20 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ανελέητο σφυροκόπημα των ανατολικών πόλεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανελέητο σφυροκόπημα των ανατολικών πόλεων
Την ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού, εντείνεται και το παζάρι ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Πύραυλοι «Γκραντ» φορτώνονται από Ουκρανούς στρατιώτες στα περίχωρα του Λουγκάνσκ που βομβαρδίζεται αδιάκοπα
Associated Press
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα των πόλεων στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ στο Ντονέτσκ χτυπήθηκε ακόμη ένας παιδικός σταθμός και οι τοπικές αρχές μιλάνε για τουλάχιστον 10 νεκρά παιδιά. Ο κυβερνητικός στρατός ισχυρίζεται ότι πλέον η πόλη του Λουγκάνσκ έχει ανακαταληφθεί και πλέον δεν ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων. Γεγονός, πάντως, είναι ότι γίνονται μάχες στο κέντρο της πόλης που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Επίσης, με τις νέες μάχες, που κλιμακώθηκαν από το μεσημέρι και μετά, ανεστάλησαν οι ενέργειες απόσυρσης των πτωμάτων των θυμάτων του βομβαρδισμού της αυτοκινητοπομπής που χτυπήθηκε προχτές από πυραύλους, που η κυβέρνηση του Κιέβου αποδίδει στους ρωσόφωνους αλλά οι τελευταίοι αρνούνται κατηγορηματικά. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέσυραν ήδη 17 σορούς.
Σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί και στην πόλη Μακιίφκα, 16 χλμ. νότια της πόλης Ντονέτσκ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν να κρυφτούν σε καταφύγια όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Την ίδια ώρα, η υπόθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησε από τη Ρωσία εξελίσσεται σε σίριαλ. Παρόλο που τα 280 φορτηγά βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, και έχουν πάρει άδεια να περάσουν κατά τμήματα μετά από έλεγχο από τους υπαλλήλους του Ερυθρού Σταυρού, έως την ώρα που γράφονταν αυτές δεν είχαν περάσει. Ωστόσο, παρατηρητές του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, που από την Ουκρανία έχουν περάσει στη Ρωσία με άδεια της τελευταίας, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν διαπιστώσει ύπαρξη πυρομαχικών στα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.
Συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ, Τελωνειακής Ενωσης στο Μινσκ
Την ίδια ώρα όμως, που ο ουκρανικός λαός ματώνει συνεχίζεται και το ενδοϊμπεριαλστικό παζάρι. Ετσι, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και εκπρόσωποι της ΕΕ θα συναντηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 26 Αυγούστου για να συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
«Στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ντονμπάς», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, των δύο χωρών που μετέχουν στην Τελωνειακή Ενωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία. Η υπηρεσία της ρώσικης προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα βρίσκεται στο Μινσκ την επόμενη Τρίτη, 26 του μηνός. Οι ηγέτες «θα συζητήσουν τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Τελωνειακή Ενωση και θα υπάρξει μια σειρά διμερών επαφών», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ταυτόχρονα, στο μέτωπο των κυρώσεων και αντικυρώσεων ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε: «Επεξεργαζόμαστε ποικίλες επιλογές. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένως πως η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη ρητορική των κυρώσεων και δεν την ξεκίνησε. Ομως, στην περίπτωση που οι εταίροι μας συνεχίσουν τις μη εποικοδομητικές και ακόμη και καταστροφικές πρακτικές, επεξεργαζόμαστε πρόσθετα μέτρα», και πρόσθεσε «το εύρος των περαιτέρω ρωσικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το είδος των μέτρων που οι δυτικές χώρες μπορεί να υιοθετήσουν στο μέλλον».
Χτες, επίσης, οι αρχές της Ουκρανίας απαγόρευσαν την αναμετάδοση στη χώρα του σήματος 14 τηλεοπτικών σταθμών της Ρωσίας, περιλαμβανομένων των «Russia Today» και «Life News», κατηγορώντας ότι κάνουν «πολεμική προπαγάνδα».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα μεταβεί το Σάββατο στο Κίεβο και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς και με τους δημάρχους μερικών ουκρανικών πόλεων.
Επίσης, χτες έγινε γνωστό από τον Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπο του Πενταγώνου ότι η 493η αμερικανική Μοίρα Μαχητικών από το Λάκενχιθ της Αγγλίας μεταβαίνει στη Βουλγαρία. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, στέλνονται 12 μαχητικά τύπου F15 και 180 πεζοναύτες και λοιπό προσωπικό σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στη Βουλγαρία στο πλαίσιο γυμνασίων που αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Σεπτέμβρη. Βέβαια, τέτοια γυμνάσια που γίνονται και σε άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Βαλτικές χώρες) αν και δεν ανακοινώνεται επίσημα συνδέονται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ