ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το μη έλεγχο της Ανατολής παραδέχεται η κυβέρνηση του Κιέβου
Με αυτή την ανεξέλεγκτη πλέον από την κυβέρνηση του Κιέβου κατάσταση, ο λεγόμενος πρόεδρος της νέας εξουσίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ουκρανικές αρχές είναι «ανίκανες να επιβάλουν την τάξη» στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων και ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακό συναγερμό «υπό τον κίνδυνο εισβολής» της Ρωσίας με στρατεύματα στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου προχώρησε επίσης σε μια κίνηση που ρίχνει «λάδι στη φωτιά», έχει υπό κράτηση το στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Κίεβο ως «ύποπτο για κατασκοπεία» και του έδωσε εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε για τις «μιλιταριστικές - όπως τις χαρακτήρισε - δηλώσεις» της κυβέρνησης του Κιέβου που έχουν «στόχο να εκφοβίσουν το δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Ρώσος ΥΠΕΞ : «Δίνουμε τη δυνατότητα στους εταίρους ...να ηρεμήσουν»
Ο
ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Χιλή όπου βρίσκεται ως τελευταίο
σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική (προηγήθηκαν επισκέψεις
σε Κούβα, Νικαράγουα και Περού), σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα
προχωρήσει, άμεσα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ, ΕΕ
και Ιαπωνία, αλλά διαμήνυσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της
εάν επιβληθούν ευρύτερα μέτρα σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.«Δεν πρόκειται να προβούμε σε ανόητες ενέργειες... επιθυμούμε να δώσουμε στους εταίρους μας τη δυνατότητα να ηρεμήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση μιας λύσης στην ουκρανική κρίση.
Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν του ζήτησε να «συμβάλει» στην απελευθέρωση των λεγόμενων επιθεωρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), δηλαδή 6 στρατιωτικών από τη Δυτική Ευρώπη και 5 Ουκρανών που κρατούνται από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων στο Σλαβιάνσκ. Ο Πούτιν ζήτησε ωστόσο τον τερματισμό της βίας από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου και την έναρξη διαλόγου.
Πολύμορφες πιέσεις από τις ΗΠΑ
Την
ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πολύμορφες πιέσεις προς τη Ρωσία. Το
Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε την απόφαση του Μπαχρέιν, συμμάχου των
Αμερικανών στον Περσικό Κόλπο, να υπογράψει συμφωνία επενδυτικής
συνεργασίας με τη Ρωσία.Παράλληλα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Πολωνία τον Ιούνη, για την «Ημέρα της Ελευθερίας», που σηματοδοτεί την 25η επέτειο της επικράτησης της αντεπανάστασης στην πρώην σοσιαλιστική χώρα. Ο Ομπάμα θα μεταβεί κατόπιν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των G-7 το διήμερο 4 και 5 Ιούνη, όποτε θα τεθεί επί τάπητος από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης το ζήτημα της «αντιμετώπισης» της Ρωσίας, ένα ζήτημα βέβαια που εγείρει αντιθέσεις ανάμεσά τους και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Εγκρίθηκε το δάνειο από το ΔΝΤ
Το
διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την
Τετάρτη το διετές δάνειο προς την Ουκρανία, ύψους 17 δισεκατομμυρίων
δολαρίων. Υποτίθεται ότι αυτό το «πακέτο βοήθειας» θα εξασφαλίσει τη «μη
χρεοκοπία», στην πραγματικότητα τη διάσωση του κεφαλαίου θα πληρώσουν
τα λαϊκά στρώματα με αντιλαϊκά μέτρα. Πάντως, προβλέπεται να δοθεί μια
πρώτη μικρή δόση άμεσα και τα υπόλοιπα εξετάζονται μετά τις προεδρικές
εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου