28 Οκτ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εκλογές σε κλίμα τρομοκρατίας και με μεγάλη αποχή

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκλογές σε κλίμα τρομοκρατίας και με μεγάλη αποχή



Χαμηλή ήταν η προσέλευση στις εκλογές - παρωδία
ΚΙΕΒΟ.--
Μέσα σε κλίμα έντονου εθνικισμού και αντικομμουνισμού πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία (κυρίως στη δυτική και σε κάποιες ελάχιστες περιοχές της ανατολικής), με την αποχή να φτάνει στο 48% - 70% ειδικά στις ανατολικές περιοχές. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, στο 45,03% των καταμετρημένων ψήφων το «Λαϊκό Μέτωπο» του σημερινού προσωρινού πρωθυπουργού, Α. Γιατσένιουκ, αποσπά 21,62% και το «Μπλοκ Ποροσένκο» του νυν Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, λαμβάνει 21,47%.
Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η «Αυτοάμυνα» του δημάρχου της δυτικής πόλης Λβιβ, Α. Σαντόβγι, που επίσης έχει ευρωατλαντικό προσανατολισμό, με ποσοστό κοντά στο 11,13%. Αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Το «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης» υπό τον Γιούρι Μπόικο, του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αποσπά περίπου 9,76%, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του αντικομμουνιστή Ο. Λιάσκο 7,36% και ακολουθεί το κόμμα «Πατρίδα», της πρώην Προέδρου της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, με 5,71%. Το εθνικιστικό - φασιστικό κόμμα «Ελευθερία» (Σβόμποντα) συγκεντρώνει 4,6% και το νεοναζιστικό «Δεξιός Τομέας» 2,4%.
Το ΚΚ Ουκρανίας συγκεντρώνει περίπου 3% αντιμετωπίζοντας ένα πογκρόμ επιθέσεων από τις φασιστικές - εθνικιστικές δυνάμεις της νέας εξουσίας του Κιέβου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία με στόχο να βγει το Κόμμα εκτός νόμου. Το πλαφόν που υπάρχει για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή είναι 5% ενώ οι μισές από τις 550 έδρες της βγαίνουν όχι με απλή αναλογική αλλά με το σύστημα των μονοεδρικών, πράγμα που κάνει αμφίρροπο το αποτέλεσμα για το ποια αστική δύναμη θα έχει το προβάδισμα στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί όπως και οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Είναι ενδεικτικό ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτήρισαν τις εκλογές στην Ουκρανία «νίκη της δημοκρατίας», παρόλο που αυτές είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι έγιναν σε κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων. Θέση για τις εκλογές πήρε και το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, μέσω του υπουργού Σ. Λαβρόφ. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Πιστεύω πως θα τις αναγνωρίσουμε, επειδή είναι πολύ σημαντικό για μας να έχει τελικά η Ουκρανία αρχές που δεν πολεμούν η μία την άλλη, δεν σύρουν την Ουκρανία προς τη Δύση ή προς την Ανατολή, αλλά ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Πάντως, το Σαββατοκύριακο δεν σημειώθηκαν μάχες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ωστόσο χτες επαναλήφθηκαν τα σποραδικά πυρά πυροβολικού. Την ίδια ώρα οι πολιτοφυλακές σε αυτές τις περιοχές προετοιμάζονται για τις προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές που οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 2 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ