1 Οκτ 2014

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Συμφωνεί με την κυβέρνηση, ζητά άλλη διαδικασία «αξιολόγησης»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συμφωνεί με την κυβέρνηση, ζητά άλλη διαδικασία «αξιολόγησης»
ΚΚΕ: Η «αξιολόγηση» οδηγεί σε απολύσεις



Από κινητοποίηση των εργαζομένων, που όμως αφήνει αδιάφορη την ηγεσία της ΚΕΔΕ
Με τη γνωστή τακτική τού «ναι μεν αλλά» κινήθηκε και χτες η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε ό,τι αφορά το θέμα του «επανελέγχου» των συμβάσεων, όσων εργαζομένων δηλαδή μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σε ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, αναφέρεται πως δέχεται τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, αλλά με τα κριτήρια του 2004, που ίσχυαν δηλαδή όταν έγινε η μετατροπή των συμβάσεων. Η θέση αυτή καταψηφίστηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την εκπρόσωπό της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, που υποστήριξε πως δεν πρέπει να γίνει κανένας επανέλεγχος αυτών των συμβάσεων. Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απέλυσε η κυβέρνηση και να τερματιστούν οι προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.τ.λ.
Επίσης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά «την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση με σαφήνεια το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας» και άμεση συνάντηση «με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το θέμα». Οσο για την «αξιολόγηση», τονίστηκε πως «επανέρχεται στην πρότασή της και ζητά την ενεργοποίηση τριμερούς διαλόγου μεταξύ υπουργείου - ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή κοινά αποδεκτού και αξιοκρατικού συστήματος "αξιολόγησης", που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της ΕΕ».
Παίρνοντας το λόγο, η Ελ. Παντελάκη τόνισε πως «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιστρατεύει ακόμα και τους εισαγγελείς, προκειμένου να περάσει το νέο κύμα απολύσεων, είναι πρωτοφανές ότι όχι μόνο με την προηγούμενη τακτική η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ άνοιξε το δρόμο στους εισαγγελείς, τώρα το δικαιώνει αυτό το βήμα που έκανε η κυβέρνηση. Το πώς άνοιξε την πόρτα, το αποδείξατε με την τοποθέτησή σας. Στο περασμένο ΔΣ εκεί συμφωνήσατε όλοι εκτός από τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Λέγατε: "Παρά το γεγονός ότι ο επανέλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων στους δήμους επιβαρύνει δραματικά το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτουν με την πρόσθετη γραφειοκρατεία, δε θα συμφωνήσουμε σε ενέργειες παρεμπόδισης του επανελέγχου γιατί αφενός μεν και οι πιο αστήρικτες υπόνοιες πρέπει να ξεκαθαρίζουν και αφετέρου κάθε πιθανή έκνομη διαδικασία πρέπει να πατάσσεται". Ο ίδιος κορμός είναι και σήμερα. Λέτε: "Οταν δεν επιτρέπεις τον έλεγχο επιτρέπεις την καχυποψία". Σε ποιους το λέει αυτό η εισήγηση του προέδρου; Σε αυτούς που προσπάθησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους στα αυτονόητα. Εχετε ευθύνη. Και οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων σχετικά με την ομηρία των εργαζομένων. Και παρά την ομηρία τους, αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ήταν ανασφάλιστοι, απλήρωτοι και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας».
Στάθηκε παράλληλα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει το λαό καθώς «ακολουθεί μια συνειδητή πολιτική παραπλάνησης και εξαπάτησης του λαού, με υποκρισία, για να ωθήσει στη συκοφάντηση των εργαζομένων, στον κοινωνικό αυτοματισμό, να τους διαλύσει και να υπάρξει ένας κανιβαλισμός. Μιλάμε για "αξιολόγηση" που έγινε στις χώρες της ΕΕ; Η "αξιολόγηση" παντού, είχε χιλιάδες κόσμο σε απόλυση. Κριτήριο της "αξιολόγησης" είναι να έχει λιγότερο προσωπικό το αστικό κράτος, ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες και έργα, ελαστικές σχέσεις εργασίας».
Η Ελ. Παντελάκη ξεκαθάρισε πως η κουβέντα δε γίνεται για όσους έχουν πλαστά δικαιολογητικά, που πρέπει να απολυθούν, αλλά για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. «Ο "επανέλεγχος" των συμβάσεων σημαίνει ότι ο κόσμος που μετατράπηκε η σύμβασή του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα απολυθούν γιατί ένα κομμάτι από αυτούς, μέσω του αριθμού μητρώου τους, θα δείξει ότι ήταν ανασφάλιστοι κατά διαστήματα. Τι λέει το ΔΣ της ΚΕΔΕ γι' αυτούς; Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί μετά από δύο τρία χρόνια να έρθει ένας άλλος νόμος να κάνει τρίτο "επανέλεγχο"; Αυτές οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο εξυπηρετούν το αστικό κράτος που θέλει να τσακίσει το λαό και να δίνει προνόμια στο κεφάλαιο».
Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους είπε πως «κανονικά πρέπει να ξεσηκωθούν με ένα κίνημα, να οργανώσουν την πάλη τους και να ξεπεράσουν όλους αυτούς τους αιρετούς. Αλλά έχεις ένα συνδικαλιστικό κίνημα που λέει μαζί με τους δημάρχους να παλέψουμε για να φύγουμε από τις δουλειές μας στο τέλος. Και έχει δοκιμαστεί αυτό το κίνημα τα τελευταία χρόνια που θυσίαζε και κατηγοριοποιούσε τους εργαζόμενους στους στόχους κάθε φορά των κυβερνήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ