12 Ιουν 2014

«ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ» Περαιτέρω βήματα νομιμοποίησης από την ΕΕ

«ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ»
Περαιτέρω βήματα νομιμοποίησης από την ΕΕ
Σήμερα η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ



ICON
Περαιτέρω βήμα για την οριστική άρση των όποιων περιορισμών υφίσταται σήμερα η καλλιέργεια και εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρώπη, μελετά σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, έπειτα από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, την οποία το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζει υποκριτικά ως «συμβιβαστική», αλλά και ως «ασπίδα» κατά των μεταλλαγμένων στην ελληνική επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της ισχύουσας οδηγίας 2001/18/EΚ, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος - μέλος είναι αρμόδιο για την έγκριση ή όχι καλλιέργειας ΓΤΟ στο έδαφός του, ανεξάρτητα από το εάν το εν λόγω προϊόν έχει λάβει έγκριση της Επιτροπής ή όχι. Παράλληλα, σε σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται πως «για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της», καθώς επίσης και ότι «την εθνική αυτή θέση θα επαναλάβει ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών»...
Το ζήτημα, ωστόσο, υπερβαίνει τις ανέξοδες υποσχέσεις του όποιου υπουργού, καθώς πίσω από την υπόθεση των «μεταλλαγμένων» διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις. Μέχρι τώρα, άλλωστε, έχει ήδη δοθεί η άδεια της ΕΕ συνολικά για την καλλιέργεια 49 ΓΤΟ, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η παροχή αδειοδότησης σε ακόμη 8. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έξι όλες κι όλες εταιρείες κρατούν στα χέρια τους την έρευνα και ανάπτυξη ΓΤΟ. Πρόκειται για τις «Monsanto», «Pioneer», «Dow» με έδρα τις ΗΠΑ, τις «BASF» και «Bayer» με έδρα τη Γερμανία και την «Syngenta» με έδρα την Ελβετία. Η «Monsanto» κατέχει σήμερα τη μερίδα του λέοντος από τους εγκεκριμένους ΓΤΟ που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στην ΕΕ (πάνω από τους μισούς), ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε έναρξη συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τη γερμανική «Bayer». Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά -και όχι μόνο- μονοπώλια της βιοτεχνολογίας επιθυμούν πλήρη ελευθερία στη διακίνηση των «σπόρων - φρανκενστάιν» που παράγουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διάφορες «συμβιβαστικές προτάσεις» που συζητιούνται στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τους ΓΤΟ, δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά έχουν να κάνουν ακριβώς με τον αδυσώπητο πόλεμο των μονοπωλιακών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ