28 Οκτ 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα!



Οι ευθύνες για την καταστροφή σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά και φτωχούς επαγγελματίες των δυτικών συνοικιών της Αθήνας βαραίνουν την κυβέρνηση, την περιφέρεια αλλά και δημοτικές αρχές των περιοχών που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα, δεν διεκδίκησαν και αποδέχτηκαν πολιτικές που άφησαν αθωράκιστα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Για του λόγου το αληθές, σήμερα ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει ένα κείμενο που εδώ και δύο χρόνια έχει εντοπίσει το πρόβλημα ακριβώς εκεί που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Το κείμενο αυτό δεν είναι όποιο κι όποιο. Είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Αθήνας για τη χρονική περίοδο 2012 - 2014. Ο ΑΣΔΑ συγκροτείται από 8 δήμους της Δυτικής Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Αιγάλεω, Ιλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Φυλή). Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μελέτη που είχε γίνει από επιστήμονες ήδη από το 2010.
Συγκεκριμένα, στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΑΣΔΑ αναφέρεται ως επιτακτική ανάγκη:
«Να προχωρήσει η διευθέτηση των ρεμάτων της Εσχατιάς, των παράπλευρων ρεμάτων της και του Χαϊδαρορέματος, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι διαμορφώσεις αγωγών ομβρίων υδάτων, που είναι αναγκαία σε περιοχές όλων των δήμων».

Η εικόνα στο Καματερό αναδεικνύει τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης
ΜΑΚΡΙΝΑ
Στο κείμενο, στην ενότητα «Αντιπλημμυρική προστασία» περιγράφεται με περισσότερες λεπτομέρειες η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Γνώριζαν, δηλαδή, τι θα επακολουθήσει αλλά το κράτος, οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια δεν πήραν μέτρα.
Ας δούμε συγκεκριμένα:
«Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας θεωρείται από αντιπλημμυρική άποψη μια από τις δυσμενέστερες του Λεκανοπεδίου. Το πυκνό υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής αποτελείται από σημαντικό πλήθος υδατορεμάτων που ξεκινούν από τις κλιτύες του Αιγάλεω όρους, αλλά και της Πάρνηθας και διασχίζουν τις αστικές περιοχές με τελικό αποδέκτη τον Κηφισό.
Στο σύνολο της περιοχής τα ανοικτά ρέματα είναι σήμερα πολύ περιορισμένα, λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων ή σε δρόμους που υπήρχαν κοντά σ' αυτές και οδήγησε σε πλήρη κάλυψή τους. Τα σημαντικότερα ρέματα που χρειάζονται διευθέτηση είναι τα ρέματα Ευπυρίδων και Εσχατιάς σε Καματερό και Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδαρόρεμα στο Χαϊδάρι και το Περιστέρι.
Εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα πλημμυρών μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Τέτοιες περιοχές στο Περιστέρι είναι ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος και η Τσαλαβούτα, στο Χαϊδάρι είναι κοντά στο δάσος, στον υποσταθμό της ΔΕΗ και η Ιερά οδός, στο Καματερό είναι οι οδοί Καματερού, Γούναρη, Κ. Παλαμά».

Αυτό είναι το κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΑΣΔΑ για την περίοδο 2012 - 2014
Ακριβώς δηλαδή εκεί όπου σημειώθηκαν οι μεγάλες καταστροφές. Αυτή η διαπίστωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα έπρεπε λογικά να έχει κινητοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού από το 2012, αν και το πρόβλημα είναι πολύ πιο παλιό. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε τίποτα. Και δεν είναι θέμα πολιτικής αβλεψίας. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που αφήνει σε δεύτερη μοίρα την εκτέλεση έργων που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε σχέση με έργα που φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ