπάρχουν και για την κατάσταση στη Μαριούπολη αντιφατικές πληροφορίες.

ΝΑΤΟικά και ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια ανεβάζουν το θερμόμετρο

Η Ρωσία ξεκινά νέα άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ενώ χτες ξεκίνησε αντίστοιχη άσκησή της στην Κασπία. Ο Σεργκέι Σοΐγκου, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη άσκηση, αναφέρθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση που οργανώνει η ηγεσία του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ανέβουν οι απώλειες πολιτών. 

Ανέφερε επίσης πως «τα παιχνίδια πολέμου του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες δεν βοηθούν στην εξομάλυνση της κατάστασης», σχολιάζοντας την αποστολή 600 Αμερικανών στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. 


Τέλος, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σ. Οστρόφσκι, ο οποίος είχε συλληφθεί το βράδυ της Δευτέρας στο Σλαβιάνσκ αφέθηκε σήμερα  το απόγευμα ελεύθερος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ