1 Οκτ 2014

ΓΑΛΛΙΑ Εσπασε το «όριο» των 2 τρισ. ευρώ

ΓΑΛΛΙΑ
Εσπασε το «όριο» των 2 τρισ. ευρώ
Δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το μείγμα πολιτικής που θα ωφελήσει καλύτερα το κεφάλαιο


ΠΑΡΙΣΙ.--
Τα 2.023,7 δισεκ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee) για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η είδηση προκάλεσε νέες συζητήσεις στα αστικά επιτελεία καθώς είναι η πρώτη φορά που ξεπερνιέται το «όριο» των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι το χρέος διπλασιάστηκε από το 2003. Σήμερα, αντιστοιχεί στο 95,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» επικαλούνταν «πληροφορίες» ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2015 το χρέος θα φτάσει το 98% του ΑΕΠ.
Πριν από λίγο καιρό, η γαλλική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δε θα «καταφέρει» να συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό στόχο «προσαρμογής» του χρέους στο 3%, διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστεί ακόμα τρία χρόνια. Τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί κράτος - μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να μην πληροί το καθήκον του απέναντι στα άλλα κράτη - μέλη» και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λάβει την απαραίτητη "αποτελεσματική δράση" να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου ...η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να εφαρμόσει τους κανόνες».
Η διαδικασία «συμμόρφωσης» των κρατών - μελών στις δημοσιονομικές «οδηγίες» των Βρυξελλών αποτελεί σημείο «τριβής» στο εσωτερικό της ΕΕ στο πλαίσιο της διαπάλης για το ποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης θα εγγυηθεί έξοδο από αυτή και φυσικά ποιες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου θα βρεθούν ενισχυμένες έναντι άλλων την επόμενη μέρα. Σ' αυτήν τη βάση, η Γερμανία εμφανίζεται πιο «αυστηρή» με την τήρηση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας (καθώς σ' αυτήν φαίνεται να υπερισχύουν οι φωνές στήριξης της «περιοριστικής» πολιτικής), ενώ άλλες χώρες (ανάμεσά τους και οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) εμφανίζονται να υποστηρίζουν μια «χαλαρότερη» εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών, προσδοκώντας ότι έτσι θα ωφεληθούν τα ίδια. Φυσικά, αυτή η «κόντρα» δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, που συμπιέζονται σε κάθε περίπτωση και στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών». Χτες, η γαλλική κυβέρνηση «υπενθύμισε» ότι το 2015 θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους. Συγκεκριμένα, θα φτάσει τα 53,17 δισ. ευρώ από 56,84 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Πρόκειται για μία μόνο από τις αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί από την άνοιξη ακόμα, στο πλαίσιο απαραίτητων «οικονομιών» που, όπως επανέλαβε και προχτές ο Φρανσουά Ολάντ, «δε μπορεί να μην είναι επίπονες».
Κινητοποιήσεις ενάντια στο «άνοιγμα» επαγγελμάτων
Στο μεταξύ, χτες, έγιναν στη Γαλλία μεγάλες κινητοποιήσεις από μια σειρά (κύρια) ελευθεροεπαγγελματίες σε ειδικότητες όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι που αντιδρούν στο λεγόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους. Οπως έχει ήδη προχωρήσει και στην Ελλάδα, η αστική εξουσία και στη Γαλλία επιταχύνει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε μονοπώλια να κυριαρχήσουν σε μια σειρά κλάδους, όπου μέχρι σήμερα η κατάσταση δυσκόλευε τη συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε χτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη νότια Γαλλία, περιοχές της οποίας έχουν πληγεί από πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια. Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας. Στην περιοχή του Μονπελιέ αναφέρθηκε ότι υπερχείλισε ο ποταμός Λεζ, που διασχίζει την πόλη. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ