14 Οκτ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες, προεκλογικό κλίμα και διαβουλεύσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες, προεκλογικό κλίμα και διαβουλεύσεις


ΚΙΕΒΟ.--
Ενώ συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, στο Κοινοβούλιο ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 26 Οκτώβρη. Συνολικά, θα πάρουν μέρος 28 κόμματα και υπολογίζεται ότι 5 - 6 θα ξεπεράσουν το πλαφόν του 5%. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη βδομάδα από το Κοινωνιολογικό Κέντρο το «Μπλοκ Ποροσένκο» έχει το 39,8%, το λεγόμενο «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του αντικομμουνιστή Α. Λιάσκο 11,2%. Και ακολουθούν το «Λαϊκό Μέτωπο» του προσωρινού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ και του Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ με 10,4%, η «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο με 5,9%, το κόμμα «Ιθαγένεια» του πρώην υπουργού Αμυνας Ανατόλι Γκριτσένκο στις κυβερνήσεις Γιανουκόβιτς με 5,2 και το εθνικιστικό «Ελευθερία» επίσης το 5,2%.
Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Τουρτσίνοφ, που είπε ότι για πρώτη φορά θα εκπληρωθεί η επιθυμία του να μην υπάρχει στη νέα Βουλή το ΚΚ Ουκρανίας, γιατί όπως είπε στις δυτικές περιοχές δεν έχει δυνάμεις και στις ανατολικές θα γίνουν εκλογές μόνο εκεί που έχει τον έλεγχο ο ουκρανικός στρατός, που επίσης είναι πολύ αδύναμο.
Η αντιδραστική κυβέρνηση, σε κλίμα τρομοκρατίας, θα στήσει κάλπες σε κάποια επιλεγμένα σημεία στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτοφυλακές στις αυτές 2 περιοχές έχουν προκηρύξει εκλογές προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές για τις 2 Νοέμβρη, απορρίπτοντας την πρόταση του Κιέβου για διενέργεια μόνο τοπικών εκλογών στις 7 Δεκέμβρη. Βέβαια, είναι ένα ζήτημα πώς θα γίνουν εκλογές, τη στιγμή που έστω και σποραδικά συνεχίζονται οι μάχες. Μόνο το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν 3 άμαχοι στο Ντονέτσκ και 1 στρατιωτικός, ενώ από τις 5 Σεπτέμβρη που μπήκε σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 330 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, η μεγάλη πλειοψηφία από τις ρίψεις βλημάτων από τον ουκρανικό στρατό και το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Οι ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών (όρος εντελώς παραπλανητικός, που δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλισμό) διαγκωνίζονται και μεταξύ τους με πιο ισχυρό διεκδικητή τον αυτοαποκαλούμενο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο. Και από τη διαπάλη που εξελίσσεται είναι φανερό ότι διαφορετικές μερίδες αστών που συνδέουν την τύχη τους με τη σύνδεση με την καπιταλιστική Ρωσία, διεκδικούν μερίδιο από το σημαντικό πλούτο που υπάρχει στις ανατολικές περιοχές την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν ως συνέπεια της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία στο έδαφος του καπιταλισμού.
Ενδεικτικό του κλίματος και της αντιπαράθεσης είναι ο σοβαρός τραυματισμός του διοικητή των πολιτοφυλακών Πάβελ Γκουμπάρεφ από αγνώστους ενόπλους που επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του σε περιοχή του Ντονέτσκ. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ροστόφ της Ρωσίας.
Απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση από τα σύνορα των μονάδων του στρατού (17.000 στρατιωτών), καθώς όπως σημειώθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια που έκαναν. Η κίνηση αυτή αναγνωρίστηκε και από την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά και από τη γερμανική που τη χαρακτήρισε «ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ έσπευσε ταυτόχρονα να σημειώσει: «Δυστυχώς γνωρίζουμε εκ πείρας ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις πριν από σημαντικές διεθνείς συναντήσεις που η Ρωσία έχει κάνει ανακοινώσεις, οι οποίες στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν ή τηρήθηκαν εν μέρει. Οι πράξεις και μόνο είναι αυτές που μετράνε».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και ο ομόλογός του της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ασίας και Ευρώπης στο Μιλάνο στις 16-17 Οκτώβρη. Αναμένεται, επίσης, να έχουν συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, το ζήτημα της Ενέργειας, δηλαδή οι παραδόσεις ρώσικου φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και στην ΕΕ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα ενόψει της τριμερούς συνάντησης στις 21 του Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ