23 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτική κλιμάκωση πριν τις κάλπες

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτική κλιμάκωση πριν τις κάλπες



Ουκρανικό όχημα, διαλυμένο, μετά από μάχη με πολιτοφύλακες στην επαρχία του Ντονέτσκ
KIEBO - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Με την τακτική του «καρότου» και του «μαστιγίου» κινείται η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, των εθνικιστών φασιστών, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τις προεδρικές εκλογές στην ερχόμενη Κυριακή. Ετσι πριν «στεγνώσει το μελάνι» από το λεγόμενο μνημόνιο για την ειρήνη και την κατανόηση, που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη στην ουκρανική Βουλή και προέβλεπε την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων, οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην ανεξαρτητοποιημένη επαρχία του Ντονέτσκ. Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός Πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προχώρησε παραπέρα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην «τελική φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών». «Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες», δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας και πρόσθεσε ότι θα αναπτυχθούν 55.000 αστυνομικοί και 20.000 εθελοντές για τη διασφάλιση των εκλογών. Πάντως χτες οι 18 εκλογικές επιτροπές που είχαν σταλεί από το Κίεβο στις ανατολικές περιοχές εμποδίστηκαν από τις πολιτοφυλακές.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η κυβέρνηση του Κιέβου άφησε μετά από 3 μέρες ελεύθερο ένα Βρετανό δημοσιογράφο, που εργαζόταν για το κανάλι «Russia today», ενώ εξακολουθεί να κρατάει άλλους 2 Ρώσους δημοσιογράφους.
Απώλειες για τις δυνάμεις του Κιέβου
Πάντως τα στρατεύματα του Κιέβου συναντούν τη σθεναρή αντίσταση των πολιτοφυλάκων και προχτές τα μεσάνυχτα σε μάχες στο χωριό Βολνόβαχα στην επαρχία του Ντονέτσκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 20 ακόμα, ενώ και σε άλλες μάχες στην επαρχία του Λουγκάνσκ επίσης σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες και 10 τραυματίστηκαν, όπως παραδέχτηκε η κυβέρνηση του Κιέβου.
Η νέα κλιμάκωση, τρεις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, οδήγησε τις αρχές της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο και να δηλώνουν ότι θα απαντάνε στις επιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου ως σε δυνάμεις κατοχής.
Κενό γράμμα το «μνημόνιο» της Βουλής
Κατά τα άλλα το λεγόμενο Μνημόνιο ειρήνης και κατανόησης, που όπως έγινε χτες γνωστό, πέρασε με 252 ψήφους, αναφέρει ότι «οι βουλευτές θέλουν η κυβέρνηση να αποκαταστήσει το νόμο, την τάξη και τη δημόσια ασφάλεια στο κράτος με την παύση της αιματοχυσίας και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες αμάχων κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων. Να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και να υπάρξει επιστροφή των στρατιωτών στους τόπους μόνιμης εγκατάστασης».
Το κείμενο καλεί επίσης για άμεση συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες - ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπως και αναγνώριση από το Σύνταγμα της ρωσικής γλώσσας. Ωστόσο, το ζήτημα της χορήγησης αμνηστίας σε δυνάμεις αυτοάμυνας στα ανατολικά αποσύρθηκε από το τελικό σχέδιο του εν λόγω μνημονίου, ζήτημα που προκάλεσε και την αντίδραση των βουλευτών του ΚΚ Ουκρανίας, που απείχαν από την ψηφοφορία.
Το συγκεκριμένο «μνημόνιο» χαιρετίστηκε τόσο από τη Ρωσία όσο και από την ΕΕ, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ήταν μια κίνηση τακτικής, που η αντιδραστική κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει, στην πραγματικότητα όμως δεν είχε πρόθεση να εφαρμόσει.
Στο ζήτημα της βεβαίωσης της ρωσικής κυβέρνησης ότι έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημείωσε στο λογαριασμό του στο «Τουίτερ» ότι «είδαμε περιορισμένη δραστηριότητα ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, η οποία ενδέχεται να σημαίνει πως κάποιες απ' αυτές τις δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν». Πάντως, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι 15 μεταγωγικά αεροσκάφη και 20 τρένα μετέφεραν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό από τρεις επαρχίες της που συνορεύουν με την Ουκρανία στις βάσεις τους.
Αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Παρά αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου ζήτησε χτες να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενόψει των προεδρικών εκλογών με τον αυτοανακηρυχθέντα πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να δηλώνει πως θα υποβάλει στοιχεία (που θα αποδεικνύουν) ότι η Ρωσία θέλει να τορπιλίσει τις προεδρικές εκλογές με κλιμάκωση της έντασης.
Στις μετρήσεις πάντως σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, προηγείται έως και με 54% ο Πέτρο Ποροσένκο, ο «βασιλιάς της σοκολάτας», μεγαλοεπιχειρηματίας, που διαθέτει και άλλες επιχειρήσεις, όπως αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί η Γιούλα Τιμοσένκο, με 10%, από το κυβερνητικό κόμμα «Μπατκίβτσινα» (Πατρίδα), η λεγόμενη βασίλισσα του φυσικού αερίου, που θησαύρισε με την καταλήστευση του ενεργειακού πλούτου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Και μετά ο Σεργκέι Τιγκίπκο, τραπεζίτης, με επίσης 10%, ενώ έπονται με 4,6% ο Μιχάιλο Ντόπκιν, από το Κόμμα των Περιφερειών (πρώην κόμμα του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), ο Ολεγκ Τιανιμπόκ, από το εθνικιστικό «Σβόμποντα» (Ελευθερία), με 3,6%, ενώ ο ναζιστής Ντμίτρο Γιάρος από το «Δεξιό Τομέα» είναι στο 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ