2 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κίεβο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κίεβο
«Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ζητώντας από τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών «κατανόηση»



Κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας συνέχιζαν και χτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ψάχνοντας τρόπο να σωθούν
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε τελικά, αργά προχτές το βράδυ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παραταθεί η εκεχειρία αποτελεί την απάντησή μας στους τρομοκράτες, στους αντάρτες και τους επιδρομείς».
Συμπλήρωσε ότι «η μόνη ευκαιρία που υπήρχε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έγινε αντιληπτή. Αυτό συνέβη εξαιτίας των πράξεων των ανταρτών. Δημόσια εξέφρασαν την απροθυμία τους να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο και γενικά την κατάπαυση του πυρός». Επίσης, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ να αντιμετωπίσουν την απόφαση με... «κατανόηση».
Νωρίτερα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι από τις 20 Ιούνη (όταν κηρύχθηκε η εκεχειρία) 27 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 69 έχουν τραυματιστεί.
Η ανακοίνωση Ποροσένκο έγινε αφού είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνικές του επαφές με τους ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.
Από τη μεριά της, η Μόσχα πήρε αφορμή για να τονίσει ότι «λυπάται», με τον Βλ. Πούτιν να αποδίδει την «πλήρη πολιτική και στρατιωτική ευθύνη» στον Ποροσένκο αλλά και να υπενθυμίζει ότι η Μόσχα είχε ζητήσει παράταση της εκεχειρίας, ότι καταβάλλει απανωτές «προσπάθειες» για την ειρήνευση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνικές επαφές των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας είχε αποφασιστεί τετραμερής διακήρυξη που «καλωσόριζε την πρωτοβουλία της Ρωσίας για τοποθέτηση Ουκρανών συνοριοφυλάκων και παρατηρητών του ΟΑΣΕ» σε τρία σημεία ελέγχου της ρωσικής μεθορίου, αλλά «την τελευταία στιγμή, η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να δημοσιεύσει το ντοκουμέντο, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ένα τέτοιο βήμα μόνο σε περίπτωση διμερούς εκεχειρίας χωρίς όρους».
Η λήξη της εκεχειρίας έδωσε το σύνθημα για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ποροσένκο αναφέρθηκαν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στο Κραματόρσκ, όταν λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες. Στο Ντονέτσκ άνθρωποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν. Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν και σε βάρος μελών συνεργείων ρωσικών ΜΜΕ. Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και ρωσόφωνοι αιχμαλώτισαν Ουκρανούς δημοσιογράφους.
Ομιλία Πούτιν σε πρέσβεις
Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση όπου συμμετείχαν Ρώσοι διπλωμάτες, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα εξετάζει τα βήματά της, σταθμίζοντας προσεκτικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί. «Δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ο φυσικός και πιο σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δε θα μείνει θεατής των εξελίξεων και των απειλών που δέχονται τα συμφέροντά της. Οπως και να «παραπονεθεί» επειδή την ίδια ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούσαν «να διαβεβαιώσουν ότι είχαν καλές προθέσεις» το ΝΑΤΟ έκανε «βήματα περαιτέρω εξάπλωσης κοντά στα σύνορά μας».
«Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες κατανοούν ότι κάποιος απλά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ευρώπη για τα συμφέροντά του, ότι γίνεται (σ.σ. η Ευρώπη) όμηρος κοντόφθαλμων και ιδεολογικοποιημένων προσεγγίσεων», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Εσθονία - Φινλανδία αντιδρούν σε νέες κυρώσεις
Ο Εσθονός πρωθυπουργός, Ταάβι Ρόιβας, δήλωσε μετά από συνάντηση με το Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ, ότι νέες πιθανές κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία θα πλήξουν τις δύο οικονομίες. Οι δύο ηγέτες μάλιστα εμφανίζονταν να δηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι πιθανό να επιβάλουν νέες κυρώσεις που θα επηρεάσουν τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.
Την ίδια στιγμή, ο Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ανέφερε ότι χτες οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ θα «αξιολογούσαν» τη στάση της Μόσχας απέναντι στα «βήματα» που ζήτησαν οι Βρυξέλλες να γίνουν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Στο μεταξύ, χτες, ο νέος Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα στελέχη του υπουργείου να «προσαρμόσουν» τον τρόπο δουλειάς στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, «βελτιώνοντας» την τακτική που ακολουθούνταν την τελευταία 50ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ